Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Cepsim Lieldienu kuliču: Soli pa solim

© F64

Ir gardumi, kurus tradicionāli gatavo vienreiz gadā, par godu konkrētiem svētkiem. Uz Lieldienām tāds ir kuličs. Šoreiz ierosinām kuličus izcept no pilngraudu miltiem. Kā to paveikt, mums pastāstīja un parādīja SIA Grauda spēks vadītājs Raimonds Biedrītis un konditore Dina Zavadska.

SASTĀVDAĻAS. Mīklai: 1,2 kg sijāto pilngraudu miltu, 100 g cukura, 10 g sāls, 25 g sausā rauga, 1300 g ūdens, 100 g rapšu eļļas, 100 g rozīņu, 5 g malta kardamona. (Ūdens vietā var lietot arī pienu, eļļas vietā - sviestu, bet, ja nevēlas lietot nekādas taukvielas, tās var nepievienot, tikai jāņem vērā, ka tad kuliču vajadzētu apēst tajā pašā dienā, pirms tas kļuvis ciets. Ja izmanto nevis sauso, bet presēto raugu, tad to ņem divreiz vairāk. Mīklai mēdz pievienot arī riekstus, dažādus žāvētus augļus, marmelādes.)

F64

Rotāšanai un glazēšanai: baltā šokolāde, brūnā šokolāde; olas baltums, šķipsniņa citronskābes, pūdercukurs.

SAVIENO visas mīklai domātās sastāvdaļas lielā bļodā

F64

MĪKLA kārtīgi jāsamīca. Pareiza konsistence ir tad, ja mīkla nedaudz līp pie rokām, taču nav pārāk cieta. Ja masa sanāk par šķidru, pievieno vēl miltus. Tālāk mīklu līdz 60 minūtēm raudzē siltumā (23-25 grādu temperatūrā), piemēram, uz radiatoriem vai uz siltas palodzes saulītē

F64

SADALA mīklu vajadzīgā lieluma gabalos un izveido no tās bumbiņas, ko tālāk likt veidnītēs, kas var būt no dažādiem materiāliem, vajadzības gadījumā jāietauko

F64

PAR DIVĀM TREŠDAĻĀM. Jāielāgo, ka veidnītes drīkst aizpildīt par divām trešdaļām, jo mīklai jāļauj vēl turpināt rūgt un aizpildīt atlikušo tilpumu - tas obligāti nepieciešams. Ja veidnītes liks krāsnī tūlīt, maizīte sasprēgās, būs ļoti blīva un ātrāk kļūst cieta

F64

LAIKS CEPŠANAI. Kad mīkla veidnītēs uzrūgusi, tās liek cepeškrāsnī un cep, līdz iegūst šādu rezultātu. Gatavos kuličus izņem no veidnītēm. Visvieglāk to izdarīt, ja vispirms ļauj nedaudz padzist. Kad kuliči atdzisuši, var ķerties pie glazēšanas un rotāšanas

F64

ŠOKOLĀDE jāizkausē ūdens peldē - trauciņu ar šokolādi ievietojot katlā ar karstu ūdeni. Kuliča virspusi apmērcē baltajā šokolādē un ļauj tai nedaudz nožūt

F64

PŪPOLĪŠI tiek zīmēti uz baltās šokolādes fona: zariņus zīmē ar brūno šokolādi, bet pašus pūpolus veido no baltās glazūras. Glazūrai sajauc olas baltumu ar citronskābi un pūdercukuru. Gan brūno šokolādi, gan glazūru pilda stingri satītās sviestpapīra tūtiņās, kurām pavisam nedaudz nogriež smailo galu, lai caur to varētu izspiest masu pietiekami plānā līnijā; veido zīmējumu, ļauj masai sacietēt

F64