Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Restartēties un izbaudīt mieru

© F64

Vasara ir atpūtas un atvaļinājumu laiks, kad teju katrs lielākas pilsētas iedzīvotājs ir savas miera ostas meklējumos ārpus pilsētas. Lai arī parasti šādiem brīvbrīžiem tiek atvēlētas vien dažas dienas, ikviena atpūtnieka sapnis ir rast pilsētas kņadā pazaudēto mieru un harmoniju, kā arī izjust Latvijas dabas skaistumu.

 Atpūtas un tūrisma centrs Ezernieki ir ideāla vieta tiem, kas vēlas padarīt brīvdienas patiesi neaizmirstamas.

Ezernieki ir AS «Latvijas valsts meži» atpūtas un tūrisma centrs. Ezernieki atrodas apmēram 200 km attālumā no galvaspilsētas, 30 km aiz Madonas un 15 km no Lubānas, Salas ezera krastā Visagalā. Teritorija atrodas meža, pļavu un ūdeņu ielokā ar kopējo zemes platību gandrīz 7 hektāri.

Lielā māja un ģimenes mājas

Atpūtas un tūrisma centrs Ezernieki saviem klientiem piedāvā dažādas atpūtas iespējas, kas galvenokārt domātas spēku atjaunošanai, enerģijas uzlādēšanai, kā arī gara attīrīšanai. Tā ir vieta, kur atslēgties no saspringtās ikdienas un baudīt neskarto dabu, kas ikvienam atbraucējam dāvā neaizmirstamas izjūtas un lielisku atpūtu.Atpūtas un tūrisma centrs atrodas ļoti skaistā un gleznainā vietā. Ezernieki būs piemēroti ikvienam, kas vēlas nosvinēt kāzas, dzimšanas dienas, jubilejas, rīkot sporta spēles, nometnes, seminārus, orientēšanās sacensības, makšķerēt blakus esošajā Salas ezerā, doties medībās, kā arī darīt citas sirdij tīkamas nodarbes. Atpūtas kompleksā ietilpst trīsstāvu guļbaļķu ēka, ko paši saimnieki sauc par lielo māju. Tajā atrodas lielā zāle, kas parasti ir galvenā pasākumu norises telpa, romantiska terase dejām ar izbīdāmu jumtu lietus gadījumā, stiklota kamīnzāle klusākai noskaņai, labi aprīkota virtuve, lieliska pirts ar baseinu, kā arī deviņas komfortablas guļamistabas ar labierīcībām. Šajā mājā iespējams rīkot pasākumus līdz 100 personām. Līdzās lielajai mājai atrodas ģimenes māja. Arī te viesu labsajūtai ir pieejamas visas nepieciešamās ērtības (virtuve, guļamistabas, labierīcības), taču šī ēka paredzēta atpūtai šaurākā cilvēku lokā. Pavisam abās ēkās ar naktsmājām ir iespējams nodrošināt 52 viesus. Tiem, kuri dažādu apstākļu dēļ atpūtas laikā jūtas atrauti no ārpasaules, papildu ērtībai atpūtas un tūrisma centra Ezernieki teritorijā ir pieejams bezmaksas internets.

Skaistā teritorija

Tiem, kas priekšroku dod atpūtai svaigā gaisā un vēlas atrasties tuvāk mātei dabai, ir izveidota plaša, labiekārtota apkārtne, kas piemērota lielu un mazu sporta spēļu un citu atpūtas pasākumu organizēšanai. Ezernieki saviem viesiem piedāvā teritorijas nomu, kurā sportiskākie atpūtnieki var uzspēlēt volejbolu, futbolu un strītbolu speciāli tam izveidotajos divos spēļu laukumos. Savukārt mierīgas atpūtas cienītāji var laiski gozēties pludmales smiltīs, ķert saules starus un atveldzēties Salas ezera ūdeņos. Blakus peldvietai ir novietota laipa, atrodoties uz tās, vieni cer tikt pie kārotā iedeguma, bet otri – lēkt ezerā. Nedaudz nostāk ir vēl divas laipas. Kā stāsta atpūtas un tūrisma centra teritorijas uzraugs Salvis Stradiņš, tās vairāk domātas divvientulības meklētājiem. Šādām vietām piedien romantika. Ezernieku izklaižu piedāvājumu klāstā arī ir laivu noma. Tie, kam izbrauciens ar laivu šķiet vienmuļš, var izmantot ūdens velosipēdu jeb katamarānu.

Vieta līksmībai

Turpat netālu no peldvietas ir ierīkota neliela un kompakta estrāde. Te savus muzikālos priekšnesumus apkārtējiem var demonstrēt gan lielie, gan mazie. Viena no Ezernieku kompleksa ēkas uzraugiem Nansija GrīnbergaIvāne atceras, ka uz estrādes skatuves ir kāpis Ints Teterovskis ar kori Balsis, sniedzot muzikālu koncertu. Arī vecuma ziņā mazākie atpūtnieki neatpaliek. Kamēr mamma sauļojas un tētis uz grila cep desiņas, bērns kāpj uz skatuves un rāda, ko prot. Tad nu tik iet vaļā! Mazo bērneļu izpildījumā dejas un dziesmas vecākiem par prieku pieskandina visu ezermalu. Deju placī jau lielāks cilvēku pulks dejas var griezt līdz pat rītausmai. Viesu māju apkaimē ir izveidotas arī vairākas ugunskura vietas, kur var uzcept līdzpaņemtās desiņas. Pašā pļavas vidū atrodas centrālais ugunskurs, ap kuru parasti pulcējas sporta spēļu vai citu lielāku pasākumu dalībnieki.

Drošības nolūkā ezermalā ir izvietotas norādes, kurās vietās atļauts peldēties un lekt no laipas, un kurās vietās to darīt nav ieteicams. «Mēs jau varam uztaisīt šūpoles un vēl visu kaut ko, bet jautājums – cik tas ir droši apmeklētājiem,» teic teritorijas uzraugs Salvis.

Asākām izjūtām

Viesu mājas teritoriju no vienas puses ieskauj mežs, no otras – Salas ezers. Rudens un ziemas sezonā tuvējos mežos notiek medības, un mednieki labprāt pārnakšņo Ezerniekos. Par Ezernieku rozīnīti Salvis uzskata savvaļas neskarto dabu, kur var ne tikai doties lūkot meža dzīvniekus un vērot putnus, bet arī nodoties ogošanai un sēņošanai. Savukārt tie, kam tuvāka makšķerēšana, var izmēģināt veiksmi Salas ezera ūdeņos, kur dzīvojot raudas, asari, brekši, līdakas un arī zelta karūsas ir manītas, taču pēc nopietnāka loma jābrauc uz Lubānas ezeru.

Parocīgi un kompakti

Ezernieki ir iemantojuši uzticību arī ārzemnieku vidū. Šobrīd lielu popularitāti gūst ceļošana dzīvojamajā kemperī, kas ir ērts un izdevīgs ģimeņu pārvietošanās transports, kurš vienlaikus kalpo gan par braukšanas līdzekli, gan arī māju uz riteņiem. Ezernieki lepojas, ka spēj piedāvāt šādu iespēju. Ezernieku kempingā vasaras laikā vidēji sabrauc 70 kemperi. Kempingā apmetušies viesi no Francijas, Dānijas, Vācijas, Somijas, Anglijas, Nīderlandes un Polijas. Teritorijā ir izveidota vieta, kur uzņemt tūristus, kas ierodas ar treileriem. Šiem atpūtniekiem, tāpat kā kemperiem, ir pieejama elektrība, labierīcības, kā arī bezvadu internets.

Jautājot, kuri bija paši tālākie viesi, Salvis un Nansija, ilgi nedomājot, atbildēja – Amerikas latvieši. «Kā tik kāzinieki ir braukuši pie mums – ar retromašīnām, ar laivām, ar zirgiem,» smej Nansija. Šīs sestdienas jaunais pāris atlidos pie mums ar gaisa balonu.