Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

SVARĪGĀKAIS, kas tev jāzina par alu

© depositphotos.com

Jāņos alus ir goda vietā un kādu malku putojošā dzēriena iebauda pat tie, kuri ikdienā to nedara. Senos laikos alum bijusi maģiska nozīme, jo ļaudis ticējuši: ja uz Jāņiem saimnieks nedara alu, tad viņam tajā rudenī nepadosies mieži. Tam, kurš jāņabērniem dod alu, mieži augšot kaut uz akmens, bet tam, kurš nedod, neaugšot pat tīruma vidū. Lai gan lielākajai daļai mūsdienu Jāņatēvu par miežiem nav jāuztraucas, alum tik un tā svētkos jābūt sagādātam, turklāt līgotāji kļūst arvien prasīgāki attiecībā uz dzēriena kvalitāti.

«Pēdējos trīs četros gados palielinājies pieprasījums pēc premium klases - visaugstākās kvalitātes - alus šķirnēm un pieaugusi patērētāju interese par mazajās alus darītavās ražoto produkciju,» stāsta Bauskas alus darītavas valdes loceklis Vladimirs Barskovs.

Gaišais vai tumšais

«Izvēlēties gaišo vai tumšo alu - tas atkarīgs no katra cilvēka garšas izjūtas,» saka V. Barskovs. «No mūsu produkcijas aptuveni 75% ir gaišais alus un tikai 25% - tumšais. Tumšo alu parasti vairāk dzer sievietes, jo garša tam ir mazliet mīkstāka, varbūt saldāka, bet gaišo alu vairāk ciena vīrieši.»

Labākā uzkoda - siers

Lai gan pie alus var ēst ļoti dažādus produktus, V. Barskovs atzīst, ka Latvijā ir ļoti laba tradīcija - baudīt alu kopā ar sieru, jo šāda kombinācija vislabāk ļauj sajust alus īpatnību un garšu. Galvenais šajā tandēmā, protams, ir alus, sieram jāatvēl uzkodas loma. Jāņos nenoliedzami vispiemērotākais ir tradicionālais jāņusiers.

Vēss un putojošs

Par optimālo alus pasniegšanas temperatūru eksperts uzskata 8-10 grādus, jo tieši tādā vislabāk jūt alus aromātu un garšu. Ja temperatūra ir zemāka, daļa aromāta iet zudumā, bet sasilis alus vēl jo vairāk nav gards. Labs alus katrā ziņā ir putojošs, tāds, kuru uzlūkojot, kūsā dzīvesprieks un uzlabojas garastāvoklis. Pirms celt dzēriena trauku pie lūpām, var nedaudz pagaidīt, lai putas nosēžas līdz glāzes malām. Starp citu, arī alus traukiem ir sava mode. «Agrāk vīrieši parasti dzēra alu no kausiem, bet sievietes - no glāzēm. Šobrīd ir modē arī alus glāzes ar kājiņu, tādas var redzēt restorānos. Bet tradīcija tomēr ir alus kauss, jo sevišķi Jāņos iederas mūsu pašu keramikas meistaru darinātie kausi. Nav tik svarīgi, vai alu lej no mucām vai pudelēm, galvenais, lai tara ir tīra.»

Modē alus kokteiļi

V. Barskovs teic, ka dažādu alus kokteiļu ražošana ir pēdējā laika tendence: «Šodien daudzi ražotāji piedāvā alus kokteiļus, kuriem pievienoti sulu koncentrāti un tamlīdzīgi. Arī mēs piedāvājam kokteili, kurā ir Bauskas gaišais alus kombinācijā ar veselības dzērienu. Ražojam arī alus kokteili Festiņš, kurā gaišajam alum pievienojam tējas sēnes dzērienu un brūkleņu sīrupu, rezultāts iznāk ļoti garšīgs, patīkams un atsvaidzinošs, turklāt viegls - 2,4 grādi.»

Arī ēdienos

Cilvēki, kuriem patīk gatavot ēst, labprāt eksperimentē arī ar alus iesaistīšanu ēdienu receptēs. Populāras ir alus pankūkas, alus mīklā cepti produkti, alū sautēta gaļa, saldi un sāļi alus cepumi, no alus vāra zupas u.c. Savas iecienītas receptes ir arī Bauskas alus darītājiem. Tās top sadarbībā ar citiem vietējiem ražotājiem.

***

Receptes

Zivis alus mīklā

Sastāvdaļas:

1 kg notīrītas zivju filejas

200 ml alus

2 olas

sāls, pipari

2 ķiploku daiviņas

nedaudz citronu sulas

sviests vai eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Zivju fileju sagriež gabalos, apslacina ar citronu sulu, ierīvē ar sāli, pipariem un spiedē saspiestiem ķiplokiem. Olas ar sāli, miltiem un alu sakuļ viendabīgā mīklā, kam jābūt skāba krējuma konsistencē. Pannā sakarsē taukvielu, zivju gabalus apviļā mīklā un cep no abām pusēm, līdz veidojas gaiši zeltaina garoziņa.

*

Ekrānšāviņš no avīzes

Alus cepumi

Pagatavošana:

Sviestu sagriež mazos gabaliņos, pievieno izsijātus miltus un ar pirkstiem samīca drumstaliņas. Pieber cukuru, pielej alu un ātri samīca mīklu. To saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz vienu stundu ievieto ledusskapī. Mīklu sadala 24 gabaliņos, no katra izveido radziņa formas cepumu, ko apviļā cukura un magoņu sēkliņu maisījumā, kārto uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 15-20 minūšu.

Sastāvdaļas:

60 ml gaišā alus

125 g sviesta

250 g miltu

3 ēdamkarotes cukura

cukurs un magoņu sēkliņas apviļāšanai

*

Salāti, izmantojot Bauskas alu

Sastāvdaļas:

rukola

Trikātas svaigais siers Sniega bumbas ar tomātiem un baziliku un Sniega bumbas Brušeta

ķiršu tomātiņi

ciedru rieksti

Sīpolu gredzentiņiem:

2 olas

1 glāze miltu

2/3 glāzes alus Bauskas gaišais speciālais

garšviela Persilāde

sīpoli

eļļa cepšanai

Mērcei:

olīvu eļļa

citronu sula

Dižonas sinepes

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež 3-5 mm biezos gredzentiņos.

Olas sakuļ, pievieno alu, miltus, garšvielas un pagatavo viendabīgu mīklu. Tajā apviļā sīpolus un apcep sakarsētā eļļā. Mērcei paredzētās sastāvdaļas sajauc. Traukā kārto svaigā siera bumbiņas un tomātiņus, pārliek ar sīpolu gredzeniem, pārlej ar mērci un uzkaisa riekstus.

(Šī Bauskas alus recepte prezentēta raidījumā Gandrīz ideālas vakariņas)

*

Ticējumi par alu:

• Jāņiem alu darot, nedrīkst svešus cilvēkus laist klāt, jo tad alus nerūgst.

• Alu raudzējot un kubulā pildot, jādzied un jākliedz, lai alus būtu stiprs.

• Pirms alu lej kubulā, tas jāizslauka ar cimdu, lai alus būtu biezs kā cimds.

• Alu darot, trauks jāliek tā, lai tam nevarētu apiet apkārt, citādi alus skābst.

• Kamēr alu dara, nedrīkst galvu sukāt, lai dzerdami nekaujas.

• Alu darot, saimniecei jāaizsprauž cūku kaujamais duncis aiz mucas stīpām, lai bez viņas ziņas neviens neietu alu dzert; kas dzēris - tas paliek slims.

• Lai, alu dzerot, galva nereibtu, jāēd sāls.