Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Pētījums: Katrs 13. Latvijas iedzīvotājs cieš no ādas vēža

© F64 Photo Agency

"Veselības centrs 4" (VC4) ar "Bioderma Latvija" atbalstu maijā rīkoja akciju, kuras laikā bija iespēja veikt ādas veidojumu diagnostiku maznodrošinātajiem bez maksas, vai jebkuram citam interesentam par samazinātu cenu. Tās mērķis bija pievērst uzmanību ādas vēža agrīnai diagnostikai, lai samazinātu saslimstību un mirstību no melanomas un citām ādas vēža formām.

Kaut arī šādi preventīvi pasākumi tiek rīkoti vairāk nekā 10 gadus, situācija neuzlabojas

Akcijas laikā dermatologi, izmantojot optiskās dermatoskopijas izmeklēšanas metodi, pārbaudīja ādas veidojumus vairāk nekā 200 pacientiem. Pārbaudes laikā tika atklātas daudzas regresējošas dzimumzīmes, dažādi pirmsvēža stāvokļi un ļaundabīgie veidojumi, no tiem 10 bazālo šūnu audzēji (bazaliomas) un arī 4 melanomas.

Kaut arī šādi preventīvi pasākumi tiek rīkoti vairāk nekā 10 gadus, situācija neuzlabojas. Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka vidēji katrs trīspadsmitais Latvijas iedzīvotājs cieš no ādas vēža. Katru gadu ar ādas vēzi saslimst gados arvien jaunāki cilvēki - līdz 30 gadu vecumam.

Pērn jaunākajam VC4 ļaundabīgā ādas vēža pacientam bija 26 gadi, bet šogad laicīgi melanomu izdevās atklāt 23 gadus jaunai sievietei. Dermatoloģe Linda Kapteine - Veita to skaidro ar faktu, ka bieži vien bērna āda līdz 14 gadu vecumam netiek pietiekoši aizsargāta un cieš no saules apdegumiem, līdz ar to krasi palielinās risks saslimt ar ādas vēzi agrīnā vecumā. Viņa norāda, ka viens no iemesliem ir tas, ka saules kaitīgā ietekme uzkrājas. Vienkārši izsakoties, jo agrāk saule izraisījusi ādas bojājumu, jo lielāka iespēja, ka bērnam radīsies šūnu bojājumi un ādas vēzis.

Bērnu imūnsistēma nav pilnībā attīstīta, viņu organismam trūkst tāda bioķīmiskā aizsardzības mehānisma, kas pieaugušam organismam palīdz atveseļot saules bojātās šūnas, novēršot iespēju attīstīties ādas vēzim. Piemēram, Amerikas Dermatoloģijas akadēmija apstiprinājusi, ka gandrīz divas trešdaļas melanomu ir saistītas ar saules iedarbību un līdz 80 procenti šīs iedarbības radusies bērnībā, tāpēc svarīgi lietot speciālus bērna ādas aizsardzībai radītus saules krēmus.

Dr. Linda Kapteine-Veita informē, ka vēzis joprojām ir izplatītākais nāves cēlonis Latvijā, un no visiem ļaundabīgā audzēja veidiem ar ādas vēzi saslimušo skaits ierindojas stabilā pirmajā pozīcijā. Pēc Slimību profilakses un slimību kontroles centra (SPKC) datiem, no agresīvākās ādas vēža formas - melanomas - 15 gadu laikā mirušo skaits Latvijā ir trīskāršojies un ik gadu ar šo slimību mirst aptuveni 60 cilvēku.

"Labākā ādas vēža ārstēšana ir tā savlaicīga diagnostika. Ādas vēzis ir vienīgā ādas vēža forma, kas ir vizuāli diagnosticējama un veiksmīgi pilnībā izārstējama agrīnās stadijās. Taču, ja pie ārsta vēršas novēloti, ja slimību nekonstatē un neārstē laikus, rezultāts nav prognozējams," atzīst dr. L. Kapteine-Veita.

Ņemot vērā skrīninga rezultātus, dermatologi aicina Latvijas iedzīvotājus nedzīvot ilūzijā - ja ārā nespīd saule un nav karsts laiks, nav arī ultravioleto (UV) staru radīto briesmu. Šāds uzskats ir maldīgs. Kā izrādās, UV starojums ādu var skart arī mākoņainā laikā, braucot automašīnā un sēžot pat birojā pie loga. Tāpēc pārliecināties, ka ar ādu viss ir kārtībā, vajadzētu ne tikai pavasarī, bet arī rudenī, pirms āda tiek paslēpta zem siltas drēbju kārtas, kā arī ievērot profilaktiskos pasākumus visa gada garumā, lietojot kvalitatīvus saules aizsargkrēmus. Dr. L. Kapteine - Vieta atklāj, ka svarīgi pārliecināties, vai izvēlētais saules krēms satur gan UVA, gan UVB staru aizsargfiltru. "UVA stari izkļūst cauri stiklam un iedarbojas uz ādu arī telpās. Tos cilvēks nejūt un tie nedod iedegumu, toties iekļūst dermas dziļumā, bojājot elastīgās un kolagēnās šķiedras. Savukārt UVB stari iedarbojas uz epidermu un izraisa ādas apdegumu. Ādas vēzi var attīstīt abu veidu UV starojums. Nav „drošu" UV staru, taču tas nenozīmē, kas pilnībā jāizvairās no saules, jo pakāpeniska ādas iesauļošana, lietojot saules aizsarglīdzekļus, ir labākā profilakse pret ādas vēzi," stāsta dr. L. Kapteine-Veita.