Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

ĒD, CIK GRIBI: Sešu ziedlapiņu diēta

© Ekrānšāviņš no avīzes

Jaunu gadu uzsākot, ir stilīgi apņemties ēst un dzīvot veselīgāk, bet ik pavasari, tuvojoties pludmales sezonai, ir moderni uzsākt tievēšanas maratonu. Tiem, kuri vēl nav atraduši savu īsto diētu, piedāvājam izmēģināt sešu ziedlapiņu diētu.

Sešu ziedlapiņu diēta ir ļoti vienkārša, dod ātrus rezultātus un, kas svarīgi, arī no psiholoģiskā viedokļa ir pietiekami komfortabla. Par šīs diētas autori tiek dēvēta zviedru uztura speciāliste Anna Johansone, un par tās efektivitāti ir pārliecinājušās sievietes visā pasaulē. Statistika liecina, ka 8 no 10 cilvēkiem, kuri ievērojuši šo diētu, zaudējuši maksimālo sev vēlamo svaru.

Kā darbojas šī diēta? Formula ir pavisam vienkārša: sešas dienas - sešas monodiētas - sešas krāsainas ziedlapiņas. Diētas ilgums ir sešas dienas, un katru dienu tiek ievērota viena konkrēta monodiēta. Kā uzskata diētas autore, 24 stundu monodiēta ļauj veiksmīgi atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, un diennakts laikā tie ir 500-800 gramu. Protams, jo mazāks ir liekais svars, jo mazāks būs svara zudums.

Lai psiholoģiski atvieglotu tievēšanas procesu, Anna Johansone iesaka padarboties radoši - uzzīmēt puķi ar sešām ziedlapiņām, to izgriezt un uz katras ziedlapiņas uzrakstīt kārtas skaitli un produktu, kas tajā dienā jāēd. Šo puķi varat piestiprināt pie ledusskapja un pēc katras izturētās dienas noplēst konkrēto ziedlapiņu.

Diētas specifika ir tā, ka produkti ir jālieto ļoti konkrētā secībā - olbaltumvielas, ogļhidrāti, olbaltumvielas, ogļhidrāti utt. Turklāt katru dienu drīkst lietot tikai vienu produktu.

Pirmā ir zivju diena. Var ēst jebkuras zivis, un tās var gan tvaicēt, gan cept, gan vārīt. Var pievienot arī garšvielas, bet - neko citu.

Uz otrās ziedlapiņas rakstām: dārzeņi. Tas sevī ietver jebkurus dārzeņus, svaigus vai jebkā pagatavotus. Protams, bez eļļas.

Trešajā dienā ir atļauts ēst vistas gaļu bez ādas, un atkal - jebkā pagatavotu. Var izmantot garšvielas, arī sāli, zaļumus.

Ceturtā ziedlapiņa vēsta, ka pienākusi graudaugu diena. Tās ir visas putras, pilngraudu maize, diedzēti graudi, klijas.

Piektās dienas ēdienkartē ir biezpiens. Protams, ar zemu tauku saturu. Atļauts ir arī piens.

Bet diētas izskaņā - sestajā dienā - ir atļauti visi augļi, svaigi spiestas augļu sulas. Šajā dienā drīkst izmantot kanēli un vaniļas cukuru.

Diētas dienas nevar mainīt vietām, jo tām katrai ir sava nozīme. Protams, katru dienu ir jādzer daudz ūdens, atļauta ir arī tēja un kafija bez cukura (ne vairāk kā 1-2 tasītes dienā). Cukurs diētas laikā no ēdienkartes jāizslēdz pilnībā.

***

PLUSI

• pārtikas apjoms dienas laikā nav ierobežots - var ēst, cik grib

• nav aizliegts izmantot sāli

• nav aizliegts ēst arī pēc sešiem vakarā

• dod ātru rezultātu - 6 dienu laikā var zaudēt līdz pat 8 kilogramiem

***

MĪNUSS

• atgriežoties pie vecajiem ēšanas paradumiem, neizslēdzot no ēdienkartes pārāk treknus produktus un saldumus, zaudētie kilogrami ātri būs atpakaļ