Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

PADOMI, kā vasaras dienās veldzēt slāpes, nekaitējot veselībai

© Reinis Hofmanis, F64 Photo Agency

Jo vairāk silda saule, jo biežāk cilvēki remdē slāpes ar dažādiem veikalā nopērkamiem dzērieniem – pieaug pieprasījums pēc sulām, limonādēm, ūdens. Uzturzinātnes speciāliste un pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta ir apkopojis svarīgāko informāciju par atspirdzinošajiem dzērieniem.

  • Tipiskākais atspirdzinošo dzērienu trūkums - cukura daudzums!

Nemainīga, uztura speciālistu apstiprināta patiesība, protams, ir ļoti vienkārša - slāpju veldzēšanai piemērotākais dzēriens ikdienā ir tīrs ūdens, tomēr reizēm katrs vēlas sevi palutināt ar kādu garšīgu, spirdzinošu, vēsu un veldzējošu dzērienu, kas palīdzēs ne vien remdēt slāpes, bet arī sniegs patīkamu garšas baudījumu. Tādos gadījumos noteikti jāpēta izvēlētā dzēriena etiķete un jāpārliecinās, ka cerētā ieguvuma vietā nenodarīsim pāri savam ķermenim.

Viena no būtiskākajām sastāvdaļām, kas pievienota gandrīz visiem atspirdzinošajiem dzērieniem, ir cukurs, turklāt bieži tieši cukura daudzuma dēļ stingri jāuzmana konkrētā dzēriena patēriņš - piemēram, dažādas augļu sulas, kas ir veselīgas un palīdz nodrošināt organismu ar vajadzīgajām minerālvielām un vitamīniem, uzturā tomēr jālieto prātīgi - nereti tām pievienots ievērojams daudzums cukura.

Var atklāties ne viens vien pārsteigums - var izrādīties, ka glāzē iemīļotā atspirdzinošā dzēriena ir pievienotas pat vairākas tējkarotes cukura, kas krietni pārsniedz mūsu cerēto. Pasaules veselības organizācijas normas paredz, ka pieaugušam cilvēkam dienā būtu jāpatērē ne vairāk 25 grami jeb aptuveni piecas tējkarotes cukura. Var gadīties, ka, izdzerot dažas glāzes spirdzinošas sulas, limonādes vai cita dzēriena, uzņemam pat nedēļai nepieciešamo cukura daudzumu.

Cukura patēriņš mūsu uzturā jāierobežo tālab, ka pārmērīga cukura lietošana var radīt risku saslimt ar 2 tipa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, veicināt liekā svara veidošanos un aptaukošanos. Saldināti dzērieni kaitē arī mutes dobuma veselībai, veicina kariesa un zobu erozijas attīstību.

Lai izvairītos no cukura pievienošanas dzērienam, reizēm tas aizstāts ar dažādiem mākslīgiem saldinātājiem, piemēram, aspartāmu jeb E951. Šajos dzērienos tīra cukura daudzums, protams, būs krietni mazāks, taču tas rada maldīgu iespaidu, ka dzēriens ir veselīgāks. Mākslīgi saldinātāji var izraisīt galvassāpes, nelabumu, dažādas alerģijas un veidot citas netīkamas blaknes, turklāt tajos esošās vielas attīsta pastiprinātu vēlmi pēc saldumiem un tas, savukārt, veicina liekā svara veidošanos. Tātad, lietojam reti un ar mēru!

Turpinājumu lasi nākamajā lapā