Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

ATGĀDINĀJUMI sauļošanās sezonas priekšvakarā

© depositphotos.com

Cilvēki bieži gūst saules apdegumus tieši tāpēc, ka nav sagatavojušies šādam pavērsienam. Šķiet, vēl jau saule nav tik spēcīga, un es taču nesauļojos, bet tikai braucu ar velosipēdu, pļauju mauriņu, spēlēju futbolu, piedalos talkā vai būvdarbos.

Ultravioleto staru iedarbībā var rasties arī ādas vēzis - melanoma, bazalioma, plakanšūnu vēzis, bet ikdienišķākas sekas, kas arī rada ne mazums problēmu, ir saistītas ar fotonovecošanos. Pierādīts, ka saules nodarītie bojājumi ādā gadu gaitā krājas jau kopš agras bērnības, līdz pienāk brīdis, kad āda vairs nespēj aizsargāties. Parādās sīkas grumbiņas un pigmentācijas plankumi - tas ir oksidatīvais stress, aktīvie skābekļa savienojumi ādā sāk izdalīt metaloproteināzes - bioloģiski aktīvas vielas, kas sāk šķelt kolagēna šķiedras. Tajā pašā laikā tiek bloķēta jauna kolagēna sintēze, āda kļūst nepareizi strukturēta.

Alternatīva solārijam: iedegumu veicinoši produkti

Ādas ārstiem un onkologiem jau apnicis mums atgādināt par ultravioleto staru kaitīgo ietekmi. Mainās paaudzes, veselīga skaistuma etalons vairs nav cilvēks ar tumši nocepinātu ādu, tomēr arī gaišais «piena un asiņu» tonis nekļūst par ideālu, pēc kā tiekties. Daudziem joprojām gribas, lai āda būtu iesauļota, jo sevišķi pēc ziemas, kad tumšais laiks, uzturēšanās telpās un, iespējams, arī cīņa ar elpceļu infekcijām to padarījusi nespodrāku.

Lai iegūtu vēlamo ādas toni, cilvēki apmeklē solārijus, lieto pašiedeguma krēmus vai dekoratīvo kosmētiku. Bet ir arī veselīgi pārtikas produkti, kuri, kā tiek apgalvots dažādos avotos, veicina iedegumu un palīdz ādā veidoties brūnajam pigmentam melanīnam, ja tiek lietoti regulāri ilgākā laika posmā. Var izmēģināt un sākt jau tūlīt - ja nelīdzēs, tad par ļaunu arī nenāks.

Burkāni. Tie bagāti ar betakarotīnu, kuru organisms spēj pārveidot par A vitamīnu. Burkāni sekmē ne tikai vienmērīgu iedegumu, bet arī nāk par labu nagu, ādas, matu veselībai. Betakarotīns piešķir ādai pigmentus, kas padara to tumšāku. Tas tiek uzskatīts arī par spēcīgu antioksidantu, kas neitralizē brīvos radikāļus. (Brīvie radikāļi ir agresīvu ķīmisku vielu molekulas vai to fragmenti, kas organismā rodas bioķīmisku reakciju rezultātā. Tā ir atbilde uz indīgu gāzu, radioaktīvā starojuma, konservantu, alkohola, dažādu toksisku vielu, arī uz daudzu medikamentu iekļūšanu organismā. Brīvie radikāļi veicina šūnu novecošanu, postoši ietekmē asinsvadus, saistaudus, imūnsistēmu, tie piedalās daudzu slimību izraisīšanā. Brīvajiem radikāļiem pretī darbojas organisma antioksidatīvā sistēma, tomēr nelabvēlīgā ekoloģiskā situācijā tā bieži vien vairs netiek galā ar savu darbu, tāpēc arī vajadzīgi antioksidanti.) Vēlams ēst svaigus, vislabāk - bioloģiski audzētus burkānus vai arī ik dienu dzert 100-200 ml svaigi spriestas burkānu sulas.

Olas. Tās satur ādas veselībai nepieciešamo A un D vitamīnu, kā arī daudzas neaizstājamās aminoskābes, nepiesātinātās taukskābes, lecitīnu, holīnu, B, E un K vitamīnu, fosforu, dzelzi, sēru u.c.

