Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Veselīgs uzturs bērniem - sabiedrībā pazīstamas mammas dalās ar padomiem

© Jānis VĪKSNA, biedrības Babyroom publicitātes foto

«Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2015./2016. mācību gadā 21,7% bērnu bija ar palielinātu svaru vai aptaukošanos. Tā vairs nav problēma, kas ir tikai televizora vai okeāna tanī pusē. Tā ir realitāte, kas arvien vairāk skar arī mūs, jo statistika ir biedējoša,» saka sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande.

Biedrība Babyroom.lv, kurā darbojas trīs mammas un kurām kopā ir seši bērni, aizsākot plašāku diskusiju par sabiedrisko ēdinātāju piedāvāto bērnu ēdienkaršu klāstu un to saturu, pagājušajā nedēļā ģimenēm draudzīgajā restorānā Pagalms rīkoja pasākumu, uz kuru aicināja sabiedrībā pazīstamus un sabiedriski aktīvus vecākus ar maziem bērniem - lai parādītu, ka, pagatavot veselīgas uzkodas vai maltīti, nav ne ilgi, ne sarežģīti, bet tādējādi tiek likts svarīgs pamats bērna uztura paradumiem un veselībai nākotnē.

Ar savām veselīgo bērnu ēdienu receptēm dalījās TV raidījumu vadītāja un divu meitu mamma Dagmāra Legante, dūla, topošā ārste un divu meitu mamma Katrīna Puriņa-Liberte, mūziķis, grupas Gain Fast līderis, aktīva dzīvesveida piekritējs un divu meitu tētis Kaspars Zlidnis.

Ir svarīgi sadarboties

«Mūsu biedrības mājaslapā babyroom.lv ir atrodamas daudz un dažādas ģimenēm draudzīgas un sociāli atbildīgas vietas, un liela daļa no tām ir tieši ēdināšanas uzņēmumi, kas tiešām rūpējas, lai ģimenes un bērni justos ērti un gaidīti,» saka biedrības valdes locekle, TV raidījuma Kinomānija vadītāja un sešgadīgās Emīlijas mamma Anna Rozīte, vienlaikus norādot, ka ģimenēm draudzīgu kafejnīcu un restorānu bērnu ēdienkaršu piedāvājums mēdz būt bērnu veselībai nepiemērots, jo bieži vien piedāvā fritētus, pārsālītus un pārsaldinātus produktus. Tāpēc aizsākta šī diskusija - lai aicinātu uzņēmumus izvērtēt ēdienkartes mūsu bērnu nākotnes veselības vārdā.

Anna Rozīte uzskata, ka ir ļoti svarīgi vecākiem sadarboties ar sabiedriskās ēdināšanas iestādēm. «Jo biežāk vecāki jautās pēc kāda veselīga piedāvājuma, jo lielāka iespējamība, ka uzņēmumi tos ieviesīs arī ēdienkartē. Tiklīdz pieaugs pieprasījums, palielināsies arī ēdināšanas iestāžu skaits, kas iesaistīties šajā procesā un domās par veselīgiem ēdieniem. Tikai strādājot kopā, mēs varam sasniegt zelta vidusceļu, lai apmierināti būtu visi,» viņa domā.

Jārunā skaļāk un skaļāk

Visas četras meitu mammas - gan Dagmāra Legante, gan Katrīna Puriņa-Liberte, gan Diāna Urtāne, gan Anna Rozīte - ir vienisprātis, ka bērni ēd ar acīm un ausīm, tāpēc ir svarīgi, lai pie bērniem servētiem ēdieniem pavārs būtu piegājis īpaši radoši, jo arī veselīgu ēdienu var pasniegt vizuāli atraktīvu un pievilcīgu. «Gatavojot mājās, bērna līdzdalība ēdienreizes gatavošanā ir ļoti būtiska. Tā mazais var ne tikai pagaršot atsevišķas sastāvdaļas, bet gūst vērtīgas gatavošanas iemaņas un izpratni par veselīgu uzturu,» domā Dagmāra Legante. Viņa kopā ar savu jaunāko meitu Odriju gatavoja augļu salātus ar grieķu jogurtu, tajā iejaucot smalki sagrieztus banānus, ābolus, vīnogas, mango. «Var likt jebkurus augļus un ogas, kas bērnam garšo, pārliet ar medu, lai saldāks, un - gatavs! Šo salātu sastāvdaļas visas ir tik garšīgas, ka, gatavojot kopā ar bērniem, nereti kādas no tām līdz bļodai pat nenonāk,» viņa smaidot piebilst.

Arī uztura speciāliste Guna Bīlande ir mamma, tāpēc viņu šī tēma interesē ne tikai profesionāli, bet arī personīgi. «Man ir prieks, ka cilvēki arvien vairāk domā ne tikai par savu uzturu, bet arī par to, lai bērnu ēdienkartēs tiktu piedāvāti ne tikai cīsiņi astoņkājīši un smaidīgas frī sejiņas, kur, kā labi zinām, nekā vērtīga bērna uzturam nav. Tāpēc mēs runājam un arvien vairāk runāsim par to, lai uzturs kļūtu veselīgāks un piemērotāks bērnam, jo tieši bērnība ir tas kritiskais attīstības periods, kad ir ļoti svarīgi, lai uzturs ir pilnvērtīgs. Jo tas nosaka viņa veselības stāvokli ilgtermiņā, nākotnē,» uzsver Guna Bīlande. Atgādinot satraucošos statistikas datus par bērnu aptaukošanos, viņa uzsver: aptaukošanās izraisa sirds un asinsvadu slimības, un tās joprojām ir viens no galvenajiem saslimstības un mirstības iemesliem Latvijā (57%) un pasaulē. «Un tas savukārt nozīmē, ka tie mazie bērni, kuriem jau tagad ir liekais svars un aptaukošanās, ir potenciāli invalīdi nākotnē,» saka uztura speciāliste, uzsverot, ka tāpēc par veselīgu bērnu uzturu ir jārunā arvien skaļāk un skaļāk.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā