Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Kā savā ēdienkartē iekļaut salātus un garšaugus

© Publicitātes foto

Pēc garās ziemas beidzot iestājusies teju vasara, līdzi nesot arī iespēju aizvien vairāk savā ēdienkartē iekļaut dažādus zaļumus – salātus un garšaugus. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis stāsta par zaļumu nozīmi ēdienkartē, kā arī dalās ar paša iecienītām receptēm – pavasara salātiem kefīra mērcē un kartupeļu salātiem ar grilsieru.

Īstā pavasara garša

Baranovskis stāsta: “Pirmie piena lapu salāti, lociņi, latvietim īpaši iecienītās diļļu buntes - tā ir īstā pavasara garša. Man patīk šo zaļumu atšķirīgās un dažreiz ļoti spēcīgās garšas. Piemēram, cik labi garšo pirmās nātres vai pieneņu lapas, savvaļas rukola vai gārsa! Latvietis ir dabas cilvēks, viņam patīk viss zaļais. Tāpēc ikvienam iesaku izbaudīt visu, ko piedāvā šis pavasarīgais laiks. Vai zināji, ka zaļie salāti, dīgsti, kressalāti, garšaugi ir ne tikai garšīgi, bet arī fantastisks vitamīnu avots?” Pēc garās ziemas pavasarī pirmie zaļumi ir tieši tas, kas vajadzīgs cilvēka organismam spēku atjaunošanai. Tāpēc iekļauj savā pavasara ēdienkartē vismaz 40 procentus dārzeņu, salātu, garšaugu un visu, ko piedāvā pavasaris.

Pagatavo salātus un garšaugus aizvien jaunos veidos

Normunds ir sagatavojis arī divas receptes, kuras šajā pavasarī noteikti vērts izmēģināt - pavasara salāti kefīra mērcē un kartupeļu salāti ar grilsieru. Tās ir pavasarīgas un pavisam elementāras pagatavošanai.

Pavasara salāti kefīra mērcē

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti pavasara vēstneši!

Salātu pagatavošanai būs vajadzīgas šādas sastāvdaļas:

  • 1-2 buntes salātlapu
  • 1/2 paciņa kressalātu un rukolas
  • 1 bunte diļļu
  • 1 bunte loku
  • 1 garais gurķis
  • 1 bunte redīsu
  • 800 ml kefīra
  • 1 ēd.k. graudaino Dižonas sinepju

Pagatavošana: Noskalo salātlapas, zaļumus un dārzeņus un sagriez salātos. Kefīru sajauc ar sinepēm un bagātīgi pievieno salātiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā