Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Arbūzs palīdz atbrīvoties no liekiem kilogramiem; noderīgs skaistumkopšanā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Vasara iet uz otru pusi, un tas nozīmē, ka sākas arbūzu sezona. Tiek uzskatīts, ka šī lielā saldā oga ne tikai attīra organismu no kaitīgiem sāļiem un palīdz atbrīvoties no liekiem kilogramiem, bet ir arī brīnumains skaistumkopšanas līdzeklis.

Ideāla uzkoda

Arbūzs ir ideāla vasaras uzkoda, jo tas ir sulīgs, gards, karstā laikā lieliski veldzējošs, turklāt nesatur ne taukus, ne holesterīnu. «Tā sastāvā ir deviņdesmit procenti ūdens, viens procents olbaltumvielu, astoņi procenti ogļhidrātu, kā arī dažādas minerālvielas, piemēram, kālijs un magnijs, un minimāli - arī vitamīni A un C,» stāsta uztura speciāliste Lizete Māldere. Viņa nenoliedz, ka arbūzam ir daudz plusu - tas veicina šķidruma apmaiņu, ir urīndzenošs, tāpēc to iesaka pie aknu un nieru traucējumiem, taču viņa iesaka paturēt prātā, ka tajā ir arī daudz cukura (fruktoze, glikoze, saharoze) un to nav ieteicams uzņemt lielos daudzumos. «Arbūzu lielos daudzumos neiesaka diabētiķiem, kā arī cilvēkiem, kuri vēlas samazināt svaru,» norāda uztura speciāliste, uzreiz gan piebilstot, ka dāmu vidū arbūzu mono diētas tomēr esot diezgan populāras.

Diēta ir pavisam elementāra: piecas dienas ēd tikai arbūzu, bet dienas laikā jāapēd noteikts tā daudzums - viens kilograms uz desmit kilogramiem ķermeņa svara. Tas nozīmē, ka 70 kilogramu smagam cilvēkam dienā jāapēd septiņi kilogrami arbūza... Šī diēta sola izvadīt no organisma visu nevajadzīgo un samazināt svaru par apmēram trim kilogramiem. Tiesa, to neiesaka pat uzsākt, ja ir problēmas ar nierēm, cukura diabēts vai kādas kuņģa problēmas.

Uztura speciāliste Lizete Māldere ir skeptiska pret mono diētām, jo «neviens auglis, neviena oga un neviens dārzenis nav superēdiens, kas saturētu visas organismam nepieciešamās vielas». Līdz ar to, viņasprāt, neviena mono diēta nav labs risinājums ķermeņa svara samazināšanai. Turklāt 100 gramos arbūza atkarībā no salduma pakāpes ir 30-40 kilokaloriju. Un dienā apēdot, piemēram, piecus kilogramus arbūza, tās ir jau 2000 kilokalorijas.

Un atkal gribas ēst

«Arbūza sastāvā ir ap astoņiem procentiem ogļhidrātu, un tas ir cukurs,» viņa vēlreiz uzsver. Kā tas organismā darbojas? Uztura speciāliste skaidro: tas ļoti strauji paaugstina cukura līmeni asinīs, un tikpat strauji cukura līmenis krīt, un - atkal gribas ēst. Tāpēc pat pēc lielām svinībām, kur sātīgi paēsts, apēdot gabaliņu arbūza, jau pēc pusstundas atkal gribēsies kaut ko apēst.

«Protams, plusu arbūzam ir vairāk nekā mīnusu - tas satur kāliju, kas nozīmē, ka tas ir urīndzenošs, tas uzlabo nieru darbību, tāpēc to iesaka, ja karstā laikā veidojas tūska. Arbūza sastāvā ir arī magnijs, un tas savukārt regulē nervu impulsus. Tāpēc arbūzu sezonā - augustā, septembrī, kad tie ir nogatavojušies pašu spēkiem un nav pārsātināti ar nitrātiem, tos noteikti vajag ēst, bet - ar mēru! Tāpat kā jebko citu,» iesaka Lizete Māldere. Viņa atklāj, kā pati izvairās no pārēšanās: «Es mainu tradicionālo uzskatu, ka saldumi jāēd beigās, un arbūzu parasti ēdu pirms lielās ēdienreizes. Tad nav tik traki, tad pēc pusstundas vēl negribas virināt ledusskapi.»

Cik daudz ogu, augļu, dārzeņu dienas laikā vajadzētu apēst? Uztura speciāliste norāda ļoti konkrēti: tās ir divas trīs saujas. «Ideālā variantā tā būtu viena sauja arbūza un otra sauja kādu citu ogu - ērkšķogas, jāņogas, upenes. Protams, ne jau vienmēr tā sanāk. Ja nopērkam arbūzu, mēs arī gribam to apēst, bet - 250 gramu dienā būtu pilnīgi pietiekami. Taču, ja vienā dienā tomēr sanāk apēst, piemēram, kilogramu arbūza, tad nākamajā dienā vajadzētu izvēlēties kādas citas ogas un augļus. Nevajadzētu veselu nedēļu sēdēt tikai uz arbūza. Tas būtu mans galvenais ieteikums.»

Tāpat kā gurķis

Arbūzs līdzīgi kā citas dabas veltes ieteicams arī skaistumkopšanā. Īpaši cilvēkiem, kuriem ir sausa sejas āda. Lai uzlabotu sejas krāsu, padarītu ādu maigu un gludāku, arbūza mīkstumu plānā kārtiņā klāj uz sejas un kakla un tur 15-20 minūšu. Pēc tam to nevis nomazgā ar ūdeni, bet noslauka, un uzklāj barojošu krēmu.

«Pati neesmu izmēģinājusi, bet domāju, ka arbūzs iedarbojas tāpat kā gurķis - vienlaikus gan atsvaidzina sejas ādu, gan mazina pietūkušus plakstiņus,» stāsta uztura speciāliste. Taču, lai plakstiņi no rīta nebūtu pietūkuši, viņa atgādina: nevajadzētu pa dienu saēsties dažādus žāvējumus, marinētus ēdienus, sieru un tad vakarā pa virsu arbūzu ar domu, ka tas neitralizēs un izvadīs no organisma visus sāļus. Jo, ja dienas pirmajā daļā būs liels uzsvars uz nātriju, tad vakarā kālijs var netikt ar to galā.»

JĀUZMANĀS

- ar krūti barojošām mammām un maziem bērniem, jo arbūzs ir alerģisks - var izmesties pumpas un palikt sarkani vaigi

SKAISTUMAM

- SAUSAI ĀDAI

* Saspaidītu arbūza mīkstumu liek uz sejas ādas un tur 15-20 minūšu; pēc tam masku noņem, sejas ādu nemazgā, bet uzklāj kādu barojošu krēmu * Saspaidītam arbūza mīkstumam pievieno vienu olu, saputo, līdz izveidojas stingras putas; liek uz sejas un tur 15-20 minūšu; noskalo ar siltu ūdeni

* Ēdamkaroti arbūza mīkstuma sajauc ar olas dzeltenumu, pievieno nedaudz miltu un kartupeļu cietes; liek uz sejas un tur 15-20 minūšu; noskalo ar siltu ūdeni

* Tējkaroti arbūza sulas sajauc ar tējkaroti medus; liek uz sejas un tur 15-20 minūšu; noskalo ar siltu ūdeni

- TAUKAINAI ĀDAI

* Saspaida kopā arbūza mīkstumu un banānu; liek uz sejas un tur 15 minūšu; noskalo ar siltu ūdeni

* Vienādās daļās sajauc arbūzu, gurķu sulu un degvīnu; izmanto kā toniku iekaisušas sejas ādas attīrīšanai

- PRET NOVECOŠANOS

* Tējkaroti arbūza sulas sajauc ar tējkaroti saspiesta avokado un liek uz sejas; tur 20 minūšu un pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni. Avokado ir bagāts ar omega-3 taukskābēm, vitamīniem C un E, kas ir iedarbīgi pretnovecošanās līdzekļi

- JEBKURAM ĀDAS TIPAM

* Ņem pa vienai tējkarotei arbūza sulu, olīveļļu un skābu krējumu un vienu olas dzeltenumu; visu rūpīgi samaisa, klāj uz sejas un tur 15-20 minūšu; noskalo ar siltu ūdeni

- LOSJONS SEJAS ĀDAS ATTĪRĪŠANAI UN ATJAUNOŠANAI * Vienādās daļās sajauc arbūza sulu un negāzētu minerālūdeni; ar šādu losjonu tīra seju no rīta un vakarā - āda kļūst svaigāka un ir lieliski tonizēta

SVARĪGI!

- Gatavu masku nevajadzētu glabāt, bet uzreiz lietot, kamēr arbūzs saglabā savas vērtīgās īpašības

- Augļu un ogu maskas iesaka likt kursa veidā 2-3 reizes nedēļā, ik pārdienas, tad arī varēs sajust reālu rezultātu

- Pirms sākat eksperimentēt ar arbūzu maskām, pārliecinieties, vai ādai pret tām nav alerģiskas reakcijas

- Ja, uzliekot masku, rodas kairinoša sajūta, sejas āda nekavējoties jānomazgā ar remdenu, tekošu ūdeni