Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Aizdomās par jauno psihoaktīvo vielu lietošanu slimnīcā nogādāti astoņi cilvēki

Aizdomās par jauno psihoaktīvo vielu un augu maisījumu lietošanu slimnīcā nogādāti astoņi cilvēki, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša. Dažos gadījumos šīs personas noliedza, ka būtu smēķējušas psihoaktīvās vielas, taču vairākās reizēs par šo vielu lietošanu liecināja gan viņu stāvoklis, gan radinieku sacītais.

Pieci no gadījumiem bijuši Rīgā. Slimnīcā nogādāts 28 gadus vecs vīrietis, kurš noliedza, ka būtu lietojis šīs vielas, taču simptomi liecināja par attiecīgā veida saindēšanos. Slikti palicis arī 18 gadus vecai meitenei, kura jau ilgāku laiku bija smēķējusi augu maisījumus un viņai bija novērojamas arī atkarības pazīmes.

18 gadus vecs puisis ar saindēšanās simptomiem tika atrasts uz ielas, bet citam 19 gadus vecam jaunietim pēc šo psihoaktīvo vielu lietošanas slikti bija palicis pie kāda veikala. Dzīvoklī Rīgā 39 gadus vecam vīrietim konstatēta gan alkohola intoksikācija, gan saindēšanās ar narkotikām.

Vidzemē 26 gadus vecu vīrieti radinieki bez samaņas atraduši šķūnītī. Viņi apliecināja, ka šis cilvēks jau ilgāku laiku smēķējis augu maisījumus. Savukārt Zemgalē draudzene atradusi 17 un 18 gadus vecus puišus, kuriem, visticamāk, pēc minēto vielu lietošanas bija vērojami uzvedības traucējumi.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD saņēma 1201 izsaukumu, no kuriem traumas gūtas 216 gadījumos.

Kā ziņots, trešdien stājoties spēkā kriminālatbildībai par psihoaktīvo vielu tirdzniecību, patlaban vairs nedarbojas vairs neviena tā dēvēto narkotisko augu maisījumu tirdzniecības vieta, pavēstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Ķuzis gan atzina - policija neloloja cerības, ka tirdzniecība tiks pārtraukta pilnībā. Ieviešot kriminālatbildību, bijis mērķis pārtraukt publisko tirdzniecību, lai nopirkt narkotiskos augu maisījumus nebūtu iespējas ikvienam, kurš to vēlas.

Narkotisko augu maisījumu tirgotāji ir "aizgājuši pagrīdē", šīs narkotikas tirgojot dzīvokļos, automašīnās un internetā, apliecināja policijas priekšnieks.

Pēc Ķuža teiktā, policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka ceļas arī narkotisko augu maisījumu cenas, jo tirgotāji sākuši izvērtēt iespējamos klientus, pieaug konspirācija, kas rada jaunas izmaksas.

Policijas priekšnieks apliecināja, ka bez Krimināllikuma grozījumiem nebūtu bijis iespējams panākt, ka narkotiskie augu maisījumi netiek tirgoti publiski, brīvi pieejami ikvienam. Policija turpinās rosināt izmaiņas likumos, lai narkotiskie augu maisījumi pilnībā tiek pielīdzināti klasiskajām narkotikām un būtu jākriminalizē arī pieprasījums.

Jau vēstīts, ka trešdien stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētos narkotiskos augu maisījumus, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Krimināllikumā iekļauts 248.1pants par jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt par darbībām, kas izraisījušas smagas sekas, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.