Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Dzintara tēja ir dabīgs biostimulators

APPLAUCĒTI, ar verdošu ūdeni aplieti dzintara gabaliņi kļūst mīksti un uzbriest tā, ka apjoms palielinās par aptuveni astoņiem procentiem. Apmēram tikpat dzintarā ir dzintarskābes, kas ūdenī pamazām izšķīst © Foto no Zitas LAZDĀNES personīgā arhīva

«Mums, liepājniekiem, ir ļoti paveicies, jo ir pašiem sava ļoti, ļoti īpašā tēja. Dzintara tēja. Ar tepat, Liepājā, jūras krastā, salasītiem dzintariem,» savā profilā sociālajā vietnē facebook.com raksta Zita Lazdāne, Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja, trīs bērnu – Ralfa (12) un dvīņu meiteņu Grētas un Ģertrūdes (2,5) – mamma.

«Pirmo reizi par dzintara tēju uzzināju, kad pirms nepilniem diviem gadiem pārcēlos uz Liepāju un sāku strādāt Liepājas domē. Vicemērs Gunārs Ansiņš ar manu kolēģi Andreju Rjabcevu veda mani apgaitā pa dažādiem pilsētas objektiem, un viens no apskates punktiem bija arī Liepājā esošais Amatnieku nams, kurā pulcējas un ikdienā darbojas visdažādākie amatnieki. Vienā no telpām tika apstrādāts arī dzintars, un tur man dāmas stāstīja, ka no dzintara gatavo ne tikai rotas, bet dzintaru izmanto tējas un dažādu uzlējumu pagatavošanai,» stāsta Zita Lazdāne. Viņa pati dzintara tēju pirmoreiz nobaudīja pavisam nesen, kad, veidojot jauno pilsētas suvenīru līniju, viens no mērķiem bija izgatavot prezentdāvanas ar Liepājā radītām lietām. «Tā mēs nonācām līdz aktīvai liepājniecei, dzintara ķērājai Ilzei Vainovskai, kura ikdienā gar jūras malu lasa dzintaru un no tā gatavo ne tikai īpašas rotas, bet arī piedāvā dzintara tēju,» stāsta Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja, piebilstot, ka dzintara tēju iespējams iegādāties gan Amatnieku namā Liepājā, gan pie Ilzes Vainovskas, sazinoties ar viņu feisbukā, tāpat viņa regulāri sastopama ar Kalnciema ielas tirdziņā Rīgā.

VISLABĀKĀS ZĀLES pret visām kaitēm ir kārtīga izvējošanās Liepājas pludmalē un gara pastaiga gar jūras malu, meklējot un atrodot pašam savu īpašos dzintaru - apgalvo Zita Lazdāne, un 12 gadus vecais Ralfs mammai pilnīgi piekrīt / Foto no Zitas LAZDĀNES personīgā arhīva

«Par šādas tējas dziednieciskajām spējām neko neapgalvoju, bet fakts gan ir viens - viss ir galvā,» saka Zita Lazdāne. Viņa domā: ja cilvēks tic, ka, katru dienu izdzerot pāris krūzītes šīs tējas, patiešām kļūst labāk, tad tā arī ir. Turklāt tas, ka vislabākās zāles pret visām kaitēm ir kārtīga izvējošanās Liepājas pludmalē un gara pastaiga gar jūras malu, meklējot un atrodot pašam savu īpašo dzintaru, tas gan esot fakts.

Taujāta, pēc kā garšo dzintara tēja, Zita Lazdāne atteic, ka tējas garša nav izteikta, drīzāk tā garšo pēc vienkārša ūdens. «Bet te atkal ir stāsts par to, kam pats gribi noticēt. Ja kādam šķiet, ka pēkšņi sajūt kādas īpašas un izsmalcinātas garšas nianses, tad tā tas arī ir. Katrā ziņā maniem bērniem kopā ar tēti Nauri patīk pats process, jo tas taču ir tik interesanti - apliet dzintariņus, skatīties kā tie ūdenī dzintarojas un spēlējas viens ar otru,» stāsta Ralfa, Grētas un Ģertrūdes mamma.

Viņa iesaka: dzintaru vislabāk meklēt uzreiz pēc vētras, tad to jūra izskalo īpaši daudz, un cietajā dzintara garoziņā ir īpaši daudz dzintara skābes un dzintara eļļas. «Applaucēti, ar verdošu ūdeni aplieti dzintara gabaliņi kļūst mīksti un uzbriest tā, ka apjoms palielinās par aptuveni astoņiem procentiem. Apmēram tikpat dzintarā ir dzintarskābes, kas ūdenī pamazām izšķīst,» stāsta Zita Lazdāne. Viņa zina teikt, ka dzintarskābe ir dabīgs biostimulators, kas pastiprina imunitāti, regulē organisma šūnu vielmaiņu, attīra, atjauno audu un orgānu darbību. Dzintarskābe arī strukturē un mīkstina ūdeni, padarot to organismam vieglāk uzņemamu.

***

TĒJAS PAGATAVOŠANA

Čaklais variants

50 g mazo dzintariņu pārlej ar pusotru litru ūdens un uz mazas liesmiņas karsē pusstundu (neuzvārot)

Slinkais variants

50 g mazo dzintariņu pārlej ar pusotru litru uzvārīta, bet ne verdoša ūdens, sasedz un atstāj uz nakti

No rīta var sākt dzert attīrīšanas tūres veidā pa 3-4 glāzēm dienā

Tēju var lietot gan karstu, gan aukstu, kad vien vēlaties

Vienus un tos pašu dzintarus var lietot 20-25 reizes

Vidēji 50 grami dzintara maksā 7-10 eiro

Dzintaru tējai var salasīt jebkurš, tikai, aiznesot mājās, jāpārbauda, vai tam klāt nav mazuts, jo Baltijas jūrā tas nereti gadās