Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Lēnāk ēdīsi, tievāks būsi

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Cilvēki, kuri ēdienu mēdz burtiski aprīt, varētu kaut nedaudz notievēt, vienkārši sākot katru kumosu košļāt ilgāk un starp tiem ieturot pauzes. Ieteikums ēdienu kārtīgi sakošļāt nav jauns; tā jārīkojas gan labu manieru vārdā, gan tāpēc, lai kuņģis pagūtu aizsūtīt smadzenēm signālu, ka ir pilns.

Vērienīgs Japānas Kjusju universitātes pētījums, kurā apsekoti gandrīz 60 000 cilvēku, rāda, ka ēšanas ātrums var ietekmēt ķermeņa masas indeksu, vidukļa apkārtmēru un aptaukošanos, ziņo Relaxnews. Pētījumam tika izraudzīti 2. tipa cukura diabēta pacienti, kurus regulāri pārbaudīja sešu gadu laikā. Pētnieki dokumentēja dalībnieku vecumu, dzimumu, ķermeņa masas indeksu, vidukļa apkārtmēru, asinsspiedienu, ēšanas paradumus, alkohola un tabakas patēriņu.

Grupā, kuras dalībniekiem piemita paradums ēst lēni, bija gan mazāks vidukļa apkārtmērs, gan mazāks aptaukojušos cilvēku īpatsvars - 21,5%, pretstatā 44% no skaitliski lielākās ātro ēdāju grupas. Pētījuma laikā vairāk nekā puse dalībnieku mainīja ēšanas ātrumu uz vienu vai otru pusi, un tiem, kuri sāka ēst lēnāk, ķermeņa masas indekss un aptaukošanās mazinājās. Otra pārmaiņa, kas palīdzēja labāk zaudēt svaru, bija atturēšanās no uzkodām pēc pusdienām un no jebkādām maltītēm divas stundas pirms gulētiešanas. Brokastu ēšana vai neēšana situāciju neietekmēja.