Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kā pagatavot možuma eliksīru

© depositphotos.com

Par to, kāda šogad būs ziema, viedokļi dalās, daudz vienotāki varētu būt uzskati par to, ka rudens ir īstais laiks, lai vēl paspētu izmantot dabas sniegtās veltes daudz aukstāka perioda sagaidīšanai. Šajā ziņā izcilas ir melnā plūškoka ogas.

Melnais plūškoks Latvijā iedzīvojies jau pasen, taču tā ogas, lai arī daudzviet Eiropā tiek plaši lietotas, mūsu pusē vēl nevar lepoties ar pārāk lielu popularitāti. Tomēr tieši melnā plūškoka ogās ir antocianīdi - dabā esošie visspēcīgākie antioksidanti, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no brīvo radikāļu iespējamiem bojājumiem, kā arī sekmē organisma imūnsistēmu, tāpēc šī oga ir lietojama gan tiem, kas grib rūpēties par savu veselību, kā arī skaistumu. Ogas ir īsta vērtīgo vielu krātuve, līdz ar to tās tiek ieteiktas cīņā pret dažādām kaitēm, bet šī oga itin labi iekļaujama ikdienas ēdienkartē kā vispārējs organisma spēcinošs līdzeklis. Un nenāks par sliktu, ja no tās pagatavos ko našķīgu ziemas krājumiem.

Starp citu, arī literārā varoņa tēla Harija Potera maģiskais zizlis bija izgatavots no plūškoka, un šā tēla radītāja noteikti zināja, ka šis augs daudzviet pasaulē tiek uzskatīts par svētu augu, kā arī augu - aizsargātāju un arī dzīves pagarinātāju. Gan tradicionālā, gan netradicionālā medicīna plaši izmanto šo augu, sākot no ziediem, līdz mizai un ogām, bet šis ir īstais laiks, kad melnās ogas ir pilnībā gatavas, tāpēc arī ir vērts padomāt par to iekļaušanu ziemas krājumos. Ja ne citādi, tad vismaz kaltētu ogu veidā.

Melnā plūškoka sula

1 kilograms ogu, 400 gramu cukura

Ogas nomazgā, blanšē piecas minūtes, kad ūdens notecējies, ar koka stampu sastampā ogas, izspiež sulu, pievieno cukuru, uzkarsē, pilda pasterizētos traukos

Ilgdzīvotāju dzēriens

Melnā plūškoka ogas un medus attiecībā 1 pret 2 - sajauc, uzglabā ledusskapī, pagatavo siltu dzērienu, lieto vairākas reizes dienā

Pastilas

1 kilograms ogu izspaidu, 600 gramu cukura

Ogu izspaidām pievieno cukuru, vāra 15 minūšu, pēc tam masu izklāj uz cepešpannas apmēram viena, pusotra centimetra biezā slānī, cep cepeškrāsnī nelielā temperatūrā

Možuma eliksīrs

Melnā plūškoka ogas apmēram vidējā pirksta biezumā kārto emaljētā vai stikla traukā, virs tām - tikpat daudz cukura, tad atkal ogas, pēc tam cukuru... Uzglabā vienu mēnesi, izkāš, lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā