Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Kāpēc ģimenei nepieciešamas kopējas maltītes?

© depositphotos.com

Bērniem, kuru ģimenes regulāri ietur kopējas ēdienreizes, veidojas veselīgāki uztura paradumi un ir mazāks aptaukošanās risks turpmākajā dzīvē – tas noskaidrots Maksa Planka institūta un Manheimas universitātes pētījumā, kura autori apkopojuši datus no 57 pētījumiem, kas veikti dažādās pasaules valstīs un kopumā aptver vairāk nekā 200 tūkstošus cilvēku, informē Relaxnews.

Analizējot datus, pētnieki ņēma vērā ģimenes kopējo ēdienreižu biežumu, bērnu ķermeņa masas indeksu, dienā patērēto augļu un dārzeņu daudzumu (kā veselīga uztura pazīmi) un saldināto dzērienu un ātro ēdienu patēriņu (kā neveselīga uztura pazīmi).

Viņi konstatēja, ka ģimenēs, kuras bieži ietur kopējas maltītes, bērniem ir zemāks ķermeņa masas indekss un viņi lieto veselīgāku uzturu. Šī tendence iezīmējas neatkarīgi no bērnu vecuma, dzīvesvietas un no tā, vai ēdienreizes notiek abu vecāku vai tikai viena vecāka sabiedrībā. Vecāki ir bērnu uztura vārtsargi, kuriem dota iespēja jau laikus pasargāt savas atvases no kaitīgiem uztura un dzīvesveida paradumiem.

Nozīme ir ne tikai ēdiena kvalitātei, bet arī psiholoģiskiem faktoriem, jaukai atmosfērai. Ņemot vērā, ka šodien daudzās ģimenēs abi vecāki ir strādājoši un tāpēc ir problemātiski katru dienu sapulcēt ģimeni pie pusdienu galda, eksperti atzīst, ka pozitīvu iespaidu uz bērnu uztura paradumiem var atstāt arī pedagogi, ieturot kopējas maltītes ar saviem audzēkņiem.