Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

NODERĪGI: Viedtālrunis var būt miesassarga vietā

© Ilustratīva bilde

Daļa cilvēku ir saskārušies ar situāciju, kad briesmas dzīvībai vai veselībai izdevies novērst, pateicoties vien līdzcilvēku palīdzībai. Taču, ja nelaimes brīdī līdzās nav neviena vai gluži otrādi – draudus rada kāda persona, tad palīdzēt var telefons, ar kuru izsaukt palīdzību, bet ar lietotņu starpniecību nosūtīt atbildīgiem dienestiem savas atrašanās vietas koordinātas, kas paātrina notikuma vietas atrašanu.

Mana drošība. Valsts policijas mobilā lietotne Mana drošība sniedz iespēju ērtā veidā komunicēt ar Valsts policiju, ja vajadzīga palīdzība, piemēram, iekļūstot ceļu satiksmes negadījuma vai esot tam par liecinieku, nomaldoties mežā vai svešā apkārtnē u.tml.

Publicitātes foto

Lietotne arī ļauj nosūtīt operatīvajiem dienestiem savas koordinātas situācijās, kad cilvēks nespēj sniegt skaidras norādes par to, kur atrodas. Precīzas atrašanās vietas koordinātas iespējams nosūtīt sadaļā Ārkārtas zvani - vai nu zvanot jebkuram glābšanas dienestam, jo tad koordinātas nosūtīsies automātiski, vai arī nospiežot pogu Nosūtīt manas koordinātas glābšanas dienestam. Arī šajā situācijā glābšanas dienests saņem nosūtītāja koordinātas. Šī poga gan domāta situācijām, kad persona jau iepriekš ir sazinājusies ar glābšanas dienestu, ir kustībā un tai nepieciešams vairākkārt operatīvi ziņot dispečeram par atrašanās vietu. Jāatgādina, ka gadījumā, ja persona nonākusi nelaimē, nepietiks tikai nosūtīt īsziņu ar koordinātām. Ja nepieciešama palīdzība, jāveic arī zvans attiecīgajam glābšanas dienestam, savukārt koordinātas ir kā papildu rīks, lai atvieglotu dienestu darbu un palīdzība pie personas nokļūtu ātrāk. Lai noteiktu precīzu atrašanās vietu, viedtālrunī jābūt aktivizētai GPS funkcijai, ja persona pati to nebūs aktivizējusi, aplikācija par to atgādinās.

Tāpat šī lietotne ir ērts rīks, lai saņemtu informāciju par aktuāliem un svarīgiem drošības jautājumiem, pārbaudītu vai papildinātu savas zināšanas, izpildot interaktīvo drošības testu, kā arī uzzinātu, kāda ir pareizā rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma.

LVM GEO Mobile. Arī šī AS Latvijas valsts meži izstrādātā mobilā lietotne palīdz orientēties dabā, izmantojot atrašanās vietas noteikšanas funkcionalitāti. Lietotne piedāvā iespēju skatīt kartes tiešsaistes režīmā vai arī lejupielādēt ierīcē, turklāt, izmantojot GPS, precīzi sekot savai atrašanās vietai Latvijas valsts mežos. Ar spilgti zaļu krāsu ir iezīmēti LVM meža kvartāli, bet ar oranžu krāsu - meža autoceļi. Lietotnē pieejama ne tikai LVM fona karte un satelītkarte, bet arī ortofoto karte, ortofoto karte infrasarkanajā spektrā, kā arī zemes reljefa modelis.

Rīgas pašvaldības policija. Šajā lietotnē ikviens lietotājs var ziņot policijai par pārkāpumu, lūgt pēc palīdzības, uzdot jautājumu. Tā ļauj arī pievienot pārkāpuma fotoattēlus vai video. Agrāk, kad policiju izsaukt varēja vien pa tālruni, zvanītājam bija jāspēj nosaukt arī savu atrašanās vietu, taču, ziņojot ar aplikācijas palīdzību, atrašanās vieta tiek noteikta automātiski. Tāpat ar lietotnes palīdzību iespējams uzzināt, cik tālu ir līdz tuvākajai Rīgas pašvaldības policijas pārvaldei.

eVeselībasPunkts (eHealthPoint). Izmantojot mobilo lietotni eVeselībasPunkts, līdz ar zvanu uz ārkārtas tālruni 113 var nodot arī zvanītāja atrašanās vietas datus (GPS koordinātas) un izsaucēja informāciju (vārds, uzvārds, personas kods), ja tāda ir ievadīta. Daudzos gadījumos šī informācija var būtiski paātrināt mediķu brigādes izsūtīšanu un palīdzības saņemšanu. Tāpat lietotne parādīs tuvāko ārstniecības iestādi, kontaktinformāciju un pakalpojumus, ko tā sniedz, kā arī navigācijas karti ar maršrutu uz tuvāko ārstniecības iestādi. Visi dati tiek šifrēti un saglabāti tikai ierīcē. Sensitīvie dati trešajām personām nav pieejami.

Publicitātes foto

iSentry. Šī lietotne ļauj mājas datoru vai planšetdatoru izmantot novērošanas nolūkos. Dators jānovieto ar skatu uz zonu, kuru nepieciešams novērot, un jālejuplādē šī aplikācija. Tā darbojas kā kustību sensors, kā arī ieraksta video. Lietotājs e-pastā saņem ziņojumu par jebkādām aktivitātēm attiecīgajā teritorijā.