Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Karst­vīns, kas sa­sil­dīs mie­su un ga­ru

© F64

Svēt­kiem vien­mēr pie­stāv kar­sti dzē­rie­ni, kas rei­zē gan sil­da, gan maz­liet rei­bi­na. Malks kār­di­no­ši aro­mā­tis­ka karst­vī­na jau ir pār­bau­dī­ta zie­mas kar­sto dzē­rie­nu kla­si­ka.

SA­STĀV­DA­ĻAS: 750 ml sar­kan­vī­na

400 ml dzēr­ve­ņu vai brūk­le­ņu su­las vai mel­nās tē­jas

pus­e pu­de­les por­tvī­na

400 ml ūdens

Karst­vī­na eks­trak­tam: ap­tu­ve­ni 2 tēj­ka­ro­tes kar­da­mo­na sēk­lu

15 krust­nag­li­ņas

5 ka­nē­ļa stan­dzi­ņas

3 apel­sī­nu mi­zi­ņas

1 cit­ro­na su­la

200 g brū­nā cu­ku­ra

200 ml ūdens

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Ie­priekš at­se­viš­ķi pa­ga­ta­vo karst­vī­na eks­trak­tu: vis­as garš­vie­las - kar­da­mo­na sēk­las, krust­nag­li­ņas, ka­nē­ļa stan­dzi­ņas (ne­vis pul­ve­ri - tas dzē­rie­nam pel­dēs pa virs­u!), cit­ro­na su­lu, apel­sī­nu mi­zi­ņas liek ne­lie­lā ūdens dau­dzu­mā un sil­da līdz vā­rī­ša­nās tem­pe­ra­tū­rai, bet ne­vā­ra. Lai vis­as gar­šas kār­tī­gi ie­vil­ktos un sa­jauk­tos, garš­vie­las šķid­ru­mā at­stāj vis­maz as­to­ņas stun­das. No at­li­ku­šā ūdens un brū­nā cu­ku­ra sa­vā­ra sī­ru­pu. Kad garš­vie­las iz­kāš, aro­mā­tis­ka­jam šķid­ru­mam pie­vie­no cu­ku­ra sī­ru­pu un vēl­reiz vi­su uz­kar­sē, bet ne­vā­ra. Her­mē­tis­ki aiz­tai­sā­mā trau­kā garš­vie­lu sī­rups la­bi uz­gla­bā­sies vi­su svēt­ku lai­ku - kad vien va­ja­dzēs, to pie­vie­nos karst­vī­nam.
  2. Vie­sī­bu die­nā kā­du stun­du pirms vie­su ie­ra­ša­nās ga­na ie­til­pī­gā trau­kā uz­kar­sē vī­nu, kam pie­vie­no­ta tē­ja, dzēr­ve­ņu vai brūk­le­ņu su­la un por­tvīns. Ja karst­vī­nu grib stip­rā­ku un rei­bi­no­šā­ku, ūde­ni var ne­pie­vie­not. Pēc gar­šas pie­vie­no garš­vie­lu eks­trak­tu un uz lē­nas uguns kar­sē, ne­kā­dā ga­dī­ju­mā ne­pie­ļau­jot karst­vī­na uz­vā­rī­ša­nos. Skais­ti iz­ska­tī­sies un kār­di­no­ši gar­šos, ja karst­vī­na trau­kā pel­dēs ve­se­las cit­ro­na un apel­sī­na šķē­lī­tes.

PA­DOMS

  • Lai ie­gū­tu pa­tie­šām aro­mā­tis­ku un gar­šī­gu karst­vī­nu, jā­iz­man­to ti­kai kva­li­ta­tīvs sar­kan­vīns, šāds tāds brū­vē­jums man­tu ti­kai sa­bo­jās.
  • Lai karst­vīns iz­do­tos go­dam, ir sva­rī­gi lai­kus un pa­rei­zi pa­ga­ta­vot garš­vie­lu eks­trak­tu, ku­ra sa­stā­vā ir cu­ku­ra sī­rups. Ja kar­sē­ša­nai pa­re­dzē­ta­jā vī­nā ie­me­tīs garš­vie­las un ie­bērs cu­ku­ru, kur to mai­sīs līdz iz­ku­ša­nai, ga­la­re­zul­tā­tā būs ne­vis bau­dāms un sil­došs dzē­riens, bet sī­va un ātr­u skur­bu­li ga­ran­tē­jo­ša sus­li­ņa...
  • Ja nav trau­ku, kas no­dro­ši­na ne­mai­nī­gi sil­tu karst­vī­na tem­pe­ra­tū­ru, var iz­lī­dzē­ties ar ter­mo­su - kār­tī­gi uz­kar­sēts karst­vīns būs bau­dāms ilg­sto­ši.
  • Īsi pirms pa­snieg­ša­nas karst­vī­nam var pie­vie­not ro­zī­nes, sī­ki sa­griez­tus žā­vē­tu ābo­lu ga­ba­li­ņus, ka­pā­tas man­de­les, apel­sī­nu šķē­lī­tes vai ka­nē­ļa stan­dzi­ņu.