Mango. Uzreiz jāteic - cerēto betakarotīnu var saņemt tikai no kvalitatīviem, gataviem mango augļiem, kādi ne vienmēr pie mums atrodami.

Tomāti. Viena no vērtīgākajām to sastāvdaļām ir likopēns - organisks savienojums, kas piešķir sarkano krāsu. Tas ir spēcīgs dabiskais antioksidants, kas cita starpā nedaudz palīdz aizsargāt ādu pret ultravioleto staru iedarbību. Tomātos ir daudz karotinoīdu, kas sekmē zeltaina, starojoša ādas toņa veidošanos. Tomāti lietojami kopā ar nelielu daudzumu taukvielu, kas palīdz likopēnam labāk uzsūkties. Likopēns neiet bojā, termiski apstrādājot, tā koncentrācija pat palielinās, tāpēc to var uzņemt arī ar tomātu pastu, tomātu mērci, konservētiem tomātiem.

Tumšzaļie lapu dārzeņi. Spināti, lapu kāposti, skābenes, arī savvaļas augi - jaunās nātres, gārsas, pieneņu lapiņas - un citi tumši zaļumi arī ir bagāti ar betakarotīnu, tajos ir dažādas vielas, kas vajadzīgas ādas skaistumam un veselībai.

***

Kas jāņem vērā:

• Jācenšas lieki nepakļaut savu ādu ultravioleto staru iedarbībai, jo sevišķi tas attiecas uz cilvēkiem ar gaišu un jutīgu ādu, sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju, grūtniecēm. Nevienam nevajadzētu uzturēties saulē priekšpusdienā (aptuveni 11.00-15.00).

• Izvēloties saules aizsarglīdzekļus, jānoskaidro, kāds ir to saules aizsargfaktors (sun protective factor, saīsināti - SPF). Izmantojot dažādus testus un skalas, var noteikt savu fototipu un atbilstoši tam izvēlēties piemērotāko SPF. Jo gaišāka āda, jo tam jābūt lielākam.

• Īpaši sargājami no ultravioleto staru iedarbības ir bērni. Viņu āda ir maigāka, un tai vēl nav pilnībā attīstījušies dabiskie aizsargmehānismi pret ultravioleto starojumu; tajā ir mazāk šūnu, kas ražo pigmentu melanīnu. Bērniem līdz trīs gadu vecumam nav ieteicams uzturēties tiešos saules staros.

• Mazuļus līdz pusgada vecumam nedrīkst sauļot nemaz. Sešus līdz 12 mēnešu vecus bērniņus drīkst «parādīt» saulei maksimāli uz 15 minūtēm, izmantojot saules aizsarglīdzekļus ar ļoti augstu SPF (50+). Viena līdz trīs gadu vecumā maksimālais sauļošanās ilgums ir 20 minūšu, SPF 40-50+. Arī bērniem, kuri vecāki par četriem gadiem, jānodrošina aizsardzība pret ultravioleto starojumu, izmantojot aizsarglīdzekļus ar SPF 30-50+. Iepriekš jāpārliecinās, vai izraudzītā aizsargkosmētika ir piemērota lietošanai bērniem.

• Ļoti svarīgi ir uzklāt saules aizsarglīdzekļus pietiekamā daudzumā un pietiekami rūpīgi, lai āda būtu vienmērīgi pārklāta. Lai sasniegtu anotācijā norādīto SPF, uz vienu ādas kvadrātcentimetru jālieto divi miligrami līdzekļa, pieaugušam cilvēkam vidēji nepieciešami 36 grami (aptuveni sešas tējkarotes).

• Ultravioletais starojums veicina arī ādas sausumu, tāpēc jārūpējas par ādas mitrināšanu un jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, citādi āda kļūst vēl sausāka, trauslāka, tajā ātrāk rodas plaisiņas, caur kurām var iekļūt infekciju izraisītāji mikroorganismi.

• Arī pēc sauļošanās jālieto sejas un ķermeņa ādas kopšanas līdzekļi, kas palīdz tai normalizēties un atjaunoties.

• Ejot saulē, jādomā arī par acu aizsardzību, tādēļ jāvalkā saulesbrilles. Ja par acu aizsardzību nerūpējas, tas var beigties ar dažādas pakāpes radzenes apdegumiem, tiek veicināta kataraktas attīstība.