Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Alus - līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei

© F64

Galvā sēž stereotipu kolekcija par to, kas ir veselīgs un kas – neveselīgs, ko kārtīgam cilvēkam pieklājas darīt un ko nepieklājas. Daļa no šiem uzskatiem, jo sevišķi bērnībā iemācītiem, ir ļoti kategoriski un noturīgi, tie nemainās, pat ja pētnieki pierāda, ka īstenībā viss ir citādi vai vismaz nav tik traki, kā pieņemts domāt.

Tie, kuri tomēr neatsakās no kritizētajiem paradumiem, reizēm jūt vainas apziņu. Bet vai ir vērts sevi šaustīt? Gandrīz katrā apšaubāmā paradumā var saskatīt arī kādu mazu plusiņu, kas ar laiku var izrādīties par lielāks, nekā domāts. Divi populārākie piemēri: šokolāde un sarkanvīns, kas mērenās devās ir pat ieteicami, jo šokolāde ir bagāta ar antioksidantiem, arī sarkanvīns satur polifenolus, kas kalpo sirds slimību profilaksei. Bet ir arī citi piemēri.

Dusmas

Ja vēl vīrietim etiķete kādreiz atļauj iziet no rāmjiem, tad sievietēm dusmu izpausmes parasti uzskata par nepieņemamām, jo labi audzinātām dāmām taču jābūt maigām un savaldīgām. Vecmāmiņas teica: dusmas skādē skaistumam, dusmoties nav smuki. Tomēr nelielās devās dusmas var pat nākt par labu veselībai - tās ir kā tonizējošs līdzeklis prātam un ķermenim. Pētījumi liecina, ka aizkaitināti cilvēki pieņem pareizākus lēmumus. Pretstatā bailēm vai uztraukumam, dusmas spēj «pateikt priekšā» smadzenēm, ka jāražo mazāk kortizola - tā dēvētā stresa hormona, kura pārprodukcija tiek saistīta ar tādām kaitēm kā aptaukošanās, kaulu masas zudums, sirds slimības. Tātad reizēm dusmām drīkst ļaut vaļu, tikai nevajag to padarīt par hronisku pasākumu.

Kafijas baudīšana

Par kafiju dzirdēts daudz briesmu stāstu - gan sirdij kaitīga, gan gremošanas sistēmai, gan «paņem» līdzi organismam nepieciešamo ūdeni un izvada to laukā. Šodien atklājies, ka pēdējais apgalvojums balstījies uz senu, nepietiekami plašu un nekorekti veiktu pētījumu. Vienai nelielai daļai cilvēku kafija patiešām izraisa diskomfortu, bet daudzi citi to var atļauties malkot, nekaitējot veselībai. Izrādās, ka, regulāri dzerot līdz trim tasēm kafijas dienā, var samazināties Parkinsona slimības, vēža un otrā tipa diabēta risks. Kafija satur vielas, kas darbojas pret iekaisumu, tajā ir arī daudz antioksidantu. Tikai nevajag aizrauties ar cukura, saldā krējuma vai citu treknu piedevu pievienošanu.

Nekārtība

Jau sen ir zināms, ka cilvēki mazāk cieš no alerģijas, ja viņu mājoklis nav perfekti kārtīgs, sterili tīrs un dezinficēts. Tas nenozīmē, ka māja nav jākopj, bet neliela nekārtība pieder pie lietas. Cenšoties iznīcināt visus mikroorganismus, tajā skaitā nekaitīgos, mēs varam panākt, ka to vietā ieviešas kaitīgāki un izturīgāki. Tīrīgi cilvēki daudz lieto dažādus dezinficējošus un gaisu atsvaidzinošus aerosolus, kuros ir vielas, kas var paaugstināt astmas attīstības risku. Ieteicams izvēlēties videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus un, kur vien iespējams, iztikt vienkārši ar sūkli vai slapju lupatu - arī ar to var daudz paveikt.

Alus dzeršana

Izklausās neticami, bet Kalifornijas uzturzinātnieki kādā pētījumā secinājuši, ka alus var būt pat labāks līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei nekā izdaudzinātais sarkanvīns. Miežu iesals, no kura gatavo alu, satur tādus pašus antioksidantus, turklāt alus ir bagāts ar B6 vitamīnu, kas neļauj organismam ražot homocisteīnu - vielu, kura tiek saistīta ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku. No alus uzņemam arī silīciju, kas palīdz stiprināt kaulus. Taču jāiztiek bez pārspīlējumiem - lai alus nāktu veselībai par labu, nevis par sliktu, pietiek ar vienu kausu dienā. Ja cilvēkam ir ģenētiska nosliece uz alkoholismu, tad arī uz alus dzeršanu attiecas tas pats nosacījums, kas uz jebkuru alkoholu: labāk nesākt.

Aktivitātes internetā

Arī internets bieži ir pasludināts par visa ļaunuma sakni, tas tiek vainots atkarības izraisīšanā, realitātes izjūtas zaudēšanā, redzes bojāšanā, komunikācijas grūtību veicināšanā. Bet izrādās: ja cilvēks zina mēru, tad regulāras aktivitātes internetā jau nedēļas laikā spēj jūtami uzlabot viņa spriešanas spējas un prasmi pieņemt lēmumus. Smadzenēm informācijas meklēšana internetā ir gandrīz vai tas pats, kas ķermenim iešana uz sporta zāli - pēc zināma treniņa cilvēks spēj ar mazāku piepūli sasniegt labāku rezultātu. Tikai nedrīkst tupēt pie datora dienu un nakti.

Košļenes gremošana

Smalkā stila piekritēji raugās nosodoši uz cilvēkiem, kuri atļaujas gremot košļājamo gumiju sabiedriskos pasākumos, un joprojām atrodas pa skolotājam, kurš par to izraida audzēkņus no stundas. Protams, ir situācijas, kad košļāšana ir nevietā, bet ikdienā, cenšoties palikt pieklājības normu robežās, gumijas gremošana var uzlabot mutes dobuma higiēnu, jo veicina siekalu izdalīšanos. Ir arī hipotēze, ka tā palīdz koncentrēties un pat uzlabo atmiņu. Ieteicams izvēlēties košļājamo gumiju bez cukura.