Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Ļoti aizņemti cilvēki sliktāk uztver apkārtējās smaržas un smakas

© depositphotos.com

Ļoti aizņemti cilvēki, kuri ilgāku laiku maksimāli koncentrējas kādam darbam, sāk sliktāk uztvert apkārtējās smaržas un smakas.

Tā liek domāt neliels eksperiments, ko veikusi amerikāņu psihologu grupa, ziņo Well+Good. Angļu valodā ir tēlains izteiciens - apstājies un pasmaržo ziedus. Tā saka cilvēkiem, kuri pārāk daudz strādā un kuriem nepaliek laika sev pašiem. Izrādās, frāzi var uztvert arī pavisam burtiski.

Eksperimenta dalībniekiem bija jāieiet telpās, kur valdīja spēcīga kafijas smarža, un jāveic noteikti uzdevumi.

Vienai daļai tika dots vienkāršs uzdevums, kas neprasīja lielu uzmanību, otrai - sarežģīts uzdevums, kas prasīja maksimālu uzmanību. Pēc iziešanas no telpas visiem lūdza atcerēties, kāds bija tās iekārtojums un tostarp - vai tur bija jūtama kāda smarža. Grūtākā uzdevuma veicēji kafijas smaržu pamanīja par 42,5% retāk nekā tie, kuriem tika vieglākais uzdevums, kaut gan ar ožu viss gan vieniem, gan otriem bija kārtībā. Palūgti ieiet telpā atpakaļ, daudzi brīnījās, kā gan nav sajutuši tik izteiktu aromātu. Tiesa, daudzi nepievērsa smaržai uzmanību tāpēc, ka parasti mēdz uzturēties vidē, kur smaržo kafija. Pētnieki iecerējuši veikt līdzīgus eksperimentus arī ar smakām, kas var signalizēt par briesmām, piemēram, gāzes vai deguma smaku. Iespējams, tas ļaus izprast negadījumus, kad, vadot auto sarežģītos apstākļos un koncentrējoties ceļam, šoferis nepamana, ka mašīna sākusi svilt.