Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Pumpuri - dziednieki. Unikāli palīgi organisma stiprināšanai

© depositphotos.com

Pavasaris ir īstais laiks, kad organisma stiprināšanai talkā var ņemt pumpurus. Tautas dziednieki iesaka pavasarī katru dienu apēst dažādu augu pumpurus, protams, ne jau saujām, bet kādu pārīti.

Pumpuru terapija ir ļoti efektīva, turklāt pieejama ikvienam. Daba ir parūpējusies par to, lai katrā gadalaikā būtu iespējams tajā atrast cilvēka organismam ko nepieciešamu, un pavasarī tie noteikti ir krūmu un koku pumpuri. Pat ja nav zināms, kam īsti noder konkrēta auga pumpuri, šo unikālo laika brīdi dabā var izmantot, lai ik dienas uzturā lietotu dažādu pumpuru tējas. Apmēram tējkaroti pumpuru vajag sasmalcināt, apliet ar karstu ūdeni, uzvārīt, atstāt ievilkties apmēram pusstundu, izkāst un lietot pusstundu pirms ēšanas pa ¼ tasei.

Ceriņi

Ceriņu pumpuri ir nenovērtējami diabētiķiem. Tie satur ļoti daudz miecvielu un bioflavonoīdus. To lietošana arī ir absolūti elementāra - dažus ceriņu pumpurus, labi sakošļājot, ieteicams lietot pāris nedēļas, kamēr vēl nav izšķīlušās lapas. Artrīta slimnieki var izmēģināt uzlējumu - vienu daļu ceriņu pumpuru apliet ar degvīnu, uz nedēļu nolikt tumšā vietā (ik pa laikam saskalot), izkāst, lietot sāpošu locītavu ierīvēšanai.

Bērzs

Tiek uzskatīts, ka pavasarī bērzs ir lielisks koks, kas cilvēkiem sniedz dzīvības eliksīru - sulas, bet ne tikai. Par bērzu pumpuru lieliskajām īpašībām zināms daudz, tie ir daudzu tēju maisījumu sastāvā, kurus izmanto kuņģa, locītavu un onkoloģisku saslimšanu gadījumos.

Recepte, ko var izmēģināt tie, kam ir problēmas ar miegu - 15-20 gramus bērzu pumpuru apliet ar 0,5 litriem degvīna, atstāt uz divām nedēļām tumšā vietā, periodiski saskalinot. Pēc tam izkāst, lietot pa 15-20 pilieniem katru dienu.

Ābeles

Ierasts, ka pavasaros ikviens dārznieks cenšas apgriezt ābeles, bet nogrieztie zari visbiežāk tiek sadedzināti. No jaunajiem zariņiem vajag nobrucināt pumpurus, pievienot sviestu, mazliet pavārīt un izkāst, bet ar iegūto smēri ierīvēt deniņus pret galvassāpēm. (Uz 100 gramiem pumpuru vajag apmēram 200 gramus augstvērtīga saldkrējuma (nesālīta) sviesta.) Ja mazi bērni ilgi nesāk runāt vai izjūt neizskaidrojamas, spēcīgas bailes, ieteicams ar šo smēri ierīvēt deniņus. Ābele ir sievišķīgs augs, tāpēc jo īpaši tas palīdz daiļā dzimuma pārstāvēm.

Ķirsis

Tieši tāpat kā ceriņu pumpurus, arī ķiršu jaunos dzinumus ieteicams lietot pāris nedēļas - vairākus pumpurus ik dienu. Tiek uzskatīts, ka ķiršu pumpuri ir nenovērtējami vairogdziedzerim un nerviem.

Papeles

Daudziem tik netīkamās papeles, izrādās, ir ļoti noderīgas vīriešiem, jo īpaši prostatas ārstēšanai. Jaunā mēnesī savāc 100 gramus papeļu pumpuru, aplej ar degvīnu, nostādina 14 dienas, pēc tam dzer pa 10-15 pilieniem katru dienu, bet - ne vairāk.

Mežābeles, vilkābeles un aronijas

Ja vien iespējams, pavasarī vajadzētu kādu laiciņu ēst arī mežābeles, vilkābeles un aronijas pumpurus, tas jo īpaši noderīgi asinsvadiem. Šo augu pumpuri noderīgi arī tiem, kam problēmas ar redzi.

Apse

Šis koks ir ļoti labi zināms dziedniekiem, kas tās pumpurus izmanto, lai ārstētu bronhītu, vīrusu infekcijas, gastrītu, cistītu un diareju.

Upenes

Dažāda veida alerģijas mūsdienās ir ļoti izplatītas, bet upeņu pumpuri tiek uzskatīti par izcilu līdzekli, kas noder organisma vispārējai sakārtošanai.