Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Kāds ir sausā gaisa kaitējums un kā to novērst?

© F64

Apkures sezonā, jo sevišķi daudzdzīvokļu namos ar centrālapkuri, gaiss bieži ir pārāk sauss, un problēmu vēl vairāk saasina visuresošie televizori, datori, printeri, kopētāji un cita biroju tehnika, kas nav retums arī mājās.

Normāls relatīvais gaisa mitrums telpās turas 30-60% robežās, bet optimālais gaisa mitrums ir 45-50%. Lai precīzi noteiktu relatīvo gaisa mitrumu, lieto higrometrus un psihrometrus. Taču arī tad, ja šādu ierīču mājās nav, mēs ļoti labi jūtam, ka telpā ir sauss gaiss - par to signalizē mūsu pašsajūta: kļūst sausa āda, pastiprināti elektrizējas mati, bieži parādās sausuma sajūta mutē un «skrāpēšanās» kaklā, jo sevišķi - no rīta pēc pamošanās.

Sausā gaisa kaitējums

Aprēķināts, ka cilvēka ķermenī ir aptuveni 65% ūdens. Tas tiek izvadīts no organisma dažādos ceļos, tajā skaitā - ar izelpoto gaisu (ap 350 g diennaktī) un ar sviedriem (500-600 g diennaktī). Kad gaisa mitrums vidē, kurā cilvēks uzturas, ir zemāks par 40%, šķidruma zudumi pieaug. Sausā gaisa ietekmē sabiezē deguna un rīkles gļotādas izdalījumi, tāpēc ir apgrūtināta elpceļu pašattīrīšanās un lielāks kļūst risks saslimt ar dažādām elpceļu infekcijām, pat ja cilvēks nedodas ārā un nesaaukstējas. Elpceļu gļotādām nepatīk arī krasais kontrasts starp apstākļiem, kas valda telpās un laukā, tām ir grūti pielāgoties, vairākas reizes dienā no auksta un mitra gaisa nonākot siltā un sausā. Sausais gaiss veicina arī acu apsārtumu, miegainību, galvassāpes, alerģiju saasināšanos un darbaspēju kritumu.

Kā mazināt sekas

Lai cik auksts laiks, mājoklis noteikti regulāri jāvēdina, tāpat katru dienu nepieciešams kādu laiku pastaigāties ārā. Ar sausā gaisa sekām mēs cīnāmies, lietojot mitrinošus sejas un ķermeņa ādas kopšanas līdzekļus, sezonai piemērotu matu kosmētiku, kā arī dažādus dabīgas izcelsmes produktus deguna gļotādas attīrīšanai un mitrināšanai, piemēram, iecienīts līdzeklis ir jūras ūdens aerosoli. Arī ziemā jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, vēlams dzert siltas tējas. Tā kā sausā gaisā daudz brīvāk lidinās putekļi, nepieciešama biežāka un rūpīgāka telpu mitrā uzkopšana.

Kā mitrināt gaisu

Mitrinot gaisu, var būtiski uzlabot telpu mikroklimatu. Atkarībā no interjera īpatnībām un no tā, cik izteikta ir problēma, var izmantot gan kopš vecmāmiņu laikiem pazīstamus, gan mūsdienīgus risinājumus.

* Trauki ar ūdeni. Vienkāršs risinājums ir apkures radiatoru vai citu sildķermeņu tuvumā izvietot traukus ar ūdeni. Tie var būt speciāli uz radiatoriem liekami keramikas vai plastmasas trauki, vienkārši bļodas, ietilpīgas krūzes, vāzes, burkas.

* Telpaugi. Telpaugu klātbūtne spēj mitrināt gaisu, turklāt istabas puķes ir arī savdabīgs mikroklimata indikators - ja lapas sāk čokuroties un dzeltēt, tas var nozīmēt, ka gaiss ir pārāk sauss. Taču jāuzmanās, lai nekristu otrā galējībā - ja telpaugu ir pārāk daudz un tie piedevām tiek pārlaistīti, uz augsnes un podiņu malām veidojas pelējums, kas var sekmēt alerģiskas problēmas.

* Mitri auduma gabali. Uz apkures radiatoriem, ja to konstrukcija atļauj, novieto vairākkārt salocītus mitrus auduma gabalus, piemēram, frotē dvieļus. Kad tie izžūst, samitrina par jaunu. Laiku pa laikam audums jāizmazgā. Ja ar to nepietiek, pāri telpai var izvilkt veļas auklas un uz tām karināt lielākus mitra auduma gabalus. Šis risinājums ne vienmēr ir estētiski pieņemams.

* Dekoratīvi mitrināšanas trauki. Tādus radoši cilvēki gatavo paši. Šim nolūkam vajadzīgs dekoratīvs ārējais trauks, piemērota lieluma ūdensnecaurlaidīgs iekšējais trauks, akmentiņi, ūdensizturīga līme un smiltis, ja vēlas - arī dažādi dekoratīvi elementi. Iekšējo trauku ieliek ārējā, ja starp tiem veidojas tukšumi - tos aizpilda ar smiltīm. Trauka iekšpusi un malas aplīmē ar akmentiņiem, gliemežvāciņiem, dekoratīvām stikla lodītēm utt., veidojot sev tīkamu kompozīciju Kad viss kārtīgi nožuvis, ielej ūdeni. Nopērkami arī rūpnieciski ražoti dekoratīvie gaisa mitrinātāji - «ūdenskritumi».

* Mitrināšana ar tvaiku. Reizēm gaisa mitrināšanai pietiek ar to, ka telpā ir elektriskā tējkanna, kas tiek periodiski uzvārīta, ļaujot tvaikam izplūst gaisā. Šī metode nav droša, ja mājās ir mazi bērni. Nopērkami arī speciāli gaisa mitrinātāji, kas izpūš tvaiku un turklāt lietojami arī inhalācijām, pievienojot ēteriskās eļļas vai speciālus sastāvus. Arī tiem jāatrodas vietā, kur nevar piekļūt bērni un mājdzīvnieki.

* Gaisa mitrinātājs un attīrītājs. Vispilnīgākais un drošākais risinājums ir speciāls gaisa mitrinātājs - attīrītājs, kurš uztur telpā optimālu mitruma līmeni un vienlaikus attīra gaisu no piesārņojuma. Kvalitatīva ierīce darbojas klusi, un vienīgais, kas jādara - laiku pa laikam jāpapildina tilpnē ūdens. Iespējama arī dabīgu ēterisko eļļu pievienošana, kas vēl papildus uzlabo mikroklimatu.