Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

IETEIKUMI pareizai zobu tīrīšanai

© F64

Kurš tad nezina, kā tīrīt zobus? To taču darām visu mūžu. Gadās pat, ka pieauguši cilvēki no sirds apvainojas, kad zobārsts vai higiēnists sāk dot padomus šajā jautājumā. Bet tie, kuri seko jaunākajām atziņām, zina, ka laika gaitā viss tomēr mainās, ņemot vērā pētījumus un arī jaunu, pilnveidotu zobu kopšanas produktu parādīšanos. Daži ieteikumi ir laika gaitā atmesti, daži pārāk sekojuši modei, bet pamatu pamats paliek – svarīgi ir zobus tīrīt regulāri, lai nodrošinātu zobu un smaganu veselību.

Kas īpaši jāņem vērā, tīrot zobus, skaidro Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Ieva Apsīte un Signal zīmola vadītāja Marita Soha.

«Pareiza zobu tīrīšana garantē vispārējo mutes dobuma veselību un skaistu smaidu, tādēļ, lai sasniegtu efektīvu rezultātu, tai ir jāvelta laiks,» norāda M. Soha. Viņa arī uzsver, ka būtiska loma ir piemērotas zobu sukas un zobu pastas izvēlei, kā arī uzmanīgai zobu tīrīšanai. «Pareiza zobu tīrīšana palīdz izvairīties no zobu bojāšanās un citām aplikuma izraisītām mutes dobuma slimībām,» piebilst I. Apsīte.

Lai ikdienas zobu kopšana sniegtu labāko rezultātu, patiesībā jāņem vērā tikai daži svarīgākie ieteikumi. Iespējams, šie padomi palīdzēs uztvert zobu tīrīšanu kā vienkāršu procesu, kas ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa un garantē acīmredzamus efektīvus rezultātus.

Ieteikumi zobu tīrīšanai

* Lai sasniegtu labāku rezultātu, tīriet zobus ar sev piemērotu zobu pastu, lietojot zobu suku ar mīkstākiem sariņiem, vismaz divas reizes dienā un ne mazāk kā 2 minūtes.

* Zobus ieteicams tīrīt, zobu suku turot vieglā satvērienā 45 grādu leņķī pret smaganām un veicot vertikālas, slaukošas kustības.

* Notīriet zobu ārējās, iekšējās un kožamās virsmas, kā arī mēli, lai garantētu svaigu elpu.

* Ja esat lietojuši saldinātos dzērienus, svaigi spiestas augļu sulas, vīnu, ēduši augļus vai konfektes, nogaidiet vismaz pusstundu pirms zobu tīrīšanas. Visu šo produktu sastāvā ir skābes, kas var mīkstināt zobu emalju, tādēļ pusstundu ilga pauze pirms zobu tīrīšanas palīdz normalizēt siekalu pH līmeni un līdz ar to izvairīties no zobu jutīguma.

* Tīriet zobus rūpīgi un saudzīgi, jo tīrīšana ar spēku nesniegs labāku rezultātu, bet gan tieši pretēji - traumēs smaganas un bojās zobu emalju. Satveriet zobu suku kā pildspalvu, lai izvairītos no kustībām ar pārmērīgu spēku.

* Pēc zobu tīrīšanas rūpīgi izskalojiet zobu suku un novietojiet to turētājā ar galviņu uz augšu.

* Zobu suka jāmaina reizi trijos mēnešos.

Zobu sukas izvēle

Plašais zobu suku piedāvājums veikalos var radīt apjukumu, jo parametri ir visdažādākie, nemaz nerunājot par acīmredzamajiem - krāsu un cenu. Nav pacietības iedziļināties un galu galā liekas - suka paliek suka, gan jau īpašas atšķirības nav. Un, ja arī, sākot to lietot, šķiet, ka sajūta nav īsti laba un ērta, cilvēkam reizēm žēl izdotās naudas un viņš domā - gan jau pieradīšu. Vai arī atgriežas pie vecās noplicinātas zobu sukas, kuru lietojis iepriekš. Bet nepiemērota suka pilnībā nelikvidē aplikumu un negatīvi ietekmē mutes dobuma veselību. Bieži dzirdēta atziņa, ka daudziem mūsu klimatiskajā joslā dzīvojošajiem zobu emaljas īpatnības ir tādas, kas neļauj izmantot zobu sukas ar cietiem sariņiem. Savas nianses ir arī zobu kopšanai ikvienā mūža posmā, turklāt jāņem vērā arī katra konkrētā cilvēka zobu stāvoklis, tāpēc zobārsta un higiēnista konsultācija lieti noderēs arī šajā šķietami vienkāršajā jautājumā.

Lūk, kādi parametri jāizvērtē, lai iegādātos piemērotu zobu suku:

Zobu sukas sariņi. Visbiežāk ražotāji atkarībā no sariņu materiāla zobu sukas iedala četros veidos - cietās (angļu val. - hard), vidēji cietās (medium), mīkstās (soft) un ļoti mīkstās (extra soft). Lai izvēlētos saviem zobiem piemērotāko variantu, nepieciešams konsultēties ar zobārstu vai zobu higiēnistu, lai novērstu risku traumēt zobus un smaganas.

Mīkstas un vidēji cietas zobu sukas ir populārākā izvēle cilvēku vidū, kuriem zobi nav jutīgi un ir veselas smaganas. Nepatiess ir mīts, ka zobu sukas ar cietiem sariem tīra zobus labāk. Gluži pretēji, zobu sukas ar mīkstiem sariem ir elastīgākas un labāk pielāgojas zobu formai, piekļūstot pat grūti aizsniedzamām vietām mutes dobumā un netraumējot smaganas.

Sintētiskie vai dabiskie sariņi? Viss dabiskais šodien ir kļuvis moderns, bet, izvēloties zobu suku, vislabāk paļauties uz speciālistu pētījumiem. Speciālisti uzsver, ka dabisko šķiedru zobu suku sariņi ir poraini, tie mitrumā uzbriest un veidojas labvēlīga vide mikrobiem, bet sintētiskie (neilona) sariņi ir īpaši apstrādāti, lai no tā izvairītos.

Zobu sukas galviņas izmērs un forma. Tie ir nozīmīgi parametri, kas noteikti jāņem vērā. Pieaugušo zobu sukas galviņai jābūt nelielai (apmēram 2,5 - 3 cm garumā), jo zobu suka vienlaikus aptver divus līdz trīs zobus. Speciālisti arī iesaka pievērst uzmanību sariņu izkārtojumam - dažāda garuma sariņi palīdz labāk notīrīt aplikumu.

Zobu suku gumijas daļas. Dažreiz zobu sukas veikalu plauktos izskatās kā sarežģītas ierīces no fantastikas filmām. Gumijas detaļas, ar kurām tās aprīkotas, ir izstrādātas, lai zobu tīrīšana būtu drošāka un ērtāka. Lietošanai ērtākas ir zobu sukas, kuru rokturiem ir gumijas pārklājums, jo tas palīdz suku stabili satvert arī tad, kad tā ir mitra. Gumijas pārklājums uz zobu sukas galviņas aizmugures ir paredzēts mēles tīrīšanai.

Zobu sukas derīguma termiņš. Vismaz ik pēc trīs mēnešiem to ir nepieciešams nomainīt. Klīniskie pētījumi liecina, ka jauna zobu suka likvidē līdz pat 30 procentiem vairāk aplikuma. Iespējams, ka zobu suku ir nepieciešams mainīt pat biežāk, ja redzamas nodiluma pazīmes (piemēram, sariņi mainījuši krāsu vai sašķēlušies). Ģimenes ārsti reizēm iesaka mainīt zobu suku arī pēc slimošanas ar elpceļu infekcijām - lai būtu pilnīga pārliecība, ka uz tās nav saglabājušies slimību izraisītāji. Starp citu, ja ir nepieciešams ļoti bieži mainīt zobu suku, tas var liecināt, ka zobi tiek tīrīti ar pārāk lielu spēku.