Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Kā iedzīvotāji veido krājumus ziemai?

© Jānis Šķieris, F64 Photo Agency

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem gatavo krājumus ziemai, liecina pētījumu kompānijas Kantar TNS šī gada septembrī veiktā aptauja.

Latvijas iedzīvotāju iecienītākie ziemai gatavotie krājumi ir saldētās ogas, kuras gatavo gandrīz puse jeb 43% aptaujāto. Tāpat iecienīta ir ievārījumu vārīšana un dārzeņu konservēšana, ar ko nodarbojas aptuveni trešdaļa iedzīvotāju (attiecīgi 36% un 33%). Ceturtā daļa iedzīvotāju (25%) konservē vai kaltē sēnes, savukārt piektdaļa (20%) aptaujāto ziemai vāc zāļu tējas vai konservē augļus vai ogas. Nedaudz vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju (14%) izspiež un ziemai iekonservē sulas.

Trešā daļa (31%) iedzīvotāju aptaujā bija norādījuši, ka negatavo krājumus ziemai, un vēl 2% aptaujāto nezināja, vai viņi gatavos krājumus ziemai.

Aptaujas dati atklāj, ka ziemai krājumus biežāk gatavo sievietes, iedzīvotāji vecumā no 40 gadiem, lauku teritorijās dzīvojošie, vidzemnieki vai zemgalieši, kā arī aptaujātie no ģimenēm, kurās dzīvo vismaz četri cilvēki.

Salīdzinājumā ar pagājušajā gadā Kantar TNS veikto aptauju šogad mazāks īpatsvars Latvijas iedzīvotāju gatavo krājumus ziemai (pērn ziemai krājumus gatavoja 71%).

Jānis Šķieris, F64 Photo Agency

Aptauju veica pētījumu kompānija Kantar TNS laikā no 2017. gada 19. līdz 21. septembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 900 Latvijas iedzīvotājus ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Kantar TNS pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas iedzīvotāju kopumam ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Izlases kopa ir veidota, balstoties uz gadījuma izlasi, izslēdzot pašpieteikšanos. Interneta pētījumu organizēšanā Kantar TNS strikti ievēro ESOMAR rekomendācijas aptauju internetā izlašu veidošanā un veikšanā.