Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

10 efek­tī­vā­kie pa­do­mi, kā zie­mas se­zo­nā ro­kas sa­gla­bāt ve­se­las un mai­gas

© F64

Zie­mā ik­vie­na sie­vie­te sāk uz­trauk­ties par sa­vām ro­kām, un tas gal­ve­no­kārt ir ādas un na­gu dēļ, jo auk­stu­ma ie­dar­bī­bā āda kļūst sau­sa un raup­ja, bet na­gi kļūst jū­ta­mi traus­lā­ki. Mā­ja ap­ko­po­ju­si des­mit pa­šus efek­tī­vā­kos pa­do­mus, kā zie­mas se­zo­nā ro­kas sa­gla­bāt ve­se­las, mai­gas un skais­tas.

Tik­ko ie­stā­jas vē­sāks laiks, ir sva­rī­gi nē­sāt cim­dus. Tas ir pir­mais no­tei­kums, lai no asā vē­ja pa­sar­gā­tu ro­ku ādu. Ie­spē­jams, bū­siet ie­vē­ro­ju­šas, ka vis­vai­rāk no auk­stu­ma ie­dar­bī­bas cieš la­bā ro­ka, krei­ļiem at­tie­cī­gi krei­sā, jo tā bie­ži ir bez cim­da - at­ve­rot au­to­ma­šī­nas dur­vis, kaut ko mek­lē­jot ro­kas­so­mi­ņā, ru­nā­jot pa tāl­ru­ni. Skā­rien­ju­tī­go ie­rī­ču lie­to­tā­jiem ta­gad gan ir ri­si­nā­jums - in­ter­ne­ta vei­ka­los jau pa­rā­dī­ju­šies sti­lī­gi iG­lo­ve cim­di, ku­ru īpa­šais ma­te­ri­āls, kas ie­austs rā­dī­tāj­pirk­stā un īk­šķī, ļauj iz­man­to vis­as to­uch scre­en ie­rī­ces, ne­sa­ldē­jot ro­kas.

Ik­die­nā ro­ku kop­ša­nai va­ja­dzē­tu lie­tot bie­zus, trek­nus un ba­ro­jo­šus krē­mus. Mit­ri­no­šie krē­mi jā­at­stāj va­sa­rai. Ja ir liels sals, ie­tei­cams lie­tot krē­mus, kas vei­do aiz­sarg­slā­nī­ti. Ir sva­rī­gi, lai ro­ku āda die­nas ga­ru­mā ir mit­ri­nā­ta, lai nav vel­ko­ša un sau­sa sa­jū­ta. Ide­āli, ja ro­ku krē­ma tū­bi­ņu var ik­die­nā nē­sāt līdz­i so­mā, lai tas pie­ejams ik­reiz pēc ro­ku maz­gā­ša­nas.

Ro­kām zie­mā ļo­ti pa­tiks pa­ra­fī­na pro­ce­dū­ra - dzi­ļa mit­ri­nā­ša­na ar sil­do­šu efek­tu, kas la­bi ie­dar­bo­jas ne ti­kai uz ādu, bet arī uz na­dzi­ņiem. Pa­ra­fī­na van­ni­ņa ro­kām sniedz tū­lī­tē­ju re­zul­tā­tu, un jau pēc pirm­ā se­an­sa ro­ku āda at­gūst sa­vu da­bis­ko mit­ru­ma līdz­sva­ru un kļūst elas­tī­gā­ka un mīk­stā­ka. Pro­ce­dū­ras lai­kā ro­kām tiek veikts pī­lings, uz­klā­ta mas­ka, un tad tās tiek ie­grem­dē­tas kar­stā pa­ra­fī­na van­nā (3-5 rei­zes), iz­vei­do­jot tā­du kā cim­di­ņu. Pro­ce­dū­ras lai­kā sil­tu­ma ie­dar­bī­bā at­ve­ras po­ras, tiek sti­mu­lē­ta asins­ri­te un ak­tī­vās vie­las no­kļūst dzi­ļi ro­ku ādā. Efekts sa­gla­bā­jas ilg­sto­ši, jo ak­tī­vās vie­las vien­mē­rī­gas pa­ra­fī­na at­dzi­ša­nas re­zul­tā­tā tiek ie­slēg­tas ādas dzi­ļā­ka­jos slā­ņos. Lai ro­ku ādu uz­la­bo­tu ra­di­kā­li, pro­ce­dū­ra ie­tei­ca­ma kur­sa vei­dā - līdz pat des­mit rei­zēm.

Mā­jas ap­stāk­ļos var iz­lī­dzē­ties ar trek­nu krē­mu: to ba­gā­tī­gi uz­klāj uz ro­kām, uz­velk ro­kā plast­ma­sas mai­si­ņus (ja nav spe­ci­ālu kok­vil­nas cim­di­ņu) un, ska­to­ties kā­du fil­mu, pa­tur sil­tu­mā (zem se­gas vai ie­vil­ktas sil­tās vil­nas ze­ķēs) vis­maz 15-20 mi­nū­tes. Pirms tam gan bū­tu la­bi ro­ku ādu kār­tī­gi no­ber­zēt jeb no­skru­bēt, un tam der, pie­mē­ram, tie pa­ši ve­cie la­bie ka­fi­jas bie­zu­mi. Skrub­ja fun­kci­ja ir at­brī­vot ādu no at­mi­ru­šām šū­nām - lai krē­mam vai mas­kai bū­tu la­bāks efekts.

Lai ro­kas la­bi iz­ska­tī­tos, ir jā­do­mā arī par na­gu ve­se­lī­bu. Zie­mas se­zo­nā ie­tei­cams lie­tot ie­na­džu eļ­ļu - tā­dē­jā­di na­ga sak­nī­tē ak­ti­vi­zē viel­mai­ņu, un āda ap­kārt na­gam tiek ba­ro­ta un mit­ri­nā­ta. Pat, ja nē­sā­jat ak­ri­la vai ge­la na­gus, ie­na­džu eļ­ļa pa­da­ra na­gu elas­tī­gā­ku.

Na­gu stip­ri­nā­ša­nai der arī vien­kāršs sāls­ūdens. La­bas ir vis­as da­bis­kās me­to­des - na­dzi­ņiem pa­tīk, ka ap vi­ņiem ču­bi­nās. Ja ne­ko ne­da­rī­siet, ne­kas arī ne­no­tiks, bet, tik­līdz pie tā pie­do­mā­siet, būs arī re­zul­tāts. Pro­tams, ne pēc die­nas, di­vām - re­zul­tāts būs pēc trim mē­ne­šiem, ka at­augs jaun­ais na­dziņš. Tā­pēc der at­ce­rē­ties: vis­la­bā­ko efek­tu dod rū­pī­ga ik­die­nas kop­ša­na.

Lai na­gus lie­ki ne­trau­mē­tu, ir sva­rī­gi at­rast sa­vu ide­ālo na­gu ga­ru­mu. Dau­dzām pa­tīk ga­ri na­gi, bet tie ne vien­mēr iet ko­pā ar dzī­ves­vei­du un ik­die­nas ak­ti­vi­tā­tēm, un tā­dā vei­dā na­gi tiek lauz­ti un trau­mē­ti.

Dā­mām, ku­rām pa­tīk la­ko­ti na­gi, zie­mā labs ri­si­nā­jums ir šo­brīd ak­tu­ālās ge­la la­kas, ko no­žā­vē UV lam­pās un kas tu­ras vis­maz di­vas ne­dē­ļas (tas at­ka­rīgs no ma­te­ri­āla un pa­ša na­ga īpat­nī­bām). Pluss ir tas, ka la­ka ne­iz­smē­rē­jas un ne­sa­bo­jā­jas, uz­reiz var vilkt cim­dus un iet ār­ā.

Tur­pre­tī kla­sis­kā na­gu la­ka zie­mā ir jā­žā­vē il­gāk ne­kā, pie­mē­ram, va­sa­rā, jo auk­stu­mā asins­va­di sa­šau­ri­nās, arī na­dzi­ņi tā­dē­jā­di slik­tāk ap­asi­ņo­jas - viss ir sa­stin­dzis, un ne­kas ne­no­tiek. Ta­ču tām, kas arī zie­mā iz­vē­las kla­sis­ko na­gu la­ku, jā­at­ce­ras: vis­pirms ir jā­uz­klāj na­gu la­kas bā­ze, tad pa­ti la­ka un, lai tā il­gāk tu­rē­tos, jā­no­stip­ri­na ar virs­kār­tu.

Ja gri­bi se­kot ak­tu­ālā­ka­jām mo­des ten­den­cēm, zie­mas se­zo­nā iz­vē­lies da­žā­du no­krā­su me­tā­lis­ka spī­du­ma na­gu la­kas. Ak­tu­ālas ir arī na­gu la­kas-ha­me­le­oni. Gels un ak­rils pa­ma­zām aiziet ot­rā plā­nā, mo­dē nāk da­bis­ki na­gi - īsi un kop­ti.

Kas vēl va­ja­dzīgs na­giem? Vi­ta­mī­ni. Ādai, ma­tiem un na­giem pa­tīk A un E vi­ta­mīns, se­lēns, kal­cijs, ziv­ju un nakts­sve­ces eļ­ļa. Zie­mas se­zo­nā tie jā­mek­lē gan ro­ku krē­mu sa­stā­vā, gan jā­lie­to iekš­ķī­gi.