Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

ESI VĒRĪGS: Dzimumzīme var pārtapt ļaundabīgā audzējā

© maminuklubs.lv

Aptaujas* dati norāda, ka gandrīz trešdaļa jeb 28% iedzīvotāju nezina, ka melanoma ir ļaundabīgs ādas audzējs. Savukārt desmitā daļa maldīgi uzskata, ka dzimumzīmes nevar attīstīties par audzēju.

Melanoma ir agresīvākā ādas vēža forma, kas rodas melanocītos - šūnās, kas ražo melanīnu. Melanīns ir pigments, kas formē ādas, matu un acu krāsu. Melanocīti veicina arī dzimumzīmju veidošanos, kurās melanoma mēdz attīstīties.

15% aptaujāto maldīgi domā, ka melanoma ir labdabīgs ādas audzējs, 4% uzskata, ka tas ir ādas iekaisums, 7% domā, ka tā vienkārši ir dzimumzīme, bet 3% ir pārliecināti, ka tā ir viegli ārstējama ādas slimība. Informētības līmenis par šo ļauno slimību sieviešu un vīriešu vidū ir atšķirīgs: par ļaundabīgu audzēju to uzskata 75% aptaujāto sieviešu un 60% vīriešu, turklāt vīrieši ir mazāk informēti arī par to, ka dzimumzīme var pārtapt ļaundabīgā audzējā - to neapzinās 15% sieviešu un divreiz vairāk - 36% - vīriešu.

Desmitā daļa respondentu uzskata, ka dzimumzīmes nevar attīstīties par audzēju, un pauž pārliecību, ka melanoma uz viņiem neattiecas. Šāda pārliecība ir 7% aptaujāto sieviešu un 15% - vīriešu.

27% aptaujāto maldīgi uzskata, ka ar šo bīstamo slimību iespējams saslimt tikai konkrētā vecumā, jo tā var skart ikvienu cilvēku jebkurā vecumā.

Viens no melanomas attīstību veicinošiem faktoriem ir ilgstoša un nepārdomāta atrašanās saulē vai solārija izmantošana. Aptaujas rezultāti apliecina, ka teju katram Latvijas iedzīvotājam (84%) kādreiz ir bijis saules apdegums. Vienlaikus 22% respondentu norādījuši, ka sauļojoties neizmanto nekādus ādas aizsardzības līdzekļus. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem vairāk nekā trešdaļai jeb 34% respondentu ir gaiša vai ļoti gaiša āda, kas ir īpaši jutīga pret saules apdegumiem. Šiem cilvēkiem, bieži uzturoties saulē bez pretapdegumu līdzekļiem, ir paaugstināts risks saslimt ar melanomu.

*Aptauju Bīstami ādas veidojumi un to riska faktori interneta vidē no aprīļa beigām līdz maija sākumam organizēja biedrība Dermatologi pret ādas vēzi un Starptautiskais Viroterapijas centrs. Tās laikā tika aptaujāti 500 dažāda vecuma Latvijas iedzīvotāji.

***

Uzziņai

76% LATVIJAS IEDZĪVOTĀJU atzīst, ka viņiem uz ādas ir dzimumzīmes, taču regulāras to pārbaudes veic vien 4% valsts iedzīvotāju. Tikmēr 71% nekad nav devušies pie mediķa uz dzimumzīmju pārbaudi. 10% respondentu ir vairāk nekā 50 dzimumzīmju, kas ir viens no melanomas riska faktoriem