Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Biezpiens viegli pārvēršams gan sāļos, gan saldos ēdienos

© depositphotos.com

Visādas delikateses vai grilējamās gaļas kalnus gādājot, der paņemt arī dažas paciņas biezpiena. Pat ja tobrīd nav konkrētu nodomu no tā kaut ko gatavot, neliela rezerve ar labu derīguma termiņu noderēs, jo biezpiens viegli pārvēršams gan sāļos, gan saldos ēdienos.

Biezpiens ir labs papildinājums kartupeļiem ar siļķi, to var izmantot visdažādākajām sviestmaižu masām un dipu mērcītēm, sacepumiem, aukstajām zupām, klimpām, plācenīšiem, pankūkām, tortēm, kūkām, plātsmaizēm, neskaitāmiem cepumu veidiem. Līdz Jāņiem vēl var paspēt pagatavot knapsieriņus, lai lielāka uzkodu dažādība.

Mums, latviešiem, ir veicies, ka biezpienu labi pazīstam un regulāri ēdam, jo tas ir viens no vērtīgākajiem piena produktiem. Pirmoreiz rakstos Latvijā tas pieminēts Rīgas jezuītu kolēģijas tirdzniecības dokumentos 16. un 17. gadsimta mijā, kur apzīmēts ar latīņu nosaukumu coagula lactis, bet latviešu valodā senos laikos biezpienu sauca par kupuša pienu jeb kupināto pienu, kas nāk no darbības vārda «kupt» - sarecēt, sabiezēt. Saskaņā ar ticējumiem biezpienu vajadzēja sildīt jaunā mēnesī, lai tas labi glabātos un nesapelētu. Vēl labāk, ja debesīs ir mazi mākonīši kā ziediņi - tā ir zīme, ka biezpiens izdosies. Lai biezpiens labi atdalītos no sūkalām un celtos virspusē, katls, kurā to silda, bija jāmazgā no lejas uz augšu, bet, lai nezaudētu svētību, biezpienu nedrīkstēja dot projām no mājas, neuzkaisot tam sāli.

Biezpienā ir daudz pilnvērtīgu olbaltumvielu (12-16%), kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, tāpēc ar biezpienu var aizstāt gaļas un zivju olbaltumvielas. Viena no aminoskābēm ir metionīns, kas vajadzīgs dažādām vielmaiņas norisēm un kavē tauku uzkrāšanos aknās. Biezpiens ir labs kalcija un fosfora avots, tajā ir arī magnijs, kālijs, dzelzs, A, E, P, B2 un B12 vitamīni. Ir iespējams izvēlēties gan treknāku, gan

liesāku biezpienu, un droši vien katram patērētājam ir savi iecienītie ražotāji, kuru produkcijai viņš dod priekšroku. Būdams skābpiena produkts, biezpiens organismā tiek izmantots labāk nekā piens, jo pienskābes ietekmē olbaltumvielas tajā jau daļēji ir sašķēlušās.

Interese par biezpienu laiku pa laikam uzplaiksnī arī tādās zemēs, kur šis produkts nav tradicionāls. Piemēram, amerikāņu kulināri iesaka iecienītos makaronus ar sieru (mac n’cheese) padarīt veselīgākus un mazkaloriskākus, daļēji aizstājot ar biezpienu trekno rīvēto sieru, vai arī pievienot biezpienu gvakamolei, gatavot mērces no biezpiena, avokado, halapenjo pipariem vai citām un pikantām garšvielām, izmantot sāļo kēksiņu cepšanai no kvinojas. Arī mums neviens neliedz eksperimentēt, kombinējot biezpienu ar eksotiskiem produktiem.

Taču ne vienmēr jāizgudro kaut kas īpašs, lai izdotos jauka maltīte. Piemēram, var pagatavot dažādas biezpiena masas un salikt tās uz maizītēm. Variantu netrūkst: biezpiens, olīvas, baziliks un ķiploks; biezpiens, skābēts gurķis, svaigs gurķis un dilles; biezpiens, mārrutki un tomāti; biezpiens, ķirbju biezenis un medus; biezpiens - un viss, ko vien varat iedomāties.

***

Receptes

Knapsieriņi

Sastāvdaļas:

• 1 kg smalka biezpiena

• 100 g krējuma

• ķimenes, sāls

Pagatavošana:

Biezpienu kārtīgi samīca ar krējumu, ķimenēm un sāli, iegūstot viendabīgu masu. No tās gatavo nelielus stienīšus, saliek tos uz tīra, sausa virtuves dēlīša, pārsedz ar marli un atstāj uz divām dienām. Pēc tam knapsieriņus vaļīgi iesien plānā marlē, pakarina sausā vietā un turpina lēni žāvēt līdz vēlamajai cietības pakāpei. Dažiem garšo mīkstāki, viegli sadrupināmi knapsieriņi, dažiem patīk cieti, gandrīz vai ar cirvi skaldāmi. Tradicionāli knapsieriņi ir uzkoda pie alus, bet gluži labi tie garšo arī sadrupināti uz sviestmaizēm.

Ātrais biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

• 500 g biezpiena

• 5 olas

• 3 ēdamkarotes cukura

• 5 ēdamkarotes mannas

Pagatavošana:

Biezpienu saspaida ar karoti, pievieno olas un cukuru, kārtīgi samaisa, pieber mannu un vēlreiz ļoti rūpīgi samaisa, atstāj nostāvēties uz 20 minūtēm. Liek veidnē, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā pusstundu.

Bieza piena vēstulītes

(Avots: N. Suta. Pavāru grāmata. Veģetārā virtuve. 1930. gada izdevums)

«Pagatavo mīklu no 1 glāzes piena, 1 kaŗotes skāba krējuma, 1 olas, 1/2 glāzes ūdens, plānu mīklu, to labi sakulstot. Izcep plānas pankūkas. Samaļ jeb samīca biezpienu, pieliekot uz 400 gr. piena 1 olu, 2 kaŗotes cukura, tējkaŗoti sāls, 2 kaŗotes skāba krējuma. To nu liek pa kaŗotei uz vienu izcepto pankūku un satin kuvēra veidīgi, apviļā rīvmaizē un apcep sviestā. Liek krāsnī aizvākotu vēl iekarsēties un padod ar krējumu.»

Siera kūka no biezpiena

Sastāvdaļas:

• 500 g biezpiena

• 400 g saldu cepumu (Selga vai tamlīdzīgu)

• 100 g cukura

• 2 olas

• 100 g skābā krējuma

• vaniļas cukurs

• zemenes rotāšanai

Pagatavošana:

Cepumus sarīvē, samīca kopā ar sviestu. Ar šo masu vienmērīgi izklāj cepamās veidnes dibenu. Biezpienu sablendē ar cukuru, vaniļas cukuru, krējumu un olām. Liek veidnē uz sagatavotās cepumu pamatnes. Cep cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā aptuveni stundu. Kūku drīkst izņemt no veidnes tikai tad, kad tā atdzisusi. Pirms pasniegšanas griež gabaliņos un katru izrotā ar zemenēm.

Aukstā zupa ar biezpienu

Sastāvdaļas:

• 180 g biezpiena

• 500 g svaigu gurķu

• 1 l kefīra

• 2-3 vārītas olas

• 30 g loku

• buntīte redīsu

• sāls

• dilles un citi zaļumi pēc patikas

Pagatavošana:

Gurķus sagriež salmiņos, redīsus - plānās ripiņās, lokus un zaļumus sīki sagriež, olas sarīvē ar rupju rīvi. Gurķiem pievieno biezpienu, olas un sāli, sajauc. Maisot pamazām lej klāt kefīru, beigās pievieno zaļumus un redīsus.