Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Medus - vislabākais ziemas našķis

© depositphotos.com

Medus burka daudzos mājokļos glabājas skapī zāļu tiesai, ja nu gadītos saaukstēties. Un ar medu gribas panašķēties arī brīžos, kad veselība laba un dzīve skaista. Var nobaudīt kādu karotīti tāpat, nesteidzīgi izgaršojot. Tieši tā iesaka rīkoties medus lietpratēji, jo katram medus sviedumam ir atšķirīgas nianses, turklāt visvērtīgākais ir medus tieši savā dabiskajā veidā. Arī dažādiem ēdieniem medus piešķir īpašu garšu, un reizēm pietiek ar ļoti nelielu daudzumu, lai to sajustu.

Medus galvenā sastāvdaļa ir ogļhidrāti (71,5 - 78,5%). Pavisam tajā var atrast 42 dažādus cukurus, bet galvenie no tiem ir glikoze un fruktoze. 16 - 20% no medus masas veido ūdens, pārējā daļa ir dekstrīni, olbaltumvielas, minerālvielas, organiskās skābes, fermenti, vitamīni, aromātiskās vielas u.c., pavisam kopā medū var būt ap 300 dažādu sastāvdaļu.

Medus ir dzīvs produkts, kurā notiek bioķīmiski procesi. Kristalizācija, ko tautā saucam par sacukurošanos, ir dabiska parādība. Kristalizācijas ātrums atkarīgs no glikozes un fruktozes attiecības: jo vairāk glikozes, jo straujāka kristalizācija. Visbagātākais ar glikozi ir rapšu medus, ar fruktozi - balto akāciju ziedu medus. Pārējos medus veidos glikoze un fruktoze ir dažādās proporcijās atkarībā no augiem, kur bites vākušas nektāru. Augi nosaka arī to, cik lieli kristāli veidojas medū. Tie var būt pavisam smalki, bet var burtiski čirkstēt starp zobiem. Biškopji, zinot, ka pircējam ir aizspriedumi pret rupjiem kristāliem, gatavo tā dēvēto krēmveida medu: šķidrajā medū iejauc noteiktu daudzumu smalkkristāliska ierauga un ļauj kristalizēties. Medus cena līdz ar to kāpj. Lai izdabātu patērētāju kaprīzēm un ziemā sagādātu šķidru medu, to silda 40 - 45 grādu temperatūrā, kas diemžēl samazina bioloģiski aktīvo vielu īpatsvaru.

Pavasara medus parasti ir gaišākā krāsā, rudens medus - tumšākā. Tumšajā medū ir lielāks cilvēka organismam viegli izmantojamo minerālvielu daudzums un intensīvāka bioloģiski aktīvo vielu darbība. Garša tumšajam medum ir asāka, gaišajam - maigāka. Kristalizējoties jebkurš medus kļūst gaišāks.

***

Cepts banāns ar medu

Sastāvdaļas:

• 1 gatavs banāns

• 2 tējkarotes medus

• 1 tējkarote citronu sulas

• šķipsniņa kanēļa

Pagatavošana:

Banānu apslacina ar citronu sulu, ieziež ar medu, pārkaisa ar kanēli, ietin folijā, un iesildītā cepeškrāsnī cep 5 - 7 minūtes.

Medus ledenes

Sastāvdaļas:

• 250 - 300 g medus

• 1 tējkarote ingvera pulvera

• 1 glāze savas iecienītās zāļu tējas

Pagatavošana:

Karstu zāļu tēju lej katliņā, pievieno medu un ingveru. Maisot karsē, līdz masa kļūst bieza un staipīga. Lai pārbaudītu, vai sasniegta pareizā konsistence, pilienu iegūtā sīrupa iepilina aukstā ūdenī - ja tas sacietē, karsēšanu beidz, ja mīksts - karsēšanu turpina. Pareizo gatavības pakāpi sasniegušu masu lej veidnītēs, kas ietaukotas ar sviestu (vislabāk piemērotas silikona veidnītes), atstāj atdzist un sacietēt.

Medus kūka

Sastāvdaļas:

• 4 ēdamkarotes medus

• 3 olas

• 2 glāzes miltu

• 2 glāzes cukura

• 1 tējkarote sodas

• 800 g skābā krējuma

• vaniļas cukurs

Pagatavošana:

Olas saputo ar sodu. Dziļā katliņā ieber pusi cukura, pieliek medu, maisot karsē uz lēnas uguns, līdz cukurs ir izkusis, medus izšķīdis un masa sāk viegli vārīties. Pievieno sagatavoto olu un sodas maisījumu un, aktīvi maisot, turpina karsēt, līdz masa uzputojas un krietni palielinās tilpumā. Noņem no uguns un nelielām porcijām pievieno miltus, katrreiz rūpīgi izmaisot. Iegūst pabiezu, staipīgu mīklu. To sadala desmit vienādās daļās. Pa vienai liek uz plāts, plāni izplāj. Izmantojot piemērota lieluma šķīvi, izgriež apaļu ripu, bet mīklas atgriezumus atstāj turpat līdzās uz plāts. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 200 grādiem, cep piecas minūtes. Lai cepšana veiktos ātrāk, ieteicams izmantot divas plātis: kamēr viena cepas, otra tiek gatavota. Kad biskvīta kārtas izceptas, tās atdzesē, bet atgriezumus smalki sadrupina. Krējumu saputo ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru. Pusi no drumstalām liek atsevišķā traukā, pievieno vienu ēdamkaroti krēma un samīca, iegūstot savdabīgu «javu». Katru biskvīta kārtu pārziež ar krēmu, liek kārtas citu virs citas. Kūkas malās radušās plaisas starp kārtām un citus negludumus aizziež ar sagatavoto drumstalu masu, izmantojot platu nazi vai vienkārši tīras plaukstas. Ar atlikušajām drumstalām vienmērīgi pārkaisa kūkas virspusi un malas. Uz astoņām stundām ieliek ledusskapī.

Lasis medus marinādē

Sastāvdaļas:

• 4 gabali laša steika (ap 150 g katrs)

Marinādei:

• 2 ēdamkarotes sinepju (ar graudiņiem)

• 1 ēdamkarote medus

• 1 citrons, sāls

Pagatavošana:

Sinepes sajauc ar medu, pievieno no citrona izspiestu sulu un norīvētu citrona miziņu. Laša gabaliem uzkaisa sāli. Izmantojot otiņu, tos pārziež ar iegūto maisījumu, pārklāj ar šķīvi un atstāj iemarinēties uz 40 minūtēm. Cepeškrāsni iesilda līdz 190 grādiem, laša gabalus ietin folijā, liek uz plāts un cep gatavus (aptuveni 20 minūtes). Pasniedz kopā ar piedevām pēc patikas. Ja vēlas, var uzkaisīt zaļumus.