Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

NOSKAIDRO spēcinoša uztura noslēpumus

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Pavasaris ir laiks, kad veikalu plauktos parādās arvien vairāk jaunās ražas labumu gan no Latvijas, gan ārvalstu ražotājiem. Arī mūsu organisms sāk vairāk ilgoties pēc svaigiem, aromātiskiem ēdieniem. Tādēļ biežāk izvēlamies vieglu maltīti un mazāk ēdam termiski apstrādātus ēdienus, to vietā izvēloties svaigas, ērti pagatavojamas uzkodas, tomēr svarīgi, lai ar uzturu uzņemam visas organismam nepieciešamās vielas. Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas ir apkopojusi padomus pavasara ēdienkartes veidošanai un piedāvā arī veselīgu vitamīnu kokteiļa recepti pavasarīgai maltītei.

1. Būtiskākās uzturvielas pavasarim

Lai arī katrs esam citādāks, pētījumi liecina, ka pēc garās ziemas visbiežāk organismā izveidojas D vitamīna deficīts. Mūsu platuma grādos saules ziemā ir ļoti maz, un arī siltie stari, kas mūs priecē, sākoties pavasarim, ir mānīgi, jo lielāko dienas daļu vairums cilvēku pavada telpās un sauli redz tikai pa logu.

Tas rada ilūziju, ka nu jau ir saulains un D vitamīns būs, cik uziet, tomēr īstenībā saules starus pašiem noķert neizdodas un organisms tikpat dzīvo D vitamīna badā.

Lai arī šo vitamīnu nelielos daudzumos varam uzņemt ar treknām zivīm, olām un piena produktiem, tie tomēr nav pietiekoši apjomīgs D vitamīna avots, un ir vērts apsvērt domu par maltītes papildināšanu ar D vitamīnu saturošiem uztura bagātinātājiem, lai tiešām varam būt droši - tā sauktā saules vitamīna mūsu ķermenī ir pietiekoši daudz.

Pavasarī bieži trūkst arī folskābes, ko satur zaļie lapu dārzeņi un zaļumi - skābenes, ūdenskreses, spināti, lapu salāti, pētersīļi, lociņi utt., kā arī sparģeļi, zaļie zirnīši. Iespējams, tieši vajadzība pēc papildu folskābes devas diktē organisma nepieciešamību pavasarī ēst vairāk svaigu un zaļu ēdienu. Šie zaļumi satur arī A, K, C vitamīnus, magniju un mangānu. Tāpat vērtīgi ēdienkarti dažādot ar produktiem, kas satur vērtīgās omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes - ēst treknas zivis, lietot linsēklas, čia sēklas. Piemēram, uzturvielām bagāts, augstvērtīgs ēdiens pavasarim varētu būt grilēts lasis ar zaļajiem salātiem un pilngraudu rīsiem vai grūbām. Protams, nevienā sezonā nedrīkst aizmirst par ēdienkartes dažādošanu, jo ilgstoši ēst vienus un tos pašus ēdienus ir ne vien garlaicīgi, bet arī neveselīgi.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā