Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Kū­pi­nā­ta la­ša krēm­zu­pa

© F64

Kā­da sla­ve­na pa­vā­ra teik­tais «..ja jums mā­jās nav ne­kā ēda­ma, at­ve­riet le­dus­ska­pi, pa­ņe­miet la­si un pa­ga­ta­vo­jiet» jau sen ir fol­klo­ri­zē­jies un ap­au­dzis ar as­prā­tī­giem vie­dā tei­ku­ma tur­pi­nā­ju­miem. Bet ja tā pa­do­mā – kā­pēc gan ne!

Liel­vei­ka­los par ne­pil­nu la­tu no­pēr­ka­mā kū­pi­nā­ta la­ša asa­ka nav ne­kā­da tuk­ši­nie­ce: tai pa­tie­si ir arī ga­na daudz ga­ļas. Kar­tu­pe­ļi, bur­kāns, sī­pols, se­le­ri­jas kāts un za­ļu­mi jau nu at­ra­dī­sies. At­liek sa­rū­pēt sal­du krē­ju­mu, sā­li un pi­pa­rus, lai ļo­ti gar­da, dū­šu pie­sie­no­ša krēm­zu­pa bū­tu ga­ta­va! Ja gri­bas drus­ciņ paš­pi­kot, var lū­kot pēc pār­is svai­ga la­ša fi­le­jas šķē­lī­tēm, ta­ču ja to ne­būs, arī ne­kas - mal­tī­tes kva­li­tā­te no tā no­teik­ti ne­cie­tīs.

Sa­stāv­da­ļas (0998):

  • viens ie­pa­ko­jums kū­pi­nā­tas la­ša asa­kas,
  • 2 lit­ri ūdens,
  • 6 - 8 kar­tu­pe­ļi,
  • viens liels bur­kāns,
  • viens se­le­ri­jas kāts,
  • 200 ml sal­da krē­ju­ma,
  • pār­is šķē­lī­tes svai­ga la­ša fi­le­jas,
  • dil­les, pē­ter­sī­ļi,
  • sī­pols, lau­ru la­pas, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

  1. Kū­pi­nā­to la­ša asa­ku, kas pa­ras­ti ir tī­ri ga­ļī­ga, liek kar­stā ūde­nī un vā­ra (1011). Vi­ru­mu no­pu­to, pie­vie­no lau­ru la­pu, pi­pa­rus. Ap­tu­ve­ni pēc 10 mi­nū­tēm la­ša asa­ku iz­ņem, bul­jo­nu iz­kāš.
  2. Zi­vi at­kau­lo, mīk­stu­mu sa­smal­ci­na - to ga­ta­vo­ša­nas bei­gās pie­vie­no krēm­zu­pai (1032).
  3. No­maz­gā un no­tī­ra kar­tu­pe­ļus, bur­kā­nu, sī­po­lu, se­le­ri­ju kā­tu (1007). Dār­ze­ņus sa­griež lie­lā­kos ga­ba­los un ko­pā ar pē­ter­sī­ļu un diļ­ļu kā­tiem liek vā­rī­ties ziv­ju bul­jo­nā (1027). Vā­ra uz lē­nas uguns, ka­mēr vi­si dār­ze­ņi mīk­sti. Pie­vie­no garš­vie­las.
  4. Iz­vā­rī­ju­šos dār­ze­ņus ko­pā ar bul­jo­nu sa­blen­de­rē (1058).
  5. Dār­ze­ņu ma­sai pie­vie­no sal­du krē­ju­mu (1060), vi­ru­mu pa­kar­sē, bet ne­uz­vā­ra. Ja pra­sās, vēl pa­pil­di­na garš­as bu­ķe­ti. Pie­vie­no at­kau­lo­to un sa­smal­ci­nā­to žā­vē­tā la­ša ga­ļu.
  6. Pa­snie­dzot gal­dā, krēm­zu­pai pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus: pē­ter­sī­ļus un dil­les. Ro­tā ar svai­ga la­ša fi­le­jas ga­ba­li­ņu. Krēm­zu­pa lie­lis­ki garš­o ko­pā ar bal­tmai­zes grauz­di­ņiem.