Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Katru dienu Latvijā vidēji aplaupa 10 mājokļus; kā sevi pasargāt?

© f64

Katru dienu Latvijā tiek reģistrēti vidēji desmit mājokļu aplaupīšanas gadījumi, un zādzības no mājokļiem ir otrs biežākais atlīdzību pieteikšanas cēlonis īpašuma apdrošināšanā, liecina Valsts policijas un apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Nereti zādzības no īpašumiem tiek izdarītas tieši naktīs, turklāt pašiem saimniekiem klātesot.

Pēdējo trīs gadu laikā BALTA atlīdzībās par zādzībām privātīpašumos izmaksājusi teju 0,9 miljonus eiro. Lai gan saņemtie atlīdzību pieteikumi liecina, ka visbiežāk zādzības tiek izdarītas mājokļa saimnieka prombūtnes laikā, ir gadījumi, kad īpašums tiek apzagts, saimniekiem esot mājās.

Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Šādos gadījumos zādzības visbiežāk tiek izdarītas naktīs, un zagļi par laupījumu izvēlas viegli sasniedzamas un ātri realizējamas lietas - juvelierizstrādājumus, mobilos tālruņus, planšetdatorus - vai citas nelielas elektropreces - darbarīkus, fotoaparātus. Retāk šādās situācijās tiek zagtas lielas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir sarežģītāka.

Pērn Latvijā reģistrētas 2918 zādzības no mājokļa, savukārt šī gada pirmajā ceturksnī - 603, liecina Valsts policijas dati.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā