Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

PADOMI: Kā nepārēsties svētku laikā

© depositphotos.com

Klāt jau tas laiks, kad daudzviet sākusies Ziemassvētku un gadumijas svinēšana, bet vienlaikus tas nozīmē arī ēšanas maratonu.

Gada nogalē daudzi vēlas «noslēgt rēķinus» ar aizvadāmo gadu, visu iepriekšējo dzīvi un jaunajā gadā patiešām sākt dzīvot pavisam citādi, tomēr šāda nākotnes apņemšanās nereti noved pie nepatikšanām vēl šajā gadā, kā arī sagrauj visus lielos mērķus. Ja ir vēlēšanās kaut ko mainīt savā ikdienas režīmā nākamajā gadā, ir jāsāk jau tagad, citādi ēšanas maratons, kura laikā tik daudzi sev dod dažādas atlaides, vienkāršāk sakot - atlaiž bremzes, gada nogalē sagandēs ne tikai labos nodomus, bet arī var krietni sabojāt ķermeņa formas. Protams, ir daži principi, kurus ievērojot, nemainīgas paliks ne tikai ķermeņa formas, arī netiks radīti šķēršļi realizēt dažādas apņemšanās.

- Atcerieties, ka no ēdiena jums nepieciešams gūt gandarījumu, tāpēc jācenšas nepārsniegt ikdienā ierastās porcijas. Svētku galdā vislabāk baudīt jūs interesējošus un, iespējams, vēl nekad negaršotus ēdienus, atsakoties no ikdienā ierastajiem un bieži pieejamajiem, jo, teiksim, vārītus kartupeļus un vistas gaļas kotletītes varēsiet baudīt, kad vien vēlēsieties.

- Svētku dienā jāievēro ēšanas režīms - tas īpaši svarīgi, jo laikā daudziem ir paradums neēst visu dienu, gaidot īpašo maltīti, un tad, kad tikuši klāt pie ēdiena, pirmo piecu, desmit minūšu laikā izsalkušie sevī lādē iekšā ēdienus bez īpašas izvēles, turklāt - ātri, nespējot izbaudīt. Uz svinībām ierodoties laikā, kad ikdienā ieturat maltīti, spēsiet adekvāti novērtēt un arī izbaudīt piedāvājumu.

- Ieteicams «strukturēt» ilgās svinības pie galda, kas nereti ilgst stundām. Visvienkāršākais princips - kad ēdu, tad nedzeru un ēdienam neuzdzeru - ļaus samazināt ēdiena apjomu, ko būtu gatavs patērēt, ja tam uzdzertu šķidrumu.

- Ēst lēni - tas ir ļoti svarīgs princips, ko ieteicams ievērot, ja pie svētku galda jāpavada vairākas stundas. Tā var arī paildzināt baudu, ko var gūt no ēdiena, arī pilnībā izbaudīt svētkiem gatavoto maltīti.

- Visu laiku nesēdiet pie galda, atrodiet sev iemeslu parosīties, piemēram, no galda novākt tukšos vai netīros traukus, aprunāties ar citiem svinētājiem, uzņemt bildes, sarīkot kādu spēli, tādējādi varēsiet atraut domas no ēdiena. Ja esat viesību rīkotājs, padomājiet par izklaidēm, lai viss vakars neriņķotu tikai ap ēdienu.

- Uz šķīvja vienmēr jābūt arī dārzeņiem - tā paši sev atvieglosiet gremošanu.

- Svētku galds parasti ir pārpilns ar olbaltumvielu produktiem - zivīm, gaļu, sieru, jūras produktiem. Tos sajaucot pār mēru, var rasties smagums kuņģī un slikta pašsajūta. Lai neiedzīvotos šādās nepatikšanās, olbaltumvielām bagātus ēdienus ieteicams ēst ik pēc trim stundām.

- Dzeriet pietiekami daudz ūdens. Alkohols būtiski mazina kontroli pār organisma signāliem, un tas nozīmē, ka pārēšanās ir garantēta. Tāpēc būtiski ir sekot līdzi ne tikai alkohola, bet arī ūdens patēriņam visa vakara gaitā. Noteikti jāsaka «nē» saldinātiem rūpnieciski ražotiem bezalkoholiskiem dzērieniem, lai neizdzertu tik daudz kaloriju, kas līdzinās pat kārtīgam gabalam kūkas.

Ja pārēšanās ir gada nogales svētku teju vai neatņemama sastāvdaļa, diez vai varēsiet uzvarēt šo tieksmi vien dažas nedēļas pirms gadumijas. Ja tā, tad vismaz mēģiniet izdarīt tā, lai šie svētki sniegtu jums maksimālu apmierinājumu un komfortu. Svarīgi sekot līdzi pašsajūtai un savu ķermeni nenovest līdz galējībām.