Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Norijot tableti, vienmēr jāuzdzer; kāpēc?

© Ilustratīva bilde

Ūdens zālēm jāuzdzer ne jau tikai tāpēc, lai ar tām neaizrītos, bet galvenokārt tādēļ, lai nenodarītu kaitējumu barības vadam, apkopojot vairāku ekspertu viedokli, vēsta Reader’s Digest.

Zāles kopā ar ūdeni ir vieglāk norīt, bet ir jārūpējas arī par to, lai tablete nepaliktu barības vadā, kur tā var izraisīt kairinājumu un iekaisumu, radot atvilnim līdzīgas izpausmes, sāpes krūtīs un pat asiņošanu. Turcijas gastroenterologu publicētie pētījumi liecina, ka barības vada bojājumus var radīt gandrīz jebkuras tur iestrēgušas zāles, ieskaitot tās, kas tiek lietotas osteoporozes ārstēšanai, antibiotikas, bezrecepšu pretsāpju līdzekļi, uztura bagātinātāji ar C vitamīnu, dzelzs preparāti.

Nav teikts, ka tablete vienmēr katrā ziņā iestrēgs barības vadā, bet, ja tas notiek, sekas var būt smagas.

Aprakstīts kāds gadījums, kad pusaudzis futbolists pirms katras spēles steigā norijis divas pretsāpju tabletes, un rezultātā barības vadā izveidojušās daudzas čūlas - gluži kā caurumi sierā. Lai izvairītos no bīstamām komplikācijām, zālēm jāuzdzer vismaz glāze ūdens. Zāles var dzert stāvus vai sēdus, bet nevajadzētu to darīt guļus stāvoklī. Tāpat nav pareizi iedzert tabletes un tūlīt doties gulēt, vēlams pagaidīt vismaz stundas ceturksni, līdz zāles būs izkļuvušas cauri barības vadam.