Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Kādi ir laba miega priekšnosacījumi?

© pixabay.com

Aptuveni trešdaļu dzīves mēs pavadām guļot. Tomēr nereti cilvēki miega nozīmi neņem vērā, un, taupot laiku uz miega rēķina, izšķiež savu veselību, nodarot tai būtisku kaitējumu. Neizgulēšanās bojā arī dzīves kvalitāti un izskatu, un pat viena bezmiega nakts var būtiski pasliktināt pašsajūtu un atspoguļoties sejas izskatā. Tuvojoties 29.oktobrim - pārejai uz ziemas laiku - un aukstajiem gada mēnešiem, kad par izgulēšanos domājam aizvien vairāk, Rīgas Stradiņa universitātes docents un ārsts homeopāts Dr.med. Normunds Limba sniedz ieteikumus, kas palīdzēs ne tikai kārtīgi izgulēties, bet arī justies lieliski.

"Miegs galvenokārt nepieciešams smadzenēm, pirmkārt, smadzeņu garozai. Nepietiekams miega daudzums visvairāk ietekmē cilvēka garīgo spēju svarīgākos aspektus: inovatīvu domāšanu, spēju ātri orientēties mainīgā situācijā, paredzēt notikumu attīstību un secību, utt. Ilgstošs miega deficīts ietekmēs arī fizisko veselību, vielmaiņu, sirds asinsvadu sistēmu," norāda Dr. Normunds Limba.

Cik stundas diennaktī jāguļ?

Nereti dzirdēts maldīgs uzskats, ka naktī obligāti jāguļ vismaz 8 stundas, tomēr pētījumi liecina, ka vairumam pieaugušo pietiek ar 7 - 7,5 stundām nakts miega. Lai gan svarīgi ir kārtīgi izgulēties, noteikti nevajadzētu gulēt ilgāk nekā nepieciešams. Atvēlot sev pārmērīgi ilgu miega laiku, var ciest tā kvalitāte, miegs kļūst "caurs". Par adekvātu miega ilgumu liecinās moža pašsajūta dienā.

Kā skaidro ārsts, nav noteikta laika, kas būtu piemērotāks gulētiešanai. Vēlams, lai tas būtu diennakts tumšajā daļā, un tiek rekomendēts regulārs gulētiešanas un celšanās laiks, īpaši miega traucējumu gadījumos. Maiņu darbs ar neregulāru miega - nomoda ritmu var izraisīt miega traucējumus.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā