Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Kā izvēlēties savu pirmo veļas žāvētāju? TOP 5 padomi

© Ilustratīvs attēls

Veļas žāvētājs vairs nav greznuma prece, bet neaizstājama sadzīves daļa, par ko īpašu interesi izrāda jaunas ģimenes. Investējot līdzekļus nopietnai sadzīves tehnikai ir svarīgi izvēlēties tādu, kura ne tikai kalpos ilgi un būs atbilstoša ģimenes vajadzībām, bet arī tādu, kura strādās efektīvi un atvieglos ikdienu. Lai, aizgājuši uz sadzīves preču veikalu, zinātu vairāk par energoefektivitātes klašu kritērijiem, dalāmies jaunākajā informācijā par veļas žāvētājiem.

Īss moderno veļas žāvētāju raksturojums

Pašlaik tirgū var atrast 3 veidu veļas žāvētājus: tie ir jau gandrīz par vēsturi kļuvušie ventilācijas veļas žāvētāji, kondensācijas veļas žāvētāji, kuru energoefektivitātes klase ir B un zemāka, un jaunākie - kondensācijas veļas žāvētāji ar siltumsūkni. Tie mēdz būt A+ un augstākas energoefektivitātes klases ierīces.

Izvēlieties tikai A+ vai augstākas energoefektivitātes klases kondensācijas veļas žāvētājus, kuriem ir siltumsūkņa tehnoloģija. Visiem B un zemākas energoefektivitātes klases veļas žāvētājiem šīs tehnoloģijas nebūs, tāpēc tie patērēs 2-3 reizes vairāk elektroenerģijas un žāvēs augstākā temperatūrā, jo tiem ir karsēšanas elements. Tas nozīmē, ka daudzus apģērbus žāvēt nevarēsiet.

Izvēloties veļas žāvētāju, pircēji priekšroku jau ilgāku laiku dod Vācijas ražotājiem. Vieni no uzticamākajiem un biežākajiem pirkumiem ir sadzīves tehnikas ražotāja "Bosch" ierīces, kuras visās Baltijas valstīs novērtētas ar apbalvojumu "Best Buy", kas nozīmē vislabāko cenas un kvalitātes attiecību.

Un tiešām - mūsdienīgajos veļas žāvētājos ir tik daudz dažādu programmu, ka var sareibt galva. Tomēr būtu nopietni jāapsver, vai tās visas tiešām plānots izmantot, vai bez iemesla netiks pārmaksāts.

Veļas izžāvēšana līdz gludināšanai piemērotam līmenim ilgst 40 minūtes, bet mūsdienīga veļas žāvētāja, kurā ieviestas jaunākās tehnoloģijas, vidējais trokšņa līmenis ir apmēram 65 dB. Salīdzinājumam - 50 dB skaņu rada lietus vai parasta runa.

Svarīgi neaizmirst, ka kopts veļas žāvētājs kalpos ilgāk. Katru reizi pēc žāvēšanas vajag iztīrīt pūku filtrus, reizēm izsūkt kondensatoru. Jo labāks pūku filtrs, jo mazāk to nokļūs kondensatorā. Kad kondensators netīrs, samazinās veļas žāvētāja efektivitāte, tāpēc vērts izvēlēties veļas žāvētājus, kam ir divu slāņu pūku filtri. Prātīgs risinājums - izvēlēties veļas žāvētāju, kam ir pašattīrošs kondensators.

Dalāmies arī ar 5 īsiem, tomēr efektīviem veļas žāvētāja lietošanas padomiem:

  • Pirms žāvēšanas veļu pēc iespējas labāk centrifugējiet, tā saīsināsiet žāvēšanas laiku.
  • Nepārsniedziet instrukcijā norādīto veļas daudzumu un žāvējiet pēc veļas tipa, ja gribat sasniegt vislabākos rezultātus. Ja ir dažāda tipa audumi, var gadīties tā, ka vienu audumu pāržāvēsiet, kamēr citi vēl būs mitri.
  • Pūku filtru vajadzētu tīrīt pēc katra žāvēšanas cikla, tā tiek nodrošināta efektīvāka un ātrāka žāvēšana.
  • Mazgājot, bet pēc tam žāvējot, ieteicams neizmantot auduma mīkstinātāju. Veļas žāvētājā veļa automātiski kļūst mīksta, turklāt mīkstinātājs veļas žāvētājā var kaitēt mitruma sensoriem, bet žāvēšanas laikā rada blakus aromātu.
  • Iegādājieties arī speciālas piedevas, piem., grozus-plauktiņus, tad varēsiet žāvēt arī apavus un pret mazgāšanas un žāvēšanas procesiem jutīgākus apģērbus.