Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kādus dzīvniekus tu nedrīksti turēt savās mājās

© Jānis Šķieris, F64 Photo Agency

Lapsas, jenoti un vāveres taču ir tik piemīlīgi dzīvnieki, vai ne? Tā vien vēlētos tos samīļot! Taču, ja kādam prātā ienāk ideja kādu no šiem neparastajiem dzīvniekiem vest mājās – vienalga, vai tā ir vāvere, jenots vai pitons, ir jāatceras, ka tā ir nelikumīga darbība, norāda Rīgas pašvaldības portāls riga.lv.

Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likumu, savvaļas dzīvnieku turēšana mājas apstākļos ir aizliegta. Ir atsevišķi normatīvie akti, kas aizliedz krokodilu un čūsku turēšanu mājās. Atļauts turēt mājās tādus dzīvniekus kā suņus un kaķus, kā arī tos, kurus iespējams nopirkt zoo veikalos - grauzējus, putnus, bruņurupučus, un tamlīdzīgus.

Internetā laiku pa laikam parādās ļoti mīļi un sentimentāli stāstiņi par savvaļas dzīvnieku glābšanu, piemēram, par to, kā kāds Baltkrievijas iedzīvotājs dzīvnieku fermā nopircis lapsu un izglābis to no perspektīvas kļūt par kažokādu. Kāds cits Minskas iedzīvotājs iegādājies vāveri, kas kopā ar viņu braukusi pat taksī. Latvijā šādi scenāriji būtu pretlikumīgi - sods var būt līdz pat 700 eiro liels.

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora vietniece Gunta Gabrāne intervijā ar portālu riga.lv pastāstīja, ka, ja cilvēks mežā atradis, piemēram, vāveri, tad labāk to tur arī atstāt.

Jānis Šķieris, F64 Photo Agency

"Vienīgais, kas ir atļauts - dzīvnieku drīkst aizvest pie veterināra. Cilvēks bez īpašas izglītības vienalga dzīvniekam palīdzēt nespēs. Savācot dzīvnieku no meža, cilvēkam ir jāzina, ka savvaļas dzīvnieki pārnēsā dažādas infekcijas, kas var apdraudēt glābēja dzīvību un veselību,” stāsta Gunta Gabrāne.

Taču ir arī izņēmumi - savvaļas dzīvniekus drīkst turēt tie, kas ir reģistrējuši tos kā kolekciju vai zooloģisko dārzu. „Piemēram, veterinārs ir izglābis vairākus savvaļas dzīvniekus, un tad viņš tos var reģistrēt kā kolekciju. Šis izņēmums attiecas uz tiem, kas ar dzīvniekiem nodarbojas profesionāli, nevis kā ar izklaidi,” - pastāstīja speciāliste.

Jāatzīmē, ka Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori ir konfiscējuši divus krokodilus, divus pitonus un pūci. Pirms vairākiem gadiem Olaines novadā krokodils izbēdzis no krātiņa - to atrada, guļot saulē, līdzās kartupeļu laukam. To, kur tiek turēti eksotiskie dzīvnieki, viņi uzzina no kaimiņu sūdzībām, vai no saziņas ar zooloģisko dārzu, uz kurieni cilvēki atnes dzīvniekus, kuri viņiem ir apnikuši, vai arī atrastus dzīvniekus, kuri ir izbēguši un kaut kādā veidā nonākuši saskarsmē ar iedzīvotājiem.