Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

UZTAISI PATS: Interesantas limonādes receptes

© F64

Kad rūp­nie­cis­ki ra­žo­tie at­spir­dzi­no­šie dzē­rie­ni iz­pel­nās ve­se­lī­ga uz­tu­ra aiz­stāv­ju kri­ti­ku vai arī vairs nav pa ka­ba­tai, at­liek vien pie­vēr­sties li­mo­nā­des ga­ta­vo­ša­nai mā­jās. Plu­si: tā būs svai­ga, aro­mā­tis­ka, bez E vie­lām un pār­spī­lē­ta cu­ku­ra dau­dzu­ma, tie­ši tā­da, kā tev gar­šo. Mī­nu­si: ir maz­liet par vē­lu brū­vēt li­mo­nā­di, kad jau mo­ka slā­pes, tā­pēc jā­rū­pē­jas lai­kus, lai mā­jās te­vi vien­mēr gai­dī­tu ga­ta­va li­mo­nā­de vai vis­maz izej­vie­las, no ku­rām to āt­ri var sa­jaukt. Bet tas ir pat dis­cip­li­nē­jo­ši. Li­mo­nā­des ga­ta­vo­ša­nu šai vai nā­ka­ma­jai die­nai va­sa­rā var pa­da­rīt par la­bu pa­ra­du­mu, un tur nav ne­kā sa­rež­ģī­ta.

  • Kla­sis­kā li­mo­nā­de. Iz­vā­ra sī­ru­pu no vie­nas glā­zes cu­ku­ra un vie­nas glā­zes ūdens. Iz­spiež su­lu no 4-6 cit­ro­niem. Sī­ru­pu un su­lu sa­jauc, pie­vie­no čet­ras glā­zes auk­sta ūdens (ja šķiet par sal­du, ūde­ni ņem vai­rāk), uz stun­du ie­liek trau­ku ar li­mo­nā­di le­dus­ska­pī.
  • Ra­bar­be­ru un roz­ma­rī­na li­mo­nā­de. 400 g ra­bar­be­ru kā­tu no­mi­zo, sa­griež ga­ba­li­ņos, pār­lej ar di­vām glā­zēm ūdens, pie­vie­no pus­ot­ru glā­zi cu­ku­ra un trīs ēdam­ka­ro­tes ka­pā­tu roz­ma­rī­na la­pi­ņu. Uz­vā­ra, sa­ma­zi­na lies­mu, tur­pi­na vā­rīt 15 mi­nū­tes vai tik il­gi, līdz ra­bar­be­ri iz­jūk. Li­mo­nā­di iz­kāš, pie­vie­no pus­glā­zi svai­gi spies­tas cit­ro­nu su­las, at­dze­sē. Pa­snie­dzot pie­vie­no ūde­ni vai gā­zē­to ūde­ni, lai ie­gū­tu vē­la­mā sal­du­ma li­mo­nā­di.
  • Li­mo­nā­de no cep­tiem cit­ro­niem. Se­šus cit­ro­nus sa­griež šķē­lī­tēs, liek ce­pa­mā trau­kā un pār­kai­sa ar vie­nu glā­zi cu­ku­ra, pār­lej ar ūde­ni un pie­vie­no ne­daudz va­ni­ļas cu­ku­ra. Cep ce­peš­krās­nī 170 grā­du sil­tu­mā ap­tu­ve­ni pus­stun­du (līdz cit­ro­ni ka­ra­me­li­zē­jas). Tos sa­smal­ci­na ar blen­de­ra pa­lī­dzī­bu, pie­vie­no se­šas glā­zes ūdens, sa­mai­sa, iz­kāš, ja ne­pie­cie­šams, pie­vie­no vēl cu­ku­ru. Ja vē­las, pie­liek le­du, glā­zes ro­tā ar pi­par­mēt­ru ga­lot­nī­tēm.
  • Za­ļās tē­jas li­mo­nā­de. Li­mo­nā­des krū­zē liek ne­lie­lu saiš­ķī­ti svai­gu pi­par­mēt­ru, ap­lej ar čet­rām glā­zēm za­ļās tē­jas (ja grib, var iz­man­tot arī aro­ma­ti­zē­tu za­ļo tē­ju), pie­vie­no di­vas glā­zes ūdens un cu­ku­ru pēc gar­šas. At­dze­sē.
  • Ing­ve­ra un me­dus li­mo­nā­de. Mēr­glā­zē iz­spiež su­lu no di­viem cit­ro­niem, pie­vie­no vie­nu ma­zu no­tī­rī­tu ing­ve­ra sak­nes ga­ba­li­ņu un di­vas tēj­ka­ro­tes me­dus. Pie­lej ver­do­šu ūde­ni līdz 300 ml at­zī­mei. Sa­mai­sa, at­dze­sē.
  • Lai­mu li­mo­nā­de. Iz­spiež su­lu no se­šiem lai­miem, ie­liek sal­dē­ta­vā. Iz­spai­das liek kat­li­ņā, pār­lej ar 3,5 glā­zēm ver­do­ša ūdens, pie­vie­no šķip­sni­ņu sāls un pēc gar­šas pū­der­cu­ku­ru, no­stā­di­na 15 mi­nū­tes. Iz­kāš, pie­vie­no at­dze­sē­to su­lu, da­žus le­dus ga­ba­li­ņus un pa­tur le­dus­ska­pī di­vas stun­das.