Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kāpēc skābētie kāposti ir veselīgi

© F64

Rudens – tā ir vesela smaržu simfonija, ko var izbaudīt it visur. Te ir rūgtenais pēdējo mārtiņrožu un kritušo lapu aromāts, saldi iesmaržojas āboli, pikantu piesitienu dod ķiploki, savu nokrāsu piešķir pētersīļi, selerijas un citi garšaugi, un viena neiztrūkstoša nots šajā bagātīgajā smaržu gammā pieder skābētajiem kāpostiem. Lai arī pieejami augu gadu, rudenī tie ir īpaši kārdinoši.

Daudzas pašmāju rudens veltes drīz izbeigsies vai arī uzglabāšanas gaitā zaudēs savu vērtību, bet skābētie kāposti palīdzēs sagaidīt pavasari, nodrošinot ēdājus ar C vitamīnu, noderīgiem fermentiem un arī labajām baktērijām. Vairāku gadu garumā internetā sekojot informācijai par pārtikas produktiem, jāsecina, ka interese par skābētiem kāpostiem pieaug arī tādās zemēs, kur tie nav tradicionāli.

Patērētajiem tiek skaidrots tas, ko mēs jau zinām - kā atšķirt dabīgi skābētus kāpostus, kādai vajadzētu būt produkta krāsai un konsistencei, ko iesākt ar sulu. Un pats galvenais - kāpēc skābētie kāposti ir veselīgi: tajos esošā pienskābe nāk par labu zarnu mikroflorai, fermenti palīdz gremošanas sistēmai sašķelt olbaltumvielas, kas līdz ar to tiek izmantotas pilnvērtīgāk, labums tiek arī muskuļiem un locītavām, sirdij un asinsvadiem. Skābētos kāpostos ir arī labās baktērijas, kuras stiprina organisma aizsargspējas. Un visi šie labumi gūstami par demokrātisku cenu, neuzkrauj organismam pārāk lielu kaloriju slodzi, turklāt ir pagatavojami ļoti daudzos veidos.

Receptes

Sātīgā zupa

Sastāvdaļas. Viens kilograms z/s Garīši skābēto kāpostu ar burkāniem, 150 g dūmota šķiņķa, 400 g liesa cūkgaļas mīkstuma, četras ķiploku daiviņas, divi vidēji sīpoli, 600 g miltainu kartupeļu, viens liels burkāns, 1-2 lauru lapas, 1,5 litri buljona, 400 g konservētu pupiņu, sāls, pipari, eļļa cepšanai, sauja pētersīļu zaļumu.

Pagatavošana. Dūmoto šķiņķi sagriež sīkos gabaliņos, apcep sakarsētā eļļā, atliek malā. Eļļā liek šķēlītēs sagrieztu cūkgaļu, sacep, arī atliek malā. Papildina eļļu, pievieno sakapātus ķiplokus, sīpolus, sagrieztu burkānu un kartupeļus, pieliek lauru lapas un sautē 10 minūtes, daļēji nosedzot ar vāciņu. Pievieno buljonu, cepto un dūmoto šķiņķi, nosusinātus un sagrieztus skābētos kāpostus, kā arī pupiņas, uzvāra un vāra, līdz kartupeļi mīksti, turpina vārīt vēl 15 minūtes, pievieno sāli un piparus. Pievieno kapātus pētersīļu zaļumus, klāt pasniedz saldskābmaizi.

Piebilde. Šo zupu var gatavot arī priekšdienām, atdzesēt, uzglabāt ledusskapī un pirms pasniegšanas atsildīt.

Skābētu kāpostu maizītes

Sastāvdaļas. Trīs ēdamkarotes majonēzes, divas ēdamkarotes kečupa, viena ēdamkarote Dižonas sinepju, 150 g z/s Garīši skābēto kāpostu ar dzērvenēm, trīs ēdamkarotes sviesta, 100 g puscietā siera, 150 g auksti kūpinātas gaļas, daži nelieli marinēti gurķi, 8 plānas rupjmaizes šķēlītes.

Pagatavošana. Majonēzi, kečupu un sinepes samaisa. Maizes šķēlītes pārgriež uz pusēm, katru pusīti pārziež ar sviestu, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, ar apziesto pusi uz leju. Katrai uzliek nedaudz mērces, gabaliņu gaļas un gabaliņu siera. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, un cep, līdz siers kūst. Izņem maizītes no cepeškrāsns, pārliek ar nosusinātiem, sīki sagrieztiem skābētajiem kāpostiem, katrai uzliek nelielu marinētā gurķa gabaliņu.

Skābētu kāpostu, kartupeļu un siera pelmeņi

Sastāvdaļas. Mīklai: trīs glāzes miltu, sāls, viena liela ola, 50 g skābā krējuma, 3/4 glāzes ūdens. Pildījumam: 500 g kartupeļu, divas ēdamkarotes skāba krējuma, viena glāze nosusinātu z/s Garīši skābēto kāpostu ar burkāniem, 300 g rīvēta siera. Pārlējumam: trīs ēdamkarotes sviesta, viens sīpols.

Pagatavošana. Miltiem pievieno sāli, olu, krējumu un ūdeni, kārtīgi samīca viendabīgu mīklu, izveido veltni, pārsedz un atliek malā. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, pārlej ar ūdeni un vāra mīkstus, nokāš, samīca. Pievieno skābo krējumu un sāli, samaisa, pieliek skābētos kāpostus un sieru, sajauc viendabīgu pildījumu. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli. Mīklu griež gabaliņos, tos izplacina uz dēļa, vidū liek bumbiņā saveltu pildījumu, saspiež maliņas. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz sāls, pa vienam liek iekšā pelmeņus, ikreiz pagaidot, lai ūdens atkal uzvārās. Kad pelmeņi ir uzpeldējuši, tos vāra vēl vienu minūti, ar putu karoti izņem no ūdens, notecina uz sieta un noliek siltumā. Pasniedzot pārlej ar sviestu, kurā sacepts sīki sagriezts sīpols.

Piebilde. Šos pelmeņus var arī sasaldēt un uzglabāt priekšdienām.

Vistu filejas veltnīši ar skābētiem kāpostiem

Sastāvdaļas. Seši gabaliņi vistu krūtiņu bez ādas, sāls, malti pipari, 150 g z/s Garīši skābēto kāpostu ar dzērvenēm, viena neliela sarkanā paprika, viens neliels sīpols, nedaudz diļļu zaļumu, eļļa cepšanai.

Pagatavošana. Vistu filejas izdauza ar gaļas āmuriņu, uzkaisa sāli un piparus. Papriku un sīpolu sagriež sīkos gabaliņos, pievieno nosusinātiem un sasmalcinātiem skābētajiem kāpostiem, pieliek kapātus diļļu zaļumus, sajauc. Sadala pildījumu sešās daļās, pārliek ar to sagatavotās filejas, satin veltnīšos, sasprauž ar irbulīšiem vai notin ar diegu, liek uz pannas sakarsētā eļļā. Veltnīšus apcep no abām pusēm zeltaini brūnus, pēc tam samazina uguni, pannai uzliek vāku, cep vēl 20 minūtes. Uzmanīgi atbrīvo no stiprinājumiem, piedevās pasniedz ceptus vai vārītus kartupeļus.