Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

NEPALAID GARĀM: Pasākumi, kuros uzzināt, kā pareizi pīt, rotāt, dziedāt, īsāk sakot – līgot

© F64

Tuvojoties vasaras lielākajiem svētkiem, daudzviet Latvijā tiek īpaši domāts par jāņubērnu izglītošanu. Īpaši šajā nedēļas nogalē iespējams piedalīties pasākumos, kuros uzzināt, kā pareizi pīt, rotāt, dziedāt, īsāk sakot – līgot.

«Jāņuzāļu lasīšana, telpu pušķošana un vainagu vīšana ir jau sen tautā iesakņojusies Līgo svētku tradīcija, bez kuras svētkos neiztiek teju neviens svētku svinētājs. Taču tikai retais var lepoties ar spožām zināšanām šo augu, īpaši aizsargājamo un saudzējamo augu, atpazīšanā. Bieži vien, neko ļaunu nedomādami, cilvēki krāšņajos Jāņu vainagos iepin ļoti retus, īpaši aizsargājamus augus, kuru plūkšana ir aizliegta. Turklāt pastāv risks nezināšanas dēļ noplūkt ne vien retus, bet arī indīgus un bīstamus augus - velnarutkus, gundegas, latvāņus -, kas var nodarīt ievērojamu kaitējumu arī veselībai. Tieši tādēļ ik gadu īsi pirms Jāņiem organizējam pasākumu, kurā kopīgi varam doties dabā un šos augus mācīties atpazīt un saudzēt,» uzskata izglītības centra Meža māja speciāliste Aija Balandiņa. Tāpēc sestdien, 17. jūnijā, pulksten 12 Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Džūkstes Pasaku muzeju rīko pasākumu Jāņuzāļu burvība Dunduru pļavās, kurā varēs izzināt augus, kas izmantojami Līgo svētku vainagā un rotājumos. Dunduru pļavās Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti ierādīs skaistākās jāņuzāles, mācīs tās atpazīt. Turklāt speciālisti ne vien mācīs un rādīs aizsargājamos un saudzējamos augus, bet arī dos vērtīgus padomus par augiem, kurus drīkst plūkt un izmantot ārstniecībā, piemēram, zāļu tējās. Pēc izzinošas un praktiskas lekcijas pļavās varēs turpināt skoloties Džūkstes Pasaku muzejā - speciālisti rādīs, kā veidot zāļu dekorus.

Vasaras saulgriežos, kas ir maģijas un brīnumu piepildīts laiks, cilvēki izsenis pulcējušies spēka vietās, lai gūtu prieku un enerģiju.

Arī Jūrmalas pilsētas muzejs sestdien, 17. jūnijā, no pulksten 13 aicina uz izglītojošu pasākumu Līgotāji, līgotāji, nav vairs tālu Jāņu diena!. Līgo svētki ir pilni ar dažādiem maģiskiem rituāliem, un tas ir labākais laiks sevis un apkārtnes svētīšanai, attīrīšanai un enerģijas uzkrāšanai. Pirts ir viena no svarīgākajām vasaras saulgriežu rituālu sastāvdaļām. Pirts latviešiem kopš seniem laikiem ir bijusi labsajūtas, kā arī ķermeņa un gara atveseļošanas vieta. Pirtī cilvēka mūžs piedzimstot sākās un ar pēdējo apmazgāšanu un sagatavošanu aizsaules dzīvei beidzās. Pirts bija Laimas un Māras dievnams. Ap pirti norisēja visa dzīve. Pirts ir tā vieta, kur cilvēka ķermenis, prāts un gars visspēcīgāk izjūt un saņem uguns, ūdens, gaisa un zemes starojošo spēku. Kādi ir pirts rituāli vasaras saulgriežos, par pirtī iešanu, pēršanos, slotiņu siešanu, jāņuzāļu vākšanu, maģiju un nākotnes zīlēšanu jums stāstīs un rādīs stāstniece, zāļu sieva un pirtniece Līga Reitere.

Savukārt Āraišu arheoloģiskajā parkā sestdien, 17. jūnijā, no pulksten 11 notiks pļavas zāļu zināšanu un jušanu brīvdiena Zaļā brīvdiena, kurā koncentrētā veidā būs iespējams uzzināt un izmēģināt, kā iespējams izmantot dabas resursus savā ikdienā. Āraišu arheoloģiskā parka plašajā teritorijā būs iespējams uzzināt par ārstniecisko augu izmantošanu tējās, pagatavot skrubi, rūnu trauciņu vai zāļu paklāju, pīt vainagu un daudz ko citu. Dabas skaņas papildinās koklētājas Ingas Karpičas dienas koncerts, savukārt izsalkušos remdēs Zaļais krodziņš. Zāļu sievas Līgas Eglītes vadībā notiks izglītojošs brīvdabas ārstniecisko un ēdamo augu seminārs. Lektori stāstīs par augu hidrolātiem veselībai un skaistumam, arī par bioloģisku saimniekošanu un domāšanu, savu augu noteikšanu un atrašanu.

Sestdien, 17. jūnijā, no pulksten 12 visi aicināti ieskandēt saulgriežus Pokaiņu meža takās. Būs iespēja baudīt svētku dziesmu maģiju kopā ar folkloras kopu Svitene, lasīt jāņuzāles, Meža mātes vadībā doties skaistajās meža takās gūt spēkus, apdziedāt akmeņu krāvumus, veidot uguntiņu ziedus ūdenī veiksmei un vēlmju piepildījumam un veikt rituālu Zikurātā. Ozolkalna laukumā pasākuma apmeklētājus gaidīs gards uz ugunskura gatavots svētku mielasts, Pokaiņu meža īpašā tēja, saulgriežu dziesmas, rotaļas un dejas.

Savukārt Tērvetē, gaidot vasaras saulgriežus un tuvojoties maģiskajai gada īsākajai naktij, Pasaku un Rūķu mežā 17. jūnijā no pulksten 12 norisināsies ielīgošanas pasākums Zāļu diena mežā. Arī tur rūķi palīdzēs gatavoties gada garākās dienas un īsākās nakts burvībai - dalīsies ar zāļu zinībām, stāstīs par noslēpumainajām meža zālēm - papardi, grīsli, dažādām mētrām un citiem meža augiem, rādīs dabas rotu izgatavošanas paņēmienus, savukārt Pasaku mežā pie Sila raganiņas varēs uzzināt maģiskās nakts zāļu noslēpumus, bet pie koka skulptūras Ķēkšas būs iespēja pašam uzpīt savu zāļu vainagu, iesienot tajā labas veselības, veiksmes un laimes vēlējumus.

Mazliet neparastāks piedāvājums ir Jelgavā, tur sestdien, 17. jūnijā, pulksten 12 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies izzinoši radošā nodarbība Līgo Līgas, līgo Jāņi. Tās laikā varēs iepazīt vasaras saulgriežu svinību tradīcijas un izveidot oriģinālu svētku galvas rotu - kļavu lapu cepuri. Kā zināms, viena no Līgo svētku tradīcijām ir galvas rotas darināšana no zālēm un ziediem, bet nereti jāņubērni rotājas ar cepurēm, darinātām no kļavu lapām. Izzinoši radošās nodarbības laikā pasniedzēja Zanda Kursīte iepazīstinās ar kļavu lapu cepuru darināšanas pamatprincipiem un iemācīs darināt šīs oriģinālās galvas rotas. Lai izveidotu cepuri, uz nodarbību dalībniekiem jāņem līdzi 200-300 svaigas kļavu lapas. Nodarbības laikā varēs iepazīt arī vasaras saulgriežu tradīcijas un uzzināt, kā šos svētkus svinējuši senlatvieši.

Etnogrāfe Indra Čekstere, agronome Baiba Ošmane, muzikante Aiga Auziņa, māksliniece Daiga Kļaviņa, Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete aicina uz Pļavu puķu radošajām darbnīcām svētdien, 18. jūnijā, un otrdien, 20. jūnijā, Siguldas novada Mores pagasta Kalna Vaizuļos. Arī šis pasākums iecerēts kā radoša darbnīca, kurā iespējams izzināt tradicionālo lauku dzīvesveidu un vasaras saulgriežu laika dabu. Pļavu puķu radošajās darbnīcās dalībnieki varēs gatavoties Jāņu svinēšanai: iepazīt un lasīt augus tējai, skaistuma kopšanai, telpu rotāšanai un vainagu darināšanai, kā arī apgūt vairākus vainagu vīšanas paņēmienus; no svaigā saulgriežu laika siena gatavot smaržīgas lelles; kopā ar tautas muzikantiem iesaistīties dziedāšanā un rotaļās, ielīgojot Jāņus.

Svētdien, 18. jūnijā, Jaunmoku pilī notiks Vasaras saulgriežu sajūtu darbnīca, kurā iespējams apgūt vainagu gatavošanas mākslu. Un, tā kā saulgriežu laikā vāktiem ārstniecības augiem tiek piedēvētas maģiskas spējas, būs arī pastaiga ar zālīšu iepazīšanu un vasaras vitamīnu tējas savākšanu. Jau no pusdienlaika Jaunmoku pils pagalmā sāksies vainagu vīšanas darbnīca, kurā interesenti varēs iemācīties, kā vīt dažādu veidu vainagus - gan no ziediem, gan zāles, pievienojot kādu skaistu lapu, rezultātā radot gan ko ierasti tradicionālu, gan ko pat mazliet ekstravagantu.