Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

UZZINI, ko pagatavot no svaigajām skābenēm, kas jau sazaļojušas

© depositphotos.com

Dārzos šajā aukstajā pavasarī viss aizkavējies, tomēr skābeņu lapiņas daudzviet jau ēdamā lielumā.

Nepaej garām, atceries bērnību, saplūc kādu saujiņu un apēd! Tev tiks pirmie svaigie sezonas vitamīni, kas ar garantiju saņēmuši zemes spēku. Vēlāk tos izkonkurēs citas dārza veltes, un labi vien būs, jo uztura speciālisti skābenes neiesaka ēst lielās devās, ilgu laiku un katru dienu. Bet pašlaik svaigu skābeņu porcija ir tieši tas, kas vajadzīgs, - maigas, trauslas lapiņas, patīkami mēreni skābas, bez cietiem kātiem un ziediem.

Pāraugušas tās vairs nebūs ne garšīgas, ne veselīgas.

Par kultūraugu skābenes kļuva, pārceļoties uz dārziem no savvaļas pļavām. Tās sastopamas daudzās zemēs ar mērenu klimatu, taču ne visur cilvēki uzreiz saprata, ka skābenes ir ēdamas. Iespējams, ka dažviet tās vispirms sāka lietot tautas medicīnā - pret mazasinību, lai uzlabotu ēstgribu un gremošanu, atbrīvotos no aizcietējumiem, apturētu asiņošanu. Varbūt ziemas novārdzinātie seno laiku cilvēki kāri plūca pirmās skābeņu lapiņas, jo organisms viņiem pateica priekšā, ka tur ir daudz C vitamīna. Vēlāk, kad C vitamīns jau bija zinātnieku atklāts un tā saturs dažādos produktos izpētīts, izrādījās, ka skābenēs tas tiešām ir ļoti augsts - līdz pat 85 mg 100 gramos, tātad vairāk nekā citrusaugļos. Skābenes bagātas arī ar dzelzi, tajās ir B grupas vitamīni un karotinoīdi, bet arī organiskās skābes - ābolskābe, citronskābe, skābeņskābe, tāpēc bieža skābeņu ēšana lielos daudzumos var veicināt nierakmeņu veidošanos un traucēt pilnvērtīgai kalcija uzņemšanai. Cilvēkiem ar gremošanas trakta problēmām, aknu un nieru slimībām un sāļu vielmaiņas traucējumiem par skābeņu lietošanu uzturā vajadzētu apspriesties ar savu ārstu.

depositphotos.com

Latvijā pazīstamākais skābeņu ēdiens ir skābeņu zupa. Klasiskā variantā to vāra no kūpinātas gaļas, pievienojot grūbas vai putraimus, burkānus, sīpolus, kartupeļus, piparus un lauru lapas. Sagrieztas skābenes zupai pieliek pašās beigās. Pirms pasniegšanas pievieno cieti vārītu olu un skābu krējumu. Skābenes var likt arī biezzupā, mazliet apvārot karstā ūdenī un saberžot putriņā. Tā kā biezzupa no tīrām skābenēm iznāktu pārāk skāba, tās kombinē ar spinātiem vai jaunajām nātrītēm. Zupas pamatam var ņemt gaļas vai dārzeņu buljonu, ko nedaudz uztumē ar miltiem vai pievieno sablenderētus vārītus kartupeļus, ķirbju biezeni vai citu piemērotas konsistences produktu. Pasniedz ar grauzdiņiem.

***

Der zināt

Gatavojot salātus, kuros iekļautas svaigas skābenes, tās saplucina ar pirkstiem vai liek klāt veselas. Jebkura griešana, bet jo sevišķi malšana gaļasmašīnā, noārda C vitamīnu.

Skābenes mazgā tieši pirms gatavošanas, jo mitruma ietekmē tās ātri bojājas.

Skābenes nav ieteicams glabāt ledusskapī ilgāk par trim dienām.

Skābeņu ēdienu gatavošanai nav piemēroti alumīnija vai dzelzs trauki bez pārklājuma, jo, skābeņskābei mijiedarbojoties ar šiem materiāliem, rodas nepatīkama metāliska piegarša un mazinās ēdiena uzturvērtība.

Skābenes ziemai konservē rupji sagrieztas un pārlietas ar vārošu sālsūdeni. Puslitra burciņa skābeņu konservu jāpasterizē 80 grādu temperatūrā 20 minūšu.

Ziemai skābenes var konservēt vai saldēt. Galvenais ir novākt lapiņas, pirms vēl veidojas ziedi.

No dažiem skābeņu ceriem var iegūt samērā daudz produkcijas: tiem nogriež pilnīgi visas lapiņas un vietā ataug jaunas, kuras atkal var ievākt.

Saldēšanai skābenes sagriež, pārlej ar vārošu ūdeni un saliek veidnītēs, kas domātas ledus kubiņu pagatavošanai. Jāraugās, lai šķidrums pārsegtu zaļo masu. Atdzesē istabas temperatūrā, liek saldētavā, vēlāk kubiņus pārliek plastmasas maisiņos vai traukos, kas paredzēti saldētu produktu uzglabāšanai.

***

Receptes

Vistu pusspārni skābeņu mērcē

Sastāvdaļas:

1500 g vistu pusspārnu

300 g skābeņu lapu

100 g sviesta

2 sīpoli

sāls, pipari

Pagatavošana:

Pusspārnus ierīvē ar sāli un pipariem, liek pannā sakarsētā sviestā, apcep no abām pusēm brūnus un turpina cept, līdz gaļa mīksta; izņem no pannas. Tajā liek sīki sagrieztus sīpolus, nedaudz apcep, pārlej ar ūdeni un sautē, līdz izšķīst. Pievieno sīki sagrieztas skābenes, maisot karsē vienu minūti, atliek atpakaļ pannā pusspārnus, uzsilda. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Makaroni ar skābenēm un spinātiem

Sastāvdaļas:

500 g makaronu

100 g rīvēta siera

100 g skābeņu

100 g spinātu

3 ķiploku daiviņas

sāls, pipari

olīvu eļļa

Pagatavošana:

Makaronus izvāra viegli sālītā ūdenī. Pannā lej eļļu, uzkarsē, pievieno sīki sagrieztas skābenes un spinātus, maisot karsē, līdz saplok, pievieno sāli, piparus un spiedē saspiestus ķiplokus, pieliek notecinātus vārītos makaronus un rīvēto sieru, kārtīgi samaisa. Turpina karsēt, līdz siers kūst. Tūlīt pasniedz galdā.

Smūtijs ar skābenēm

Sastāvdaļas:

150 g skābeņu

puse no avokado

1 banāns

1 glāze paniņu

1 ēdamkarote čia sēkliņu

Pagatavošana:

Skābenes sīki sagriež, avokado un banānu sagriež gabaliņos, kopā ar citām sastāvdaļām liek blenderī un pagatavo viendabīgu masu. Ja vēlas, pasniedzot pievieno ledu.