Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Padoms: Kā atrast īsto ceļu, lai uzlabotu pašsajūtu

© Publicitātes foto

Salīdzinājumā ar senčiem mūsdienās ir pieejama visai plaša pārtikas izvēle, tomēr drudžainā dzīvesveida dēļ daudzi cieš no liekā svara un dažādām veselības problēmām, kas būtiski ietekmē dzīves kvalitāti. Kā atrast īsto ceļu, lai uzlabotu pašsajūtu?

Atbilstoši Centrālās Statistikas pārvaldes publicētajiem datiem par 2016.gadu no aptaukošanās cieš katrs piektais (20,8%) ekonomiski aktīvais Latvijas iedzīvotājs. Kā izrādās, astoņos gados šis rādītājs ir pieaudzis par 4%, kas varētu liecināt par tendenci, ka zaudējam līdzsvaru starp patērēto pārtikas apjomu un ķermeņa patiesajām vajadzībām.

Publicitātes foto

Tu esi tas, ko Tu ēd!

Pēc ekspertes paustā, tāpat kā cilvēkus var iedalīt vairākos rakstura un miesasbūves tipos, tā katram ir arī savs vispiemērotākais maltītes veids. Piemēram, kādam no tipiem nav ieteicams ēst vai dzert aukstu vai asu, to darot, pašsajūta pasliktinās sev tajā mirklī pat nesaprotamu iemeslu dēļ. Citam tipam ir tieši pretēji. Tādēļ ir jāspēj atbildēt uz jautājumu “Kas man patiešām ir vajadzīgs?”

“Viena ļoti liela nelaime ir aizliegumu sistēma - ko drīkst vai nedrīkst. To vajadzētu izskaust, jo tas rada pastiprinātu kāri tieši pēc aizliegtā ēdiena un rezultātā rada lieko svaru. Līdzsvarots cilvēks nevis aizliedz sev kaut ko, bet atsakās no tā, ko organisms neprasa. Cilvēkam ir jāiemācās skaidri atpazīt savas izjūtas, ko viņš patiešām grib. Ja cilvēks iemācās sadzirdēt, kas organismam nepieciešams un kas nav, tad izlemt, cik šokolādes gabaliņi vajadzīgi īstai labsajūtai, ir daudz vienkāršāk,” stāsta psiholoģe Una Kraukle.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā