Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

PADOMI: Kā iegūt tī­rī­bu mā­jās bez sa­dzī­ves ķī­mi­jas

© F64

Ja kaut kā­du ie­mes­lu dēļ ne­gri­bas mā­jok­ļa uz­kop­ša­nai iz­man­tot vei­ka­los no­pēr­ka­mos tī­rī­ša­nas un maz­gā­ša­nas lī­dzek­ļus, at­liek at­ce­rē­ties, kā rī­ko­jās vec­mā­mi­ņas un vec­vec­mā­mi­ņas. Dau­dzi no šiem lī­dzek­ļiem reiz bi­ja tra­di­ci­onā­li, bet ta­gad šķiet ne­tra­di­ci­onā­li. Tie ne vien­mēr ie­dar­bo­jas tik ātr­i, to­mēr var no­de­rēt cil­vē­kiem, ku­riem ir ie­bil­du­mi pret ķī­mi­ju.

  • Por­ce­lā­na iz­strā­dā­ju­mu un ke­ra­mi­kas flī­žu kop­ša­nai var iz­man­tot dze­ra­mo so­du. Ne­daudz so­das uz­kai­sa tī­rā­ma­jai virs­mai, to ber­zē ar mit­ru sūk­li vai lu­pa­ti­ņu, pēc tam no­maz­gā. Ja uz virs­mas ir tum­šā­ki trai­pi vai pe­lē­ju­ma plan­ku­mi, tos ap­sla­ci­na ar eti­ķi vai cit­ro­nu su­lu un pēc pie­cām mi­nū­tēm no­berž ar sūk­li vai su­ku. Lai dez­in­fi­cē­tu por­ce­lā­na tu­ale­tes po­dus un iz­liet­nes, var iz­man­tot mai­sī­ju­mu no di­vām glā­zēm ūdens, trīs ēdam­ka­ro­tēm šķid­ro ziep­ju un 20 pi­lie­niem Aus­trā­li­jas tē­jas­ko­ka eļ­ļas.
  • Vir­tu­ves dē­lī­šus un dar­ba virs­mas, ne­rū­so­šā tē­rau­da iz­liet­nes, plīts virs­mas, le­dus­skap­jus un da­žā­dus trau­kus pro­duk­tu uz­gla­bā­ša­nai arī var tī­rīt ar dze­ra­mo so­du un ūde­ni. Ja iz­vei­do­ju­šies no­tu­rī­gā­ki trai­pi, tos pār­ziež ar so­das put­ri­ņu un uz kā­du lai­ku at­stāj. Kā spē­cī­gā­ku ab­ra­zī­vu tī­rī­ša­nas lī­dzek­li var iz­man­tot rup­jo sā­li.
  • Stik­lam un spo­gu­ļiem var lie­tot tī­rī­ša­nas lī­dzek­li, kas pa­ga­ta­vots no di­vām ēdam­ka­ro­tēm eti­ķa un čet­riem lit­riem ūdens. To ie­lej smi­dzi­nā­ma­jā pu­de­lē, iz­smi­dzi­na uz virs­mām un no­spod­ri­na ar sa­bur­zī­tu avī­zi. Pa­pī­ra dvie­lī­ši šim no­lū­kam ne­der, jo ra­da daudz plūk­snu un ātr­i iz­jūk. Ja eti­ķis nav pa prā­tam, to var aiz­stāt ar cit­ro­nu su­lu.
  • Va­ra priekš­me­tus var pa­da­rīt tī­rus un spo­žus, ja tos ie­ziež ar ket­ču­pu un no­ber­zē.
  • Sud­rab­lie­tas var uz­ma­nī­gi no­spod­ri­nāt ar zo­bu pas­tu un mīk­stu drā­ni­ņu. Iz­man­to arī šā­du me­to­di: bļo­das di­be­nu iz­klāj ar alu­mī­ni­ja fo­li­ju, uz tās sa­liek ap­sū­bē­ju­šas sud­rab­lie­tas, uz­lej vā­ro­šu ūde­ni, pie­vie­no glā­zi so­das un šķip­sni­ņu sāls. At­stāj uz pie­cām mi­nū­tēm. Lai pa­lē­ni­nā­tu ap­sū­bē­ša­nu, sud­rab­lie­tas ie­sa­ka gla­bāt, ie­tī­tas drā­ni­ņā ko­pā ar da­žiem krī­ta ga­ba­liem.
  • Ce­pa­mās pan­nas stik­la vā­ku, kam pie­ce­pu­šies tau­ki, var tī­rīt, ber­zē­jot ar bum­bi­ņā sa­vel­tu alu­mī­ni­ja fo­li­ju.
  • Aiz­sē­rē­ju­šā iz­liet­nes cau­ru­lē ie­ber pus­glā­zi so­das un uz­lej vir­sū di­vas glā­zes vā­ro­ša ūdens. Ja tas ne­līdz, cau­ru­lē ie­ber pus­glā­zi so­das, vir­sū uz­lej pus­glā­zi eti­ķa un iz­liet­nes no­te­ku cie­ši no­slēdz ar aiz­bāz­ni. Pēc kā­da lai­ka uz­lej lie­lā­ku dau­dzu­mu vā­ro­ša ūdens.
  • Šau­ras vā­zes un pu­de­les ir vieg­lāk iz­maz­gāt, ja ta­jās ie­ber olu čau­ma­las. Ie­lej ūde­ni, ne­daudz šķid­ro ziep­ju un kār­tī­gi sa­kra­ta. Čau­ma­las pa­līdz me­hā­nis­ki no­tī­rīt ne­tī­ru­mus.
  • Ve­ļas ba­li­nā­ša­nai ar da­bas lī­dzek­ļiem no­der cit­ro­nu su­la. Maz­gā­jot drē­bes ve­ļas­ma­šī­nā, pie­vie­no ap­tu­ve­ni pus­glā­zi cit­ro­nu su­las.
  • Stik­la bur­kas, ku­rās uz­gla­bā­ti pro­duk­ti ar spē­cī­gu aro­mā­tu, var no tā at­brī­vot, maz­gā­jot ar si­nep­ju pul­ve­ra un ūdens mai­sī­ju­mu: uz vie­nu tēj­ka­ro­ti pul­ve­ra ņem lit­ru sil­ta ūdens.
  • Plast­ma­sas kār­bas pār­ti­kas pro­duk­tu gla­bā­ša­nai var at­brī­vot no ne­vē­la­ma, ar maz­gā­ša­nu ne­no­vēr­ša­ma aro­mā­ta, ja tās pie­bāž ar avī­zēm un at­stāj uz nak­ti. Avī­zes uz­sūc ne­pa­tī­ka­mo aro­mā­tu.
  • Gai­sa at­svai­dzi­nā­ša­nai tel­pās var at­stāt no­lo­bī­tās cit­ro­nu, apel­sī­nu vai man­da­rī­nu mi­zi­ņas.