Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kādas kaites palīdz ārstēt apelsīni

© F64

Daudziem oranžīgais, eksotiskais auglis apelsīns asociējas ar dzīvesprieku, sauli un, protams, patīkamu saldu garšu. Minēt apelsīna dievīgo aromātu un garšas īpašības – tas būtu vien krietni par maz, lai raksturotu šo vērtīgo augli. Veselīga uzkoda, ērti paņemams līdzi uz darbu vai izbraucienā, un tā izmantojums dažādās receptēs arī ir daudzveidīgs.    

Apelsīna CV

* Tam ir sena vēsture. Sāka kultivēt Dienvidķīnā daudzus gadsimtus pirms mūsu ēras. To izplatība sākās ar tirdzniecības karavānām, sākot no Austrumarābijas uz Ziemeļāfriku, Spāniju un Itāliju.

* Bagāts ar A vitamīnu, B, C, D un P grupas vitamīniem, dzelzi, varu, kāliju, kalciju, nātriju, magniju, fosforu un citām vielām, kas palīdz saglabāt labu veselību. Nozīmīgākā īpašība - jau pieminētais C vitamīns. 150 gramos apelsīna ir 80 mg askorbīnskābes, kas ir vienlīdzīga nepieciešamajai diennakts normai pēc C vitamīna.

* Ja pēc vitamīnu daudzuma salīdzina mīkstumu un mizu, miza atrodas pirmajā vietā. Tajā ir liels daudzums vērtīgo vielu. Prakse rāda, ka cilvēki bieži vien izmet mizu, lai gan arī tā ir izmantojama, lai pagatavotu sukādes, to var pievienot, vārot kompotus un ķīseļus.

* Apelsīniem tāpat kā citiem citrusaugļiem ir baltās miziņas, taču no tām nevajag atbrīvoties, jo tajās ir vairāk vērtīgo vielu nekā mīkstumā, tās satur pektīnu un bioflavonoīdus.

* Apelsīns zaudē lielu daudzumu vērtīgo vielu pēc tam, kad tas pārvēršas sulā, un tas attiecas arī uz svaigi spiestu sulu. Sulā ir fitoncīdi, tāpēc tai raksturīga pretiekaisumu un pretmikrobu iedarbība.

* Lieliski remdē slāpes un veicina apetīti.

* Nogatavojies, garšīgs apelsīns ir pietiekami smags, spēcīgs un aromātisks. Jo auglis ir lielāks, jo mazāk tas ir salds.

* Apelsīna krāsa to kvalitāti, arī garšu, neietekmē. Augļi, kuri pat nav pilnībā nogatavojušies, var būt sulīgi un saldi. Galvenais rādītājs ir apelsīna svars un aromātiskums.

* Vislabāk uzglabājas augļi, kas tiek ievākti, sākot no novembra un decembrī. Tie ir arī paši saldākie.

* Apelsīnus var uzglabāt tumšā, labi vēdināmā vietā, kā arī ledusskapī, tikai ne pārāk zemā temperatūrā. Nav ieteicams uzglabāt kopā ar citiem augļiem.

* Dažādiem salātiem apelsīni piešķir sulīgumu un pikantumu, taču tos var pievienot pie otrajiem ēdieniem, it īpaši pie putnu gaļas, spiest sulu, vārīt ievārījumu vai džemu, gatavot desertus, cept pīrāgus.

* Plaši izmanto kosmetoloģijā, kur visdažādākajos veidos lieto cīņā ar sausu ādu. Maskas ar apelsīna mīkstumu lieliski bagātina ādu ar vitamīniem.

UZTURVIELAS

(100 g)

ūdens 87 g

olbaltumvielas 0,9 g

ogļhidrāti 8 g

organiskās skābes 1,3 g

šķiedrvielas 2,2 g

tauki 0,2 g

kalorijas 43 kilokalorijas

APELSĪNA ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Miziņā esošā pektīna dēļ, ēdot apelsīnu, rodas sāta sajūta, un, tā kā tajā ir zems kaloriju daudzums, tad apelsīns ir piemērots auglis tievētājiem. Pektīns labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa un zarnu trakta darbību.

* Pazemina holesterīna līmeni asinīs un ir efektīvs profilaktisks līdzeklis pret sirds un asinsvadu slimībām.

* Stiprina imunitāti, spēcina organismu un veicina vielmaiņu.

* Lielisks palīgs cīņā pret vīrusinfekcijām.

* Labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmas, endokrīnās sistēmas darbību, labs enerģijas avots.

* Dietologi apgalvo, ka pāris apelsīnu nedēļā ir labs profilaktisks līdzeklis pret artrītu.