Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Patīkama rakstura cilvēki vairāk pakļauti depresijas riskam nekā egoistiskie

© F64

Laipna un patīkama rakstura cilvēki vairāk pakļauti depresijas riskam nekā egoistiskie un patmīlīgie.

Tas zināmā mērā ir pretrunā ar vispārpieņemto uzskatu, ka laipnība un rēķināšanas ar citu cilvēku interesēm vienmēr nāk par labu pašam, jo tiks augstu novērtēta, informē Reader’s Digest. Pēc dabas jaukie cilvēki jūtīgāk reaģē uz netaisnību un nevienlīdzību, viņiem raksturīga ļoti liela empātija, arī vainas izjūta un lielāks stress, tādēļ šie cilvēki var ātrāk iedzīvoties depresijā nekā tie, kuri savas intereses vienmēr liek pirmajā vietā.

Zinātniskā eksperimentā atklāts, ka abu šo tipu pārstāvjiem noteiktās situācijās, piemēram, nevienlīdzīgi dalot naudu, ir atšķirīga dažādu smadzeņu apvidu - amigdalas un hipokampa aktivitāte, kas objektīvi tika fiksēta ar magnētiskās rezonanses izmeklējumu palīdzību.

Jaukie piedzīvoja stresu, saskaroties ar netaisnību principā, kamēr egoistiskie - tikai tad, kad pašiem tika mazāk naudas nekā citiem. Tomēr, pateicoties sarunu terapijai, arī maigas dabas cilvēki var mācīties kontrolēt pirmatnējās emocijas, izmantojot citus smadzeņu apvidus un nenonākt depresijas varā.