Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Tuvojas gavēņa laiks. Noskaņoties uz veselīgas mērenības viļņa

© Publicitātes foto

Tuvojas gavēņa laiks. Katoļiem šogad gavēnis sākas 1. martā, bet pareizticīgajiem 27. februārī. Cilvēki, kuri to pirms Lieldienām praktizē regulāri, uzsver, ka gavēnis nav diēta.

Tā pamatuzdevums ir ķermeņa un prāta attīrīšana, lai pastiprināti pievērstos garīgām vērtībām, bet atteikšanās no gaļas vai no dzīvnieku izcelsmes produktiem vispār, atturēšanās no saldumiem, baudvielām, tostarp no kafijas, alkohola un tabakas, ir tikai līdzeklis šā mērķa sasniegšanai, tāpat kā ēdienreižu skaita samazināšana un porcijas lieluma ierobežošana. Lietpratēji no savas pieredzes iesaka gavēnim sagatavoties pakāpeniski, jau vismaz divas nedēļas iepriekš uzturā samazinot gaļas un saldumu patēriņu, kā arī laikus sarūpēt piemērotu produktu krājumus, lai varētu gatavot vienkāršus un veselīgus ēdienus.

Doma par gavēni arvien biežāk šķiet pievilcīga pat tiem, kurus nevada ticības apsvērumi, bet vienkārši vēlēšanās attīrīties, palīdzēt pārsātinātajam, slikto paradumu novārdzinātajam organismam atgūt dabisko līdzsvaru. Uztura speciālisti norāda, ka gavēni var ievērot tikai tad, ja atļauj veselības stāvoklis, bet slimnieki un topošās māmiņas no tā ir atbrīvotas. Ēdienreizēm jābūt regulārām. Svarīga ir mērenība, jo citādi arī no gavēņa ēdieniem var pārēsties. Vai šie ēdieni būs garšīgi - viss atkarīgs no gatavotāja prasmes. Ja trūkst ideju, atliek vien ielūkoties internetā, un pretī izlēks vesela virkne recepšu ar skaistiem attēliem. Arī atsevišķi restorāni piedāvā īpašu gavēņa ēdienkarti.

Iespēju šajā periodā ēst pilnvērtīgi nodrošina dažādi graudaugi, pākšaugi, dārzeņi, svaigi un žāvēti augļi, sēkliņas, rieksti un garšaugi, bet taukvielu lomu godam pilda augu eļļas, ja vien tās iegādātas pārdomāti.

***

Laba izvēle - rapšu eļļa

Rapšu eļļa ir bagāta ar vērtīgām uzturvielām. Tā cilvēka organismam piemērotā proporcijā satur veselīgās omega 3 un omega 6 taukskābes. Omega 3 taukskābju rapšu eļļā ir pat vairāk nekā olīvu eļļā. Rapšu eļļa satur arī betakarotīnu, un tas organismā tiek pārveidots par A vitamīnu, kas vajadzīgs acīm, ādai un gļotādām, matiem, zobiem, smaganām. Tajā ir arī E vitamīns, kas piedalās muskuļu un citu audu veidošanas procesā, veicina imunitāti un, pateicoties savām antioksidanta īpašībām, reizēm tiek dēvēts par jaunības vitamīnu.

Latvijā populāra ir vietējāa ražotāja SIA Iecavnieks&Co produkcija:

Rapšu eļļa ar citronu un koriandra aromātu - oriģināla dabiski aromatizēta, noderēs marinādēm, mērcēm un salātiem

Rapšu eļļa ar sinepju aromātu - ražota uz rafinētas rapšu eļļas bāzes, ar dabīgu aromātu, piemērota salātiem, mērcēm, marinādēm

Rapšu eļļa ar seleriju aromātu - ieteicama salātu mērcēm, dārzeņu, gaļas vai zivju marinēšanai, grilēšanai, sāļo pankūku cepšanai u.c.

Rapšu eļļa ar apelsīnu aromātu - piemīt patīkama apelsīnu garša, labi izmantojama salātu mērcēm, kā arī kūkām, cepumiem, kēksiem, pankūkām u.c. konditorejas izstrādājumiem

Rapšu eļļa ar ķiploku aromātu - ražota uz rafinētas rapšu eļļas bāzes, ar dabisku aromātu, piemērota salātiem, mērcēm, marinādēm

Auksti spiesta nerafinēta rapšu eļļa ar dabisku, rapšiem raksturīgu smaržu un garšu, piemērota visdažādāko ēdienu pagatavošanai

Auksti spiesta rapšu eļļa Ideal ar patīkamu riekstu garšu, domāta tiem, kuriem nav pa prātam izteikta rapšu garša un smarža. Pateicoties speciālai tehnoloģijai, saglabāta augsta kvalitāte, vērtīgās taukskābes un bioloģiski aktīvās vielas

Promo materiāls sadarbībā ar SIA Iecavnieks&Co

***

recepte

Salāti pavasara gaidās

Sastāvdaļas:

• 100 g svaigā siera bumbiņu

• 50 g rukolas

• 50 g lapu salātu (var būt jaukti)

• ēdamkarote linsēklu

• dažas zemenes vai apelsīnu šķēlītes

• 2 ēdamkarotes Iecavnieks&Co rapšu eļļas ar apelsīnu aromātu

• tējkarote citrona sulas

• pustējkarote medus

Pagatavošana:

Rapšu eļļu kārtīgi sajauc ar medu un citronu sulu. Linsēklas viegli apgrauzdē uz pannas. Lēzenā traukā kārto salātu lapiņas un siera bumbiņas, tām uzkaisa linsēklas, pievieno sagrieztas zemenes vai apelsīnu mīkstuma gabaliņus, kas atbrīvoti no plēksnītēm un sēklām; pārlej ar sagatavoto mērci.