Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

SĒŅOTĀJIEM UN OGOTĀJIEM: Uz mežu – ar svilpi un telefonu

© depositphotos.com

Lai nomaldījušos sēņotāju un ogotāju mežā varētu ātrāk pamanīt, vēlams uzvilkt spilgtu apģērbu vai galvassegu. Var izmantot atstarojošās vestes, ko lieto velosipēdisti. Un, protams, līdzi jāņem uzlādēts mobilais telefons.

Glābēji saka - nebūt nav nepieciešams viedtālrunis ar dažādām aplikācijām, būtiski, lai telefons darbojas.

Pagājušajā nedēļā mežā bija apmaldījušies pieci cilvēki, kuri saviem spēkiem nevarēja izkļūt laukā. Divi no viņiem bija vairāk nekā 70 un 80 gadu veci, turklāt kāda sieviete nebija paņēmusi mobilo tālruni. Arī šonedēļ glābēji meklēja divus vīriešus. Viens no viņiem bija devies uz purvu Gulbenes novada Stradu pagastā un spēja izkļūt no tā tikai ar glābēju palīdzību, kuri ar signāliem norādīja pareizo virzienu. Otrs, 84 gadus vecs vīrs, Sējas novada Pabažos bija vēl pamatīgāk nomaldījies, un viņu izdevās atrast tikai krietni pēc pusnakts un nodot mediķu rokās.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā uzsver, ka ne tikai senioriem, bet arī citiem sēņotājiem un ogotājiem pirms došanās mežā ir jāinformē piederīgie vai kaimiņi par to, kurp plāno doties un kad būs atpakaļ. Glābēji arī atgādina, ka pēc meža veltēm labāk nedoties vienam, taču, kā aizvadītajā nedēļā, gadās apmaldīties pat pulciņam ļaužu.

Ja saprotat, ka esat nomaldījies, jāzvana glābējiem pa tālruni 112. Ja vadātājs piesities un nelaiž vaļā, nevajag laiku vilkt garumā un cerēt, ka kaut kā izdosies izkļūt no meža - tumsā glābējiem būs grūtāk meklēt. Tālab palīdzība jāmeklē nekavējoties. Jo vairāk tāpēc, ka cilvēku tādā situācijā nereti pārņem panika.

Arī mežā ir atrodamas zīmīgas norādes - stigas, Latvijas Valsts mežu izliktie apzīmējumi - meža kvartālu numuri, dižkoki, takas u.tml. Var mēģināt saklausīt skaņas - iespējams, tuvumā ir šoseja, dzelzceļš. Glābēji iesaka paņemt svilpīti, lai apmaldījies cilvēks varētu dot ziņu par savu atrašanās vietu, un lukturīti. Lai uz cik īsu laiku plānojat doties mežā, drošības dēļ līdzi jāņem ikdienā lietojamie medikamenti un ūdens. Var paķert arī šokolādes tāfelīti, tā palīdz atjaunot enerģiju. Vēlams uz lapiņas uzrakstīt savu vārdu, uzvārdu, adresi un kontakttālruni un ielikt kabatā.

NEĻAUTIES PANIKAI

Kad esat apmaldījies, centieties nomierināties, apsēdieties un pavērojiet apkārtni. Uztraucies cilvēks nereti mēdz staigāt haotiski, tādējādi ieejot vēl dziļāk mežā. Centieties atcerēties pa ceļam redzētos zīmīgos orientierus, lai par tiem varētu izstāstīt glābējiem. Glābēji meklējot signalizēs ar skaņas un gaismas signāliem, tālab vērīgi jāklausās un jāskatās.

Glābējiem jāzvana uz tālruni 112.