Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

SAUDZĒ REDZI: Kā pasargāt acis no kaitīgajiem ekrāniem

© Tomas Urbelonis, F64 Photo Agency

Tas nav tikai mīts, ka, lūkojoties datorā, planšetē vai viedtālrunī, jūtami pieaug risks acu veselībai. Lai gan visbiežāk šajās elektroniskajās ierīcēs izmanto LED gaismu, kas nodara acīm mazāku kaitējumu nekā ultravioletā gaisma, mēs saviem redzes orgāniem darām pāri paši, ikdienā lūkojoties ekrānos daudzas stundas.

Acu apsārtums, sausums un nieze ir aizsargmehānismi, kas signalizē par potenciālo tīklenes bojājumu. Gan laboratoriski pētījumi, gan izmēģinājumi ar dzīvniekiem rāda, ka, ilgāk nekā astoņas stundas dienā pakļaujot sevi starojuma ietekmei, kas nāk no viedtālruņiem, planšetēm, klēpjdatoriem, konsolēm un monitoriem, tiek bojātas dažādas acīs esošās struktūras un dažkārt šie bojājumi ir neatgriezeniski.

Visefektīvākais paņēmiens acu aizsardzībai būtu samazināt pie šiem ekrāniem pavadīto laiku. Ja tas nekādi nav iespējams, tad jācenšas vismaz ievērot šādus piesardzības pasākumus:

* samazināt ekrāna spilgtumu, lai tas nebūtu žilbinošs;

* var valkāt dzeltenas brilles acu aizsardzībai;

* ievērot 50-70 cm attālumu no acīm līdz ekrānam;

* ievērot 20-20-20 likumu: katras 20 minūtes uz 20 sekundēm paskatīties uz kaut ko, kas atrodas 20 pēdu (6,1 metru) attālumā;

* ja iespējams, izvēlēties viedierīces ar nakts režīma funkciju, kad tumsā zilā gaisma automātiski tiek nomainīta ar dzelteno;

* ja nepieciešams, lietot līdzekļus acu mitrināšanai.