Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Vecākiem: Kas jāņem vērā, izvēloties vārdu bērnam

© F64

Bērna vārda izvēle ir ļoti nozīmīgs lēmums. Ir svarīgi atcerēties, ka cilvēkam ar to jāsadzīvo visu mūžu, tāpēc īpaši nozīmīgi, lai vārds būtu skanīgs. Psiholoģe, Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte iesaka, kas jaunajiem vecākiem jāņem vērā, izvēloties bērnam vārdu.

Filmu un grāmatu varoņu vārdi

Ja ļoti paticis kāds filmu vai grāmatas varonis, dažkārt vecāki vēlas bērnu saukt par godu tam. Ne velti laikā, kad populārs bija romāns Ziedoņi ērkšķu krūmā, daudzas meitenes tika pie vārda Megija, bet puiši pie vārda Ralfs. Tāpat bērniem tika doti vārdi Edgars un Kristīne laikā, kad viena no pazīstamākajām novelēm bija Purva bridējs, bet Ivetas īpaši populāras kļuva, kad uz ekrāniem parādījās filma Noktirne.

Kas šādos gadījumos vecākiem būtu jāzina? “Ja bērns zina, ka viņam vārds likts par godu kādam literāra darba vai filmu varonim, neapzināti viņš tiek programmēts piedzīvot līdzīgu likteni,” saka Iveta Aunīte. Dodot bērnam vārdu par godu kādam spilgtam varonim, noteikti jāapdomā arī tas, kā to varētu uztvert līdzcilvēki, kas konkrēto literāro darbu ir lasījuši vai redzējuši. Iespējams, ka šis vārds sev līdzi nes kādu konkrētu stereotipu, kas liek piedēvēt bērnam tādu rakstura īpašību, kāda patiesībā viņam nepiemīt.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā