Eksperti: Aizliegums ēst pēc sešiem vakarā ir mīts

pixabay.com
  • pixabay.com
1 / 1

Lai arī veselīga dzīvesveida jomā ir vērojamas pozitīvas izmaiņas - arvien vairāk cilvēku interesējas par to, ko un kā darīt savas veselības un labsajūtas uzlabošanai -, kopējie rādītāji joprojām atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji par maz kustas, ir mazaktīvi un piekopj neveselīgas ēšanas ieradumus. Kā palīdzēt sev pievērsties veselīgākam dzīvesveidam un mainīt esošo situāciju - par to BENU Aptiekas rīkotajā diskusijā sprieda savu jomu speciālisti un eksperti.

Svētku ēdiens ir domāts svētkiem!

Kā savā praksē novērojusi uztura speciāliste Liene Sondore, cilvēki arvien vairāk interesējas par veselīgu dzīvesveidu, cenšas ēst vairāk dārzeņu un domāt par to, kā uzlabot savu ēdienkarti, tomēr kopējā situācija aizvien atklāj būtiskas problēmas - joprojām ēdam par daudz sāļus un žāvētus produktus, kas Latvijā ir tik iecienīti. Viņa atzīst, ka noteiktos daudzumos tos ēst būtu pieļaujams, bet, ja tas notiek katru dienu vai pat vairākas reizes dienā, tas ir par daudz. Tāpat izteikta problēma ir saldumi - pacientu dienasgrāmatas uzrāda - kārumi tiek ēsti katru dienu, stāsta L.Sondore, uzsverot, ka mums ir jāsaprot - svētku ēdiens ir domāts svētkiem! Ikdienas ēdienam ir jābūt vienkāršam, gardam, enerģiju nesošam, bet kūciņu vai citu kārumu var apēst nedēļas nogalē vai kādā īpašā reizē.

Tāpat L. Sondore norāda uz pētījumiem, kas atklāj, ka 70-90% dažādu saslimšanu senioru gados izraisa ilgstošā laika posmā nepareizi izvēlēts uzturs. Tādēļ viņa iesaka izvērtēt savu ēdienkarti un meklēt sev piemērotus un pieejamus risinājumus, kā to uzlabot, kā arī vērsties pēc padoma pie speciālistiem.
Turpinājumu lasi nākošajā lapā

Komentāri [11]

 
Corbie
katrs eed kaa veelas, Es edu jebkuraa laikaa arii naktii, tieshi taapat kaa gulju jebkuraa laikaa, naktiis gandriz nemaz, teiksim taa, pielagojos darbam... daudzi priecaatos ka man visas taas aptaukoshanaas probleemas iet secen, bet tieshi taas probleemas ljauj veidot superiigu augumu trenazhierzaalee... man savukaart kaa Ectomorph, var liist vai no aadas laukaa, apaudzeet sevi ar muskuliem gandriz neiespeejamaa misija... protams ja buutu bezdarbnieks un to vien dariitu kaadienaam riitu kaa cuuka un kachaatos tad jaa... bet nauda ar ir japelna lai dzivotu, respektiivi... ne speeka ne laika nepietiek aakstiities.
19.aprīlis, 11:15 Atbildēt
Nika
Gadus atpakaļ biju ar liekā svara problēmām. Sāku kopdzīvi ar vīrieti, kura ēšanas paradumi n\bija sekojoši - ļoti sa'tīgas brokastis - sacep gaļiņu, uzsit virsū olu, sīpolu piecepj, un klāt kārtīgi maize ar sviestu. Pusdienas arī bija kārtīgas - bieži cauraudzīts ar dažādām piedevām. Jāsaka, ka maltīšu laiki bija diezgan strikti - brokastis starp 7-8 ritā, pusdienas - starp 14-15. Un tad mute bija ciet. Maksimums kāds viens banāns vai ābols vai mazliet saulsepuķu sēklas/ Protams, ka, pamostoties plkst.7, apetīte bija jau īsta, reāla. Gribējās ēst un kārtīgi. Man sākumā šis variants likās drastisks, jo vakara našķošanās ir viena no dzīves baudām. Bet, tā kā mans vīrietis arī pēc trīsdesmit gadiem varēja ielīst jebkurā apģērbā, kurš viņam derēja tai laikā, kad sasniedza auguma garumu, un, tā kā kombinācija liekais svars un ledusskapja grabināšana vakaros mani sāka morāli mocīt, nolēmu pieslēgties šim eksperimentam. Bija jau grūti sākumā. Kuņģis vēl tā, bet smadzenes apmānīt grūtāk. Tomēr notuirējos, un pēc nedēļām divām kļuva nedaudz vieglāk. Vēl, vēl un vēl - un pienāca tas brīdis, ka pēcpusdienas ēšana bija absolūti nesaprotama gan kuņģim, gan smadzenēm. Bija pat savādi, ka, aizejot ciemos, pie pilniem rosola galdiem, pat ar acīm vairs ēst negribējās. Reāli - nemaz. Tā, pieklājības pēc "ieknibināt" kādu nieku. Lieki teikt, ka lēnām, gada laikā es dabiski pārgāju uz savu, jaunības dienu XS izmēru. Jotos lieliski - enerģiska, smuka un iekārojama. Un tā tas bija ilgus gadus, līdz bijām kopā. Tad, kaut kā, būdama viena, atkal sāku knakstīties vakaros. Rezultātā svars ir smuki atpakaļ. Pagaidām nespēju atrast motivāciju, lai atkārtotu savu pieredzi. Bet. Tā sliņķu svara samazināšana. Ēdām brokastīs, pusdienās visu, ko sirds kāro. Tas nebija super izreklamētais ēdiens. Ko gribējām, to ēdām. Es kāderiz parēķināju, ka diennakts laikā ēšanai atvēlēju max 7 stundas. Pārējo kuņģis atpūtās. Rezultāts bija satriecošs.
18.aprīlis, 23:08 Atbildēt
Q
Nu un kas tur slikts ka need pēc 18.00 kaut kad tacu jāpārtrauc ir rīt.
18.aprīlis, 20:46 Atbildēt
Skatīt visus 11 komentārus >

Māja Vairāk >

Kaut kas traks!