Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

6 iemesli, kāpēc pākšaugus vajadzētu iekļaut ikdienas ēdienkartē

© Ilze Zvēra/F64

Ēst veselīgi, ēst augstvērtīgu pārtiku mums katram vajadzētu daudz, daudz vairāk un biežāk, jo izrādās – pākšaugiem pievēršam nepelnīti mazu vērību.

6 iemesli, kāpēc pākšaugus vajadzētu iekļaut ikdienas ēdienkartē

  • Pupas, zirņi un lēcas uzturā tiek lietoti jau gadsimtiem ilgi un ir svarīga uztura sastāvdaļa. Pākšaugu sastāvā esošās uzturvielas palīdz no organisma izvadīt toksiskās vielas.
  • Pākšaugos esošo olbaltumvielu sastāvs ir nedaudz līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām - optimālās porcijās tāds pats aminoskābju sastāvs, tāpēc pākšaugus ļoti iecienījuši veģetārieši.
  • Pākšaugos ir nepiesātinātās taukskābes, A, B1, B2, B6 un C vitamīns, dzelzs, selēns, kā arī citi vērtīgi mikroelementi un minerāli. Pākšaugi ir lielisks proteīna avots, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs.
  • Pākšaugu daudzveidība ļauj tos izmantot visdažādākajās maltītēs: salātos, sautējumos, zupās, sacepumos, biezeņos, pat plācenīšos un citos konditorejas izstrādājumos.
  • Lēcas ir viens no visērtāk pagatavojamiem pākšaugiem, jo pirms gatavošanas tās nav jāizmērcē, Atliek tikai uzvārīt.
  • Sastāva ziņā turku zirņi ir augstvērtīgākie pākšaugi pasaulē. Tie ir iecienīti daudzās pasaules valstīs, kur tiek saukti arī par auna zirņiem, krokotajiem zirņiem, gorbanzo pupām, Turcijas zirņiem. Ir baltie un brūnie turku zirņi. Salīdzinot ar citiem pākšaugiem, turku zirņos ir visvairāk selēna.