Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Jēra gaļas sautējums ar datelēm

© publicitātes

Dateles sauc arī par tuksneša maizi un dzīvības ogām, jo tās spēj nodrošināt cilvēku ar daudzām svarīgām uzturvielām.

Dateles ēd vienkārši tāpat svaigas un žāvētas (vislabāk – saulē kaltētas), arī pildītas ar mandelēm, valriekstiem, iecukurotām citrusaugļu miziņām, halvu, marcipānu u.c., smalcinātā veidā tās pievieno kūkām, cepumiem un saldajiem ēdieniem. No datelēm ražo pastu, ievārījumu, čatniju, sīrupu, dateles šokolādē, darina dateļu vīnus, bezalkoholiskos dzērienus un etiķi. Uzturā lieto arī jaunās dateļpalmu lapas, ziedus un pumpurus. No dateļpalmu sulas gatavo palmu cukuru un raudzē īpašu alkoholisku dzērienu.

Svaigas dateles ir sarkanā vai dzeltenā krāsā, bet žāvējot tās iegūst visdažādākos toņus – no gaiši dzeltena līdz tumšbrūnam, gandrīz melnam; esot pat pelēkas un gaišzilas dateles. Mums labāk pazīstamas žāvētās dateles, jo tās nopērkamas mūsu veikalos gan sveramā veidā, gan paciņās, ar kauliņiem un bez tiem. Žāvējot dateles zaudē ap 27% ūdens, kas ir salīdzinoši nedaudz. Žāvētās datelēs ir līdz 88% ogļhidrātu, pārsvarā glikoze un fruktoze, ko organisms var ātri izmantot, lai iegūtu enerģiju fiziskai vai garīgai darbībai. Tiek apgalvots, ka dateles uzlabo domāšanas produktivitāti par 20%. Ja diendienā sanāk liela fiziska slodze, var izmantot dateles kombinācijā ar pienu, lai vairotu muskuļu spēku. 

Datelēm raksturīga minerālvielu daudzveidība: dzelzs, varš, magnijs, cinks, mangāns, kālijs, fosfors, kalcijs, kobalts, kadmijs, alumīnijs, sērs, bors, fluors, selēns u.c. Tās satur 23 aminoskābes, no kurām vairums citos augļos nav atrodamas.

Datelēs ir A un B grupas vitamīni, svaigās – arī C vitamīns.

Jēra gaļas sautējums ar datelēm

Sastāvdaļas. Viens sīpols, divas ķiploku daiviņas, mazs gabaliņš svaiga ingvera, četras ēdamkarotes olīvu eļļas, 800 g jēra gaļas mīkstuma, sāls, malti baltie pipari, ķimenes, nedaudz safrāna, 800 ml buljona, 400 g kartupeļu, 400 g burkānu, 200 g konservētu vai viegli novārītu turku zirņu, 100 g dateļu.

Pagatavošana. Sīpolu, ķiploku daiviņas un ingveru sīki sasmalcina, nedaudz pasautē olīvu eļļā, pievieno nelielos kubiņos sagrieztu gaļu, turpina cept, līdz iztvaiko izdalījusies sula. Pievieno sāli un garšvielas, uzlej pusi buljona, kad tas uzvārās, nedaudz samazina liesmu, traukam uzliek vāku un sautē aptuveni pusstundu. Notīrītus kartupeļus un burkānus sagriež palielos gabalos, pievieno gaļai, uzlej atlikušo buljonu un sautē vēl aptuveni pusstundu. Kādas desmit minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno dateles